Mandri: Eesti velotuurist tuleb ülivinge võidusõit!

Jaan Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

«Eesti velotuurist tuleb ülivinge võidusõit! Etapid on ägedad, põnevad nii publikule kui ratturile,» kiitis Rene Mandri vastsündinud mitmepäevasõitu ametliku nimega Tour of Estonia.

Aastaid tagasi sai kirutud, et Eesti on rattariik küll, ent rahvusvaheline velotuur puudub. On Ruanda tuur ja Burkina Faso tuur ning Eritrea, Costa Rica, Guatemala ja Iraani tuur. Isegi Borneo saarel on oma mitmepäevasõit, aga Eestil mitte. Nüüd on häbiplekk pestud. Eesti velotuur stardib 30. mail.

«Eestlastele läheb velotuur rohkem peale kui ühepäevasõidud,» tõdes Tour of Estonia peakorraldaja Indrek Kelk. «Mitmepäevaste võidusõitude armastus algas ammu enne, kui Aavo Pikkuus Rahutuuril tegusid tegi ning Jaan Kirsipuu ja Rein Taaramäe traditsioone jätkasid.»

Õigupoolest pole Eesti tuur muud kui kolmele päevale pikendatud Estonian Cycling Weekend: Tallinna–Tartu ja Tartu etappide eel sõidetakse neljapäeva hommikul Viimsis 125 km ning õhtul 3 km pikk eraldistart Tallinna vanalinnas. Aga tuur on tuur, koos kõigi intriigide ja taktikamängudega.

Tundub, et Tour of Estonia pole teab mis karm võidusõit, sest mägesid, mille otsa finiš paigutada, siinmail ei leidu. Tegelikult pole siin lihtsat midagi, veenab rattalegend ja Astana profitiimi spordidirektor Kirsipuu.

«Kui Viimsi etapil puhub merelt läänetuul, läheb lagedal maal keeruliseks gruppi koos hoida,» selgitab Kirsipuu. «Pika jala tõus, kust temposõidu ajal tuleb üles rühkida, lööb kaarte segamini. Tallinn–Tartu ots on teatud ilma ja tuuleolude puhul paras katsumus ning Tartu linnaringil tuleb niikuinii raske sõit.»

Neli korda Tartu ühepäevasõidu võitnud Kirsipuu arvab, et parimail aastail võidelnuks ta kindlasti Tour of Estonia võidu nimel, kuid tänavu ta starti mõistagi ei tule: «Olen harjutanud küll, sõitsin läinud nädalal, treeningul, Astana meestega Pariisi–Roubaix’ klassiku viimased sada kilomeetrit läbi. Maha ei jäänud.»

Kahtlemata hakkavad eestlased tuuri esikohta jahtima. Tanel Kangerti ja Rein Taaramäe osalemine on kahtlane, ent kindlasti võtavad joonele mullu Tartu tänavasõidul triumfeerinud Rene Mandri, Mart Ojavee, Cofidise mees Gert Jõeäär, Amore & Vita klubisse kuuluv Mihkel Räim, Alpha Balticu liider Erki Pütsep ja veel mitmed meie mehed.

Ent see on alles algus. Esmalt tahetakse Eesti tuur venitada 4–5 päeva pikkuseks ja unistustes on pääs Eurospordi ekraanile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles