Karel Tammjärve kiusab kannapõletik

Jaan Martinson
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sobimatud suusasaapad rikkusid ära Karel Tammjärve hooaja lõpu, kuid loodetavasti mitte karjääri.
Sobimatud suusasaapad rikkusid ära Karel Tammjärve hooaja lõpu, kuid loodetavasti mitte karjääri. Foto: Liis Treimann

Karel Tammjärvega on õige pisut kehvasti. Õigemini tema jalgadega: suusasaapad on ajapikku hõõrunud kannad põletikuliseks. Hetkel on seis selline, et klassikalist tehnikat Tammjärv sõita ei saa, valu ei luba, ja peab kiiremas korras midagi ette võtma – kas Fischeri saapad ümber tegema või mõne teise firma jalavarjud kasutusse võtma. Vastasel korral võib teda oodata laskesuusataja karjäär.

Kannavalu pole suusatajate seas tundmatu mõiste. Sama probleemiga oli mõni aasta tagasi hädas Kein Einaste ning suur staar, poolatar Justyna Kowalczyk on palunud saapad ümber teha.

«Jalg liigub saapas ja aastatega on tekkinud kannale luumoodustis ning praeguseks ka põletik,» selgitas Tammjärv. «Esmakordselt andis kand end tunda juba eelmise hooaja alguses. Tänavu, Val di Fiemme MMi eel, treeninglaagris lõi valu taas sisse. Ma ei usu, et see tulemusi mõjutas, aga suusatamist häiris. Kannatasin kuni Lahti MK-etapini ja sestpeale pole klassikat sõitnud.»

Valu tõttu jäi Tammjärvel startimata nädalavahetusel Eesti meistrivõistluste 50 km klassikasõidus, küll aga võitis ta kulla koos Peeter Kümmeliga vabatehnika sprinditeates.

Tammjärve sõnul on tippsuusatajatele mõeldud võistlussaapad tehtud väga jäigaks: «Harrastajate saabaste sees on polster, meil mitte. Kannaosa on süsinikkiust. Kui jalg pole standardne, tekib probleem. Uurisin: Kowalczyk lasi saapad enda soovide järgi konstrueerida, kannaosa pehmeks muuta. Pean Fischeril, kellega on mul leping, paluma oma jalanõud samuti ümber teha. Kui abi ei saa, tuleb viimases hädas lihtsalt mõne teise firma saapad jalga tõmmata.»

Kehv on see, et Tammjärve kannavalu kipub muutuma krooniliseks.

«Minu esimene treener meenutas ammust juhtumit, kus Krista Lepikul muutusid kannad nii valusaks, et klassikat ta enam sõita ei saanudki ning pidi laskesuusatajaks ümber kvalifitseeruma,» rääkis Tammjärv ja lisas et püssi ta kindlasti selga võtma ei kipu. «Olen tiirus käinud ja mõne märgi allagi tulistanud, aga laskesuusk ei ole siiski minu ala.»

Et asi hullemaks ei läheks, loobus Tammjärv hooaja lõpus klassika sõitmisest täielikult. Uisutada ta siiski saab, seega ka trenni teha: «Pole ju mõttekas mõnusat kevadet, parimat aega harjutamiseks, puhkamisele kulutada. Samas hoian ka uisku sõites jalga nii fikseeritult kui võimalik. Et kuskilt midagi ei hõõruks.»

Peagi algab Tammjärvel puhkus, kuu pärast on aga aeg hakata valmistuma uueks hooajaks. Siis peaks saabastega olema mure murtud.

Kärp krooniti tšempioniks

Eesti meistriks 50 km klassikasõidus krooniti Algo Kärp. Kärp ei hakanud pikalt mõtlema, vaid pühkis kümmekonna kilomeetri järel oma teed ning edestas finišis hõbeda võitnud Raido Ränkelit enam kui kahe minutiga.

«Hooaeg polnud kiita, aga vähemalt kohustuslikud Eesti kullad tõin koju,» tõdes Kärp. «Olen tänavu ka paremas vormis olnud, näiteks Val di Fiemme MMi eel.»

Kärp selgitas, et talle ei istu rahulik loksumine: «Keegi teine tööd teha ei tahtnud, tõstsin tempot ja läksin. Mõistagi ei kihutanud ma täiega. Õnneks sõitsime viiekilomeetrisel ringil, sestap ei läinud omaette sõitmine liiga igavaks.»

Aivar Rehemaa oli sunnitud tõve tõttu sõidu katkestama, sest poolel võistlusmaal läks enesetunne äärmiselt kehvaks. Ilmselt sai ta kõhuviiruse pojalt, kes reedel haigestus.

Tabloo

Eesti meistrivõistlused murdmaasuusatamises.

Mehed, 50 km/kl: 1. Algo Kärp 2:19.26,0, 2. Raido Ränkel +2.02,9, 3. Timo Simonlatser +2.53,5.

Naised, 30 km/kl: 1. Tatjana Mannima 1:34.32,5, 2. Kaija Vahtra +2.19,6, 3. Heidi Raju +2.54,1.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles