EOK sokutas Veerpalu kaitsetiimi liikme Kõksi dopingukütiks

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildike ajast, kui Sulev Kõks võitles koos Mati Alaveri ja Andrus Veerpaluga WADA dopingutesti vastu.
Pildike ajast, kui Sulev Kõks võitles koos Mati Alaveri ja Andrus Veerpaluga WADA dopingutesti vastu. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Olümpiakomitee presidendi Neinar Seli eestvedamisel sai või saab sihtasutuse Eesti Antidoping nõukogu liikmeks Sulev Kõks. Mees, kes oli positiivse dopinguproovi andnud, ent hiljem rahvusvahelises spordiarbitraaži kohtus õigeks mõistetud Andrus Veerpalu kaitsemeeskonda kuulunud teadlaste rühma juht ja rahvusvahelise antidopinguagentuuri (WADA) tegevuse suur kriitik.

Seli sõnul on Kõks sisuliselt nõukogu liige juba kuu aega, sest juba siis andis ta sellele kohale asumiseks nõusoleku. Ametlikult pole see aga siiani vormistatud. EOK peasekretäri Siim Suklese sõnul jõudsid vastavad paberid temani alles paar nädalat tagasi ning lõplikult saavad dokumendid korda lähipäevil.  

Kui aga lähtuda Seli väitest, et Kõks on juba kuu aega sisuliselt nõukogu liige, selgub, et Tartu Ülikoolis töötav teadlane valas tuld ja tõrva organisatsiooni kaela, mida ta ise esindab. Eesti Antidoping on ju otseselt WADA liige ning selle organisatsiooni esindaja Eestis. Kõks on aga väitnud, et dopingukütid ei mängi puhast mängu, laborid töötavad ebakvaliteetselt ja sportlaste süüdimõistmise nimel võltsitakse dopinguproovide tulemusi.

Karmid süüdistused

Kaks nädalat tagasi Eesti Päevalehele antud intervjuus ütles Kõks WADA tööd iseloomustades: «Nende eesmärk on inimeste süüdimõistmine, see õigustab nende olemasolu. Kui keegi dopinguga vahele ei jää, ütlevad nende rahastajad, et poisid, teid pole vaja. Nende testid ei tööta, laborid võltsivad tulemusi, süsteem on mäda. See, et nad tahavad sportijate tervist kaitsta, on loll jutt! Nad teevad seda selleks, et püüda süüdlasi, mitte rahva tervise pärast. See on täiesti haige ja ebanormaalne.»

Nüüd astub ta aga enda sõnul valeliku ja ebanormaalse asutuse juhtide hulka. Esialgu pole teada, millised on Kõksi sammu motiivid. Tema enda käest ei õnnestunud seda eile küsida, kuna ta viibib välisreisil ning mobiiltelefon oli välja lülitatud. Mitme Postimehega vestelnud allika hinnangul on aga Kõksi nõukogusse sokutamine oht organisatsiooni erapooletusele.

Seli sõnul nägi EOK vajadust parandada Eesti Antidopingu nõukogu kompetentsust. Seepärast otsustatigi Toomas Tõniste asendada Kõksiga. «Loomulikult arutasime nõukogu seniste liikmetega asja läbi, tegemist polnud ainuotsusega,» kirjeldas Seli nõukogusse uue liikme toomise protseduuri. «Kõks on inimene, kes teab, mis dopinguvaldkonnas õige ja mis vale, ning tal on nende teemadega kogemusi. Tegemist on ju teadlasega.»

Seni Eesti Antidopingu kõneisikuks olnud ja oma arvamustes selgelt WADA poole kalduv Kristjan Port rääkis aga muud.

«Meiega pole midagi arutatud! Kuulsin sellest ideest teiste inimeste kaudu, ent väidetavalt oli teema ikkagi päevakorrast maha võetud,» lausus ta.

Pordi sõnul näis talle juba toona imelik, et Veerpalu protsessi ajal üritati sportlase kaitsemeeskonna liiget Eesti Antidopingu nõukogusse sokutada. Fakt, et Kõks ongi juba sisuliselt nõukogu liige, tuli aga tema jaoks üllatusena.

Sihtasutuse Eesti Antidoping on asutanud EOK. Eesti spordi juhtorgani peasekretäri Siim Suklese sõnul on neil õigus teha nõukogus muudatusi. Samuti ei näinud ta vähimatki probleemi selles, et Kõks on seni olnud WADA suhtes kriitiline.

Sukles näeb positiivset

«Mina näen tema liitumist positiivses valguses. Hea, et nõukogus on nüüd Porti kõrval ka teistsuguse vaatega spetsialist. Üks pluss üks võib anda kokku kolm,» rääkis Sukles, ent kinnitas samas, et Kõksi nõukogusse kutsumine polnud tema enda idee. Aga kelle siis? «Seda ma tõesti ei mäleta, ühel koosolekul tehti selline ettepanek. Mis koosolek see täpselt oli, ma ka ei mäleta, meil siin majas toimub neid pidevalt,» lisas ta.

Need, kes on Veerpalu kaitseprotsessi tähelepanelikult jälginud, teavad, et EOK president Seli aitas suusamehe kaitsemeeskonda rahaliselt. Intervjuudes on ta aga korduvalt tõstnud esile Kõksi tehtud suurt ja tänuväärset tööd.

Suklese sõnul ei maksa näha kogu loos vandenõu dopinguvastase võitluse vastu. Ta tõrjus ka arvamuse, et Kõksi on vaja Eesti Antidopingu nõukogusse selleks, et mõjutada seda loobuma Veerpalu asja edasisest uurimisest. «Ta on ikkagi vaid üks nõukogu liige ega oma nii suurt võimu,» märkis Sukles, ent avaldas samas arvamust, et Veerpalu vanade proovide avamiseks polegi vähimatki põhjust.

EOK ja justkui nende alluvuses oleva Eesti Antidopingu vastuolu tekib aga sellest, et Port on teist meelt. Ta leiab, et nende ülesanne on võidelda täiesti puhta spordi nimel ning seepärast tuleb Veerpalu vanad proovid avada. Seejuures viitas ta, et lisaks kasvuhormooni kasutamisele tuleks keskenduda ka varasematele perioodidele, mil näidud on kahtlased olnud. Kui aga proovid osutuvad puhtaks, on kõik kahtlused Veerpalu kohalt hajunud.

Seli vastas vanade proovide küsimusele diplomaatiliselt: «Peame lähtuma WADA ja ROKi reeglitest. Kui vanade proovide avamine on hädavajalik, tuleb seda teha.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles