2006. aastal alanud «Operacion Puerto» osas tehakse täna kohtuotsus

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eufemiano Fuentes
Eufemiano Fuentes Foto: SCANPIX

Hispaania ajaloo suurima dopinguskandaali ehk «Operacion Puerto» osas tehakse kauaoodatud kohtuotsus 2. aprillil. Samas ei tehta otsust mitte dopingutarvitamise osas, sest 2006. aastal ei olnud keelatud ainete kasutamine Hispaania seaduste järgi illegaalne, vaid hoopis inimeste tervise ohtu seadmise suhtes.

Põhiküsimuseks on, kas verd (dopinguarst Eufemiano Fuentes aitas oma klientidel muu hulgas läbi viia ka vereülekandeid – toim) saab defineerida kui ravimit või mitte. Kaitsjate sõnul ei saa verd Hispaania seaduste kohaselt ravimiks pidada.

Seni on juhtumi raames päevavalgele tulnud mitmete jalgratturite nimed, ent väidetavalt moodustasid ratturid vaid kolmandiku dopingukliinikut juhtinud Fuentese klientuurist. Seni on nimeliselt teada vaid tippjalgratturid nagu Alberto Contador, Jan Ullrich, Alejandro Valverde, Tyler Hamilton, Ivan Basso ja Franck Schleck ja mitmed teised. Samas pääsesid mitmed nimetatud ratturid hiljem kohtus puhtalt, sest nende süüd ei suudetud tõestada. Fuentese sõnul käisid tema juures keelatud aineid manustamas ka poksijad, kergejõustiklased, jalgpallurid ja tennisistid. Ent ühtegi nime pole seni avalikustatud. Suurimat kõlapinda on leidnud väited, nagu oleksid Fuentese kliinikuga seotud Hispaania jalgpalli suurklubid Madridi Real ja FC Barcelona.

Hispaania Antidopingu Agentuuri juhi Ana Muñoze sõnul kavatseb ta pärast kohtuotsuse väljakuulutamist enda valdusse saada kõik juhtumiga seotud tõendid, et ka dopingukasutamise osas selgust saada. «Päeval, mil istung lõpeb, küsin kohtuniku käest enda valdusse kõik asjassepuutuvad dokumendid ja vereülekannete kotid,» sõnas Muños Saksa telekanalile ARD antud intervjuus. «Seejärel teen kõik endast oleneva, et paljastada kõik sportlased, kes on Fuentesega seotud olnud.»

Ka Ülemaailmne Antidopingu Agentuur (WADA) tahtis enda valdusse saada kogu Fuentese juhtumi materjale, ent asjaga tegelev kohtunik Julia Santamaria ei võimaldanud seda. Võimalik, et ka Muñoz ei saa oma tahtmist, ent Fuentes ise on lubanud WADAga igakülgselt koostööd teha ja tema teeneid kasutanud sportlaste nimed avaldada. «Kui WADA paluks mu klientide nimekirja, oleksin nõus selle neile andma. Iseasi, kui palju sellest kasu oleks,» ütles Fuentes.  

«Operacion Puerto» dopingusaaga sai alguse 2006. aastal, mil Hispaania politsei korraldas Fuentese kliinikus läbiotsimise. Asi on veninud, sest 2006. aastal ei olnud Hispaania seaduste järgi doping riigis illegaalne. Süüdimõistmise korral ootab doktor Fuentest ja veel nelja kohtualust maksimaalselt kahe aasta pikkune vanglakaristus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles