Dopingupatune kettaheitja Fazekas kaebas toidulisandifirma steroidide tõttu kohtusse

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert Fazekas
Robert Fazekas Foto: SCANPIX

Enne mullusuviseid Londoni olümpiamänge taas positiivse dopinguproovi andnud Ungari kettaheitja Robert Fazekas esitas süüdistuse Kanada kompanii vastu, kes olevat kasutanud oma toidulisanditest keelatud aineid.

Fazekas ja tema treener Adrian Annus andsid Niagara County ülemkohtusse hagi kompanii MVP Biotech vastu, mille kohaselt sisaldas MVP pakutud proteiinilisand steroide. MVP Biotech asub küll Quebecis, kuid on USAs registreeritud Niagara Fallsi.

37-aastane Fazekas jäi esimest korda dopingukontrollis vahele 2004. aastal Ateena olümpial, kus ta võitis kettaheite. Pärast võistlust ei suutnud ungarlane aga mitme tunni jooksul anda nõuetekohast uriiniproovi, püüdes kontrolle petta pärasoolde peidetud kotikesega, kus oli teise inimese uriin. Ungari olümpiakomitee põhjendas Fazekase tegusid sellega, et tegu olevat äärmiselt uskliku inimesega, kellele valmistas kontrollide pilgu all urineerimine suuri raskusi.

Samalaadsel põhjusel kaotas Ateenas võidetud vasaraheitekulla ka Annus – maailma antidopinguagentuur WADA tuvastas, et tema poolt enne ja pärast võistlust antud proovid ei pärinenud samalt inimeselt. Nii Fazekas kui ka Annus said ja kandsid ära kaheaastase võistluskeelu. Napilt enne Londoni mänge leiti Fazekase dopinguproovist aga steroidide jälgi. Fazekas advokaadi Kalman Magyari sõnul on taas tegemist suure arusaamatusega.

«Usume, et Robert oleks olümpiakulla võitnud. Treeningutel heitis ta kaugemale kui hilisem kullavõitja. Talle tehti kõvasti liiga – tema proovidest pole enne MVP toodangu tarvitama hakkamist mitte kunagi steroide leitud,» sõnas Magyar väljaandele News Niagara Reporter. Advokaat viitas sellele, et mullu aprillis Fazekaselt võetud proov oli puhas.

Seejärel hakkas ungarlane aga tarvitama proteiinilisandit «Pro Whey» ning juulis näitas Viini dopingulaboris tehtud analüüs tema uriinis anaboolse steroidi Stanozololi jälgi. «Seda oli üks nanogramm milliliitri kohta, väikseim võimalik kogus,» selgitas Magyar. Fazekas saatis tema sõnul laborile näidised võetud toidulisanditest, sealhulgas avatud ja avamata Pro Whey pakendid. Magyari kinnitusel leiti mõlemast kogusest steroide.

MVP Biotechi vastu esitatud hagis süüdistatakse firmat selles, et nad ei teavitanud kasutajaid Stanozololi olemasolust oma tootes. «Robert poleks seda iial võtnud, kui oleks asjaolusid teadnud. Tegu on ju keelatud ainega,» lausus Magyar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles