Inglane päästis Krestinovi karjääri

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gert Krestinov.
Gert Krestinov. Foto: MX3

Gert Krestinov oli juba mõtetega motokrossihooajaks ettevalmistava treeninglaagri juures, kui helises telefon ja talle teatati, et Suzukiga sõlmitud lepingust ei saa ikkagi asja. Ühtlasi tähendas see, et pole ka meeskonda, mille värvides pidi ta alanud hooajal võistlema.

22-aastase krossimehe karjäär siiski ei katkenud – leidus mees nimega Ed Bradley, kes otsustas hätta sattunud eestlase jaoks moodustada oma meeskonna. Enamik toetajaist on Inglismaa ettevõtted ning seepärast peetakse kõige olulisemaks osalemist Briti meistrivõistlustel. Eelistust ei muuda ka fakt, et Krestinov võitis esmaspäeval Hollandis toimunud MX3-sarja MM-etapi.

«Plaanid on juba paigas ning MMil osalesin vaid seetõttu, et leidus vaba nädalavahetus,» selgitas Krestinov, kelle võistluskalender kujuneb MM-sarjatagi tihedaks. Kaks nädalat tagasi alanud Briti meistrivõistlustel on sõita veel seitse etappi, samuti Inglismaal toimuvas alternatiivses Red Bulli sarjas aga kaheksa osavõistlust.

Suured eesmärgid

Kuid on veel üks põhjus, miks Krestinov tugevuselt kolmandast MM-sarjast eemalejäämise pärast väga ei kurvasta. «Briti meistrivõistluste tase on kõrgem kui MX3-klassi MMil,» märkis ta. «Tegelikult on kogu MM-sari muutunud hõredamaks. Suuremat rõhku pannakse show’le ning seal osalemine on tehtud väga kalliks.»

Inglismaal on aga Krestinovi eesmärgid kõrged. Ta sõidab seal mainekamas MX1-klassis, kus soovib Briti meistrivõistlused lõpetada kolme esimese hulgas ning triumfeerida ka mõne etapi võitjana. Red Bulli sarjas pole tal aga väiksemat eesmärki kui esikoht. Mullu võitis ta Briti meistrivõistluste pronksi. Sarja tugevusele viitab aga see, et võitjaks krooniti nimekas Kevin Strijbos.

Krestinovil on Suurbritannia sarja populaarsuse kohta seletus olemas. «Võrreldes maailmameistrivõistlustega, kus ainuüksi osalemise eest tuleb maksta 10 000 eurot, on brittide sari odavam,» teadis ta. «Lisaks on osalejaid rohkem ning profitasemel meeskondi palju. MMil sain võidu eest vaid karika ja au, kuid Inglismaal makstakse lisaks korralikku auhinnaraha.»

Krestinovil on siiski unistus ka seoses MM-sarjaga – ta loodab kunagi taas sõita seal kuninglikus MX1-klassis ning võidelda maailma parima krossisõitja nimetuse eest.

Kirev karjäär

MMi tase pole Krestinovi jaoks tundmatu. Juba 18-aastaselt õnnestus tal motomaailma üllatada ja võita MX2-klassis Lommeli MM-etapp. Paraku pole 2008. aasta võimsale esilekerkimisele sama vägevat jätku tulnud.

«Kuna olen pikka kasvu, kolisin järgmiseks hooajaks MX1-klassi võimsama ratta peale. Paraku tuli tihti ette tehnilisi viperusi ning kõik see muutis mind ebakindlaks,» meenutas Krestinov, kes vahepeal oli kimpus ka õlavigastusega. Järgmisel hooajal tal enam eliitsarjas kohta polnud. Karjääri päästis Suurbritanniasse minek, kus ta nüüdseks on sõitnud juba ka täispika hooaja.

«Pean mullust hooaega seni parimaks. Võib-olla ei oska inimesed seda hinnata, kuid Briti meistrivõistluste 3. koht oli päris kõva sõna,» lausus Krestinov. Ilmselt oli see saavutus ka üheks tõukeks, miks Bradley otsustas tema ümber meeskonna moodustada.

«Ed on küll meeskonna juht, ent ta kuulab ka minu arvamust. Võib öelda, et oleme temaga sõbrad,» rääkis Krestinov oma tiimi juhist. «Meie meeskond on siiski väike ning seepärast jäävad ka boonused ja preemiad väiksemaks kui suurtes meeskondades. Treenidagi olen saanud vähem kui peaks – praeguseks peaks olema sõidetud 60 treeningutundi, kuid minul on neid poole vähem. Treeninglaagrisse ei õnnestunud hooaja eel minnagi.»

Oma füüsilise vormi eest on Krestinov siiski hästi hoolitsenud. Tänu sellele õnnestuski tal esmaspäeval napsata karjääri teine MM-etapi võit. Krossimehe sõnul lisab aga hea füüsis enesekindlust.   

Kuigi Krestinovil on tänavusest hooajast kirjas juba MM-etapi võit, ei pea ta end veel Eesti viimaste aastate esinumbri Tanel Leoki tasemel sõitjaks. «Tanel on praegu veel minust ees, kuid loomulikult tahan ma teda võita,» rääkis Krestinov. «Sõidan tihti Inglismaalt Belgiasse Taneli juurde harjutama. Belgia on ikkagi motokrossi tsentrum, kus leiab treeninguteks väga häid tingimusi.»

Huvitaval kombel kuulub Leok tänavu sellesse tiimi, kus mullu sõitis Krestinov. Pärast möödunud hooaega otsustas meeskond teha sammu edasi ja keskenduda MX1-klassi MM-sarjale. Selleks palgatigi kogenud Leok. «Kuna tegemist on brittide tiimiga, soovisid nad, et teine sõitja oleks oma mees,» meenutas Krestinov. 

Isa eeskuju aitab edasi

Gert Krestinov suhtleb iga päev telefonitsi oma Eestis elava isa Andres Krestinoviga, kes jagab pojale näpunäiteid ja annab otsuste tegemisel head nõu. «Isaga rääkimata ei langeta ma ühtegi suurt otsust,» kinnitas ta. «Tema roll on väga suur – ta tegeleb Eestis viibivate sponsoritega, ent sõidab tihti ka võistlustele kohale ja aitab mind nii palju kui saab, näiteks märkab paremaid sõidusooni ja ütleb ette, kuidas neid kasutada.»

Nooruses Nõukogude Liidu tippsõitjate hulka kuulunud ja kahel korral toona tähtsaimaks võistluseks peetud sotsialismimaade karikavõistluste arvestuses kolmandaks tulnud papa Krestinov oli pojal abiks ka pühapäeval Hollandis. «Kindlasti on ta kohal kõigil MM-etappidel, kus ma osalen, aga ka enamikul Inglismaa võistlustel,» märkis Gert Krestinov, kes lisaks Briti meistrivõistlustele plaanib startida ka mõnel MM-etapil ja suurematel Eesti krossidel. MM-sarjas näeb teda sõitmas Lätis ja Soomes peetavatel kihutamistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles