Kalju kangutab neid ärritanud kohtunikku

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristo Tohver (keskel)
Kristo Tohver (keskel) Foto: Karli Saul

Eesti jalgpallimeistrivõistluste laupäevases kohtumises FC Flora ja Nõmme Kalju vahel lõid kired lõkkele ning pärast mängu oli Kaljul pretensioone väljakukohtunik Kristo Tohverile. Aset leidis lausa füüsiline kontakt.

Sportland Arenal täistuubitud tribüüni ees peetud liiga liidrite duellis saavutas Flora tänu Rauno Alliku teise poolaja väravale 1:0 võidu, kuid rohkem äratas tähelepanu olukord, kus Kalju mängija Tanel Melts sai 35. minutil teise kollase kaardi ja saadeti seega platsilt minema. Kui teine kollane kaart  oli igati õigustatud, siis Kalju leerile ei mahtunud hinge 31. minutil aset leidnud intsident, kus Melts sai liigse suupruukimise eest oma esimese kaardiväärilise hoiatuse (enne selle andmist oli kohtunik Meltsiga kaks kord vestelnud, lisaks oli ta suuliselt hoiatanud Tarmo Neemelot ja Vladimir Voskoboinikovi, seega oli tegu korduva rikkumisega).

Protesti ei esitatud

«Eks ma selle eest trahvi saan, aga see kohtunik on väljakul saamatu ja jagab liiga kergelt kaarte. See kaart rikkus mängu ära, ja nii ongi,» pahandas Kalju juhendaja Igor Prins pärast mängu. «Kõik väljakul räägivad. Otsida selliseid kaarte – see on nõrk kohtunik. Ta peab olema selleks valmis, et väljakul on emotsioonid.»

Kui Prins väljendas oma pahameelt Tohveri peale avalikult, siis eile esitas kohtunik jalgpalliliidule ka ametliku protokolli ning tema seletuskirjas olid üles tähendatud veel Prinsi ja Tohveri mängujärgne sõnavahetus ja olukord, kus Prins müksas staadionilt lahkudes kohtunikku selja tagant õlaga. «Mõlemad intsidendid läksid seletuskirja sisse,» märkis Eesti Jalgpalli Liidu infojuht Mihkel Uiboleht.

Pärast mängu oli Kalju leer nii püha viha täis, et klubi spordidirektor Sergei Terehhov käis kohtunike ruumis ja tegi matši protokolli märkme, et soovitakse esitada protest. Nii kaugele asi siiski ei läinud, kuid Tohveri tegutsemise kohta soovitakse siiski oma arvamust avaldada.

«Protesti me ei esita, aga tähelepanu tahame olukorrale juhtida. Esitame kohtunike komisjonile vabas vormis kirja ning las nad siis ise vaatavad, kas nad tahavad selle olukorraga tegeleda.  Me ei taha, et Tohver saaks karistada, vaid soovime, et olukord üle vaadatakse,» rääkis Terehhov. «Meie nägemuse kohaselt mõjutas punane kaart tervet kohtumise käiku. Kui vaadata teiste välisliigade liidrite duelle, siis ega seal nii kergelt jutuajamise eest kaardiga ei karistata.»

Siiski on Kalju meeskonnal üks soov: parema meelega nad Tohverit enam oma matšidel õigust mõistmas ei näeks. «Tänavuse hooaja viiest meie mängust on ta vilistanud kolme. Kohtumises Paidega anti vastastele kaks penaltit, Sillamäe kasuks anti penalti ning nüüd see punane kaart. Eestis on piisavalt tasemel kohtunikke, kes meie mänge võiksid vilistada,» arvas Terehhov.

Kuna jalgpalli mainet kahjustavad kommentaarid on teatavasti mängijate ja treenerite poolt keelatud, siis võib oodata, et Prinsi sõnavõtt õigusemõistja kohta ja mängujärgsed intsidendid toovad endaga kaasa sanktsioone.

Otsus sel nädalal

Kas ja kuidas Prinsi laupäevaste juhtumiste eest karistatakse, saab selgeks sel nädalal. Võimalikud on hoiatus, rahatrahv või ka paarimänguline juhendamiskeeld. Võidakse kasutada ka kombineeritud karistust. «Esmalt esitab kohtunik ja inspektor oma selgituse juhtunust. Seejärel otsustatakse, kas on tegemist piisavalt tõsise juhtumiga. Kui nii on, siis kutsutakse kokku distsiplinaarkomisjoni koosolek, millest teavitame asjaosalisi 48 tundi ette ja küsime nende selgitust. Vajadusel otsime ka täiendavat informatsiooni – tunnistused, fotod, videod – ning siis tulebki koosolek kokku ja teeb otsuse,» kirjeldas Uiboleht tööprotsessi.

Järjekordset põnevusduelli võib Eesti liigas oodata juba sel nädalal, kui Flora võõrustab Levadiat. Tiitlikaitsja Kalju on tänavusel hooajal mõlema põhikonkurendiga juba mänginud. «Flora vastu ei saanud täit pilti, kuna mängisime 50 minutit vähemuses. Kuna nad võitsid meid ainult 1:0, siis ütleks, et Levadia oli parem,» arvas Prins.

«Oleme kindlasti paremaks võimeline, kui täna (laupäeval) näitasime,» vaatas Flora loots Marko Lelov tulevikku.

Jalgpall

Eesti meistrivõistluste V voor: FC Flora – Nõmme Kalju 1:0, Tallinna Levadia – Sillamäe Kalev 0:0, Narva Trans – Tallinna Kalev 1:1, Paide linnameeskond – FC Infonet 4:0, FC Kuressaare – Tartu Tammeka kohtumine toimub 4. juunil.

Tabeliseis: 1. Flora 13 punkti/5 mängu, 2. Kalju 10/5, 3. Levadia 10/5, 4. Sillamäe Kalev 8/5, 5. Paide 6/4, 6. Tammeka 4/3, 7. Tallinna Kalev 4/4, 8. Infonet 3/5, 9. Kuressaare 1/3, 10. Trans 1/5.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles