Hundi-jaht kogub NFLis üha tuure

Jaan Martinson
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New York Jetsi peatreener Rex Ryan (vasakul) ja Margus Hunt.
New York Jetsi peatreener Rex Ryan (vasakul) ja Margus Hunt. Foto: AP/Scanpix

NFLi klubide treenerid üritavad Margus Hundi väärtusest aru saada. New York Jetsi peatreener lendas Dallasesse, et eestlasega trenni teha.

Margus Hundist on saanud ameerika jalgpalli liiga NFLi draft’i huvipakkuvaim mängija sel põhjusel, et isegi spetsialistid ei suuda mõista tema tegelikku väärtust. Hunt võib olla tulevane kuulsuste halli liige, samas ka läbikukkuja. Et asjast vähegi selgust saada, lendas näiteks New York Jetsi peatreener Rex Ryan isiklikult Dallasesse eestlasega trenni tegema. Olles kaitsemängu spetsialist, pani meite mehega suisa rinna kokku.

Uudisteagentuur CNN avaldas Hundist pika loo pealkirjaga «NFLi meeskonnad üritavad palavikuliselt lahendada Hundi müsteeriumi».

Müsteerium peitub selles, et Hunt on oma kogu – pikkus 2.03, kaal 125 kg, käte sirulaius 2.10 – ja jõu poolest vingeim mees kogu draft’is. Kui välja jätta läbimurdjad, running back’id, kelle füüsilised omadused on erakordsed, sai Hunt kogu ülejäänud kamba peale NFLi kehalistel katsetel kirja kahe viimase aasta parima koondtulemuse.

Küll aga pole selge, kuidas vaid neli aastat jalgpalli mänginud Hunt suudab võimeid väljakul rakendada. Ja üleüldse, kas äärekaitsja (defensive end, DE) positsioon, kus Hunt seni mänginud, on talle parim, küsivad ookeanitagused asjatundjad. Äkki peaks ta paigutama tagumiseks äärekaitsjaks (outside linebacker, OLB) või viia suisa ründesse, äärele, tight end’i kohale?

Ühesõnaga, Hunt olla kui Rubiku kuubik, mis tuleb kokku panna, kirjutab CNN ning tsiteerib telekanali NFL Net­work asjatundjat Mike Mayoki: «Tänapäevased kaitsemängijad on mitmekülgsed ja võivad mängida erinevatel positsioonidel. Hunt ... Kas ta on 3-4 formatsiooni äärekaitsja või sobiks hoopis 4-3 formatsiooni või outside linebacker’iks?»

Muide, ka Ryan katsetas Hundiga üheskoos trenni tehes teda OLB positsioonil.

Postimehega rääkides Hunt kinnitas, et mängukohta ta vahetama siiski ei kipu: «Ryan treenis mind OLB kohal seetõttu, et Jetsi kaitsesüsteemis peab defensive end koostöös outside linebacker’iga langema tsoonikaitsesse. Tight end’i kohta olen trennis paaril korral mänginud, kuid kindlasti ei tahaks ma ründajaks ümber õppida.»

Jetsi peatreeneri külaskäik Dallasesse, kus Hunt esitles klubide talendiotsijaile end teiste Southern Methodist ülikooli äsja lõpetanud jalgpalluritega niinimetatud proffide päeval, oli täielik üllatus. Ryan lihtsalt marssis kohale, võttis Hundi personaalselt ette ja tegi korraliku individuaaltreeningu.

«Ryan, kes alustas treenerikarjääri kaitsemängu koordinaatorina, tahtis näha, kui mitmekülgselt mind Jetsis kasutada saaks,» selgitas Hunt. «Ründajat, kellest mul tuli läbi pääseda, etendas Ryan selleks, et aru saada minu jõust ja plahvatuslikkusest. Hinnanguid ta mulle ei jaganud, lihtsalt selgitas, miks üht või teist harjutust tegime.»

Niisiis on Jets meie mehe palkamisest huvitatud, sest, nagu Hunt ütles, niisama peatreenerid pikki reise ette ei võta. Samuti näitavad suurt huvi üles Philadelphia Eagles ja Tampa Bay Buccaneers, kelle treeneritega on Hunt kohtunud, tõsi, nende koduväljakul.

Hundi sõnul ei taha ükski klubi välja näidata, et neil on kindel soov mängijat endale valida: «Nii loodetakse mees draft’i võimalikult hilises staadiumis kätte saada.»

Nüüd, kus draft’i alguseni jääb 23 päeva, algavad Hundil kiired ajad. Kui seni külastas ta tiime puhuti, siis järgmise paari nädala jooksul tuleb kehastuda üleameerikaliseks rännumeheks: «Praegu alles hakkab õige reisimine pihta. Klubi juurest klubi juurde. Meeskonnad on kontakteerunud minu agendiga, muretsenud lennukipiletid, ühesõnaga katavad kõik kulud. Minu kalender on üsna täis.»

Mida lähemale draft’ile, seda selgemaks hakkab saama, et Hunt valitakse esimeses ringis. Märgilise tähendusega on seegi, et Bucky Brooks, üks tuntumaid asjatundjaid, kergitas eile NFLi ametlikul kodulehel Hunti noormängijate paremusjärjestuses kümme kohta, 30. pügalale. Ekspert Mike Mayock paigutas Hundi 3-4 formatsiooni äärekaitsjatest teisele kohale.

Ka Hunt on optimistlik: «Loodetavasti leian draft’i esimesel päeval, kui toimub esimene ring, endale uue kodu. Aga siin äris pole midagi kindlat.» 

 Hundist huvituvad klubid

Asjatundjate arvates sobib Margus Hunt enam kui tosinasse NFLi meeskonda. Siinkohal spetsialistide põhjendused, miks üks või teine klubi peaks ta valima.

•    New England Patriots. Hunt on draft’i must hobune ja saab hakkama ka 4-3 kaitseformatsioonis, mida Patriots kasutab. Eestlase oskus lööke blokeerida on meeletu boonus. Peatreener Bill Belichicki risk Hundi palkamisel saab kuhjaga tasutud.

•    New York Jets. Hämmastavale kiirusele ja jõule lisaks oskab Hunt kasutada käsi nii söötude kui löökide blokeerimisel ja vastaste haaramiseks. Kui ta suudaks ka NFLis vastaste mängujuhti murda ja segada nii, nagu oma parimates mängudes ülikooli eest, oleks ta supermees.

•    Tampa Bay Buccaneers. Tampa Bay pass rush (vastase mängujuhi ründamine) on NFLi kehvim, seega oleks Hundil ses meeskonnas tööd küll ja veel.

•    San Francisco 49ers. Äärekaitsja Justin Smith on küll vigastusest paranenud, ent alustab oma 13. hooaega NFLis ja talle on mantlipärijat vaja. Meeskonnal oleks aega Hunt aasta-paariga välja õpetada.

•    Chicago Bears. Koostöös äärekaitsja Julius Peppersiga lammutaks Hunt iga vastase rünnaku. Lisaks oleks eestlasel legendilt palju õppida.

•    Denver Broncos. Meeskond vajab jõulist äärekaitsjat. Hunt on hetkel küll oskustelt tahumatu, ent peaks moodustama Von Milleriga ähvardava tandemi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles