Eesti koondise maadlejad tulevad Rajul puuri

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alo Toom
Alo Toom Foto: Mardo Männimägi

Eesti sportliku vabavõitluse ehk MMA liiga Raju järgmisel üritusel on võitluskaardile lisatud ka üks muudetud reeglitega maadlusmatš, näitamaks publikule maadlust selle kõige ürgsemal kujul.

Idee taga on Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) otsus hääletada maadluse olümpiamängudelt kõrvaldamise poolt alates 2020. aastast. Omavahel lähevad vastamisi kaks Eesti koondise kreeka-rooma maadlejat Eerik Aps ja Alo Toom, mõõduvõtu juhatab sisse Londoni olümpiahõbe Heiki Nabi.

«Õnneks või kahjuks on meil Eesti koondises ühes kaaluklassis olemas kaks meest, kes tegelikult ka n-ö iga päev rivaalitsevad,» kommenteeris Raju peakorraldaja Ott Tõnissaar, kes on koos enda maadlustreeneri Kristjan Pressiga idee autor. «Nendel käib pidev mõõduvõtt – kumb sõidab Eestit esindama järgmistel võistlustel. Nimetagem siis maadlejate lahingut Rajul MMile sõitja väljaselgitamise avapauguks.»

Maadlus ürgsel kujul

Aps ja Toom maadlevad Rajul kaks kaheminutilist raundi, põhireegleid on kaks: toimub ainult püstimaadlus ehk pärast vastase mahaviimist tuleb vastane kas kohe selili panna või sooritada tõste, kui seda ei juhtu, jätkub matš kohe püstiasendis; passiivne maadlus ja maadlusasendid pole lubatud.

«Maadlus vajab inimestele näitamist sellisel ürgsel kujul, nagu see kunagi võitlusena on loodud,» arutles Tõnissaar. «Praegu näevad kõik maadlust sellisena, nagu see oli Londoni olümpial, et kaks meest natuke puselevad püsti, ülejäänud ajal toimub maas võidulamamine ning järsku visatakse mingeid siniseid ja punaseid asju ringi. Me tõmbame sellele kõigele joone peale.»

Purustada müüte

Nii Aps kui Toom tõdesid, et soovivad selle matšiga maadlust rahvale lähemale tuua ning ühtlasi armastatud alale reklaami teha. «Praegu küll tegeletakse sellega, et maadlust Eestis propageerida, aga muidu on see suhteliselt tagasihoidlik spordiala, rahvas väga palju sellest aru ei saa,» nentis Aps.

«Tahame näidata maadluse huvitavat külge ja purustada valesid müüte, et maadlus on igav,» lisas Toom. «See on küll promomatš, aga teatrit me tegema ei hakka.»

Tõnissaar uskus, et Raju publik võtab boonusmatši hästi vastu.

«Arvan, et alguses on kindlasti fännidel natuke eelarvamusi, just selle pärast, mida on viimastel aastatel maadlusmatil nähtud, aga usun, et sel hetkel, kui Nabi, olümpiahõbe kaelas, selle matši sisse juhatab, kaks mäesuurust Eesti koondislast Aps ja Toom puuri jalutavad oma lugude saatel, viskavad soojendusdressi maha, nende laiad seljalihased katavad pool puuriseina ära ning nad hakkavad iga hinna eest puuris haardeid välja võitlema, et vastast üle pea lennutada, elab publik sellele väga kaasa,» arvas Tõnissaar.

Raju 11 peetakse Rocca al Mare suurhallis 20. aprillil, kavas kaheksa MMA-profimatši.


Raju 11 võitluskaart

1. B -68,0 kg Amid Magerramov (Eesti), vastane selgub

2. B -77,1 kg Ilja Drovnjašin (Eesti) vs Ake Bergvall (Rootsi)

3. B -70,3 kg Helin Paara (Eesti) vs Zarah Fairn (Prantsusmaa)

4. B -68,0 kg Lauri Ülenurm (Võimla, Tartu) vs Walid Seghir (Prantsusmaa)

5. Eerik Aps (MK Nelson / ASV Nendingen (Saksamaa)) vs Alo Toom (Vändra Suure Karu Pojad)

6. B -65,8 kg Henri Hiiemäe (Eesti) vs Pascal Louissaint (Prantsusmaa)

7. A -77,1 kg Aleksandr Fjodorov (Dvigatel, Tallinn), vastane selgub

8. A -77,1 kg Dmitri Ivanov (Eesti) vs Leonardo D'auria (Itaalia)

9. A -65,8 kg Jorgen Matsi (Eesti) vs Giorgio Belsanti (Itaalia)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles