Võrkpallis võetakse tehnika appi ja kaaluti veel mitmeid reeglimuudatusi

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võrkpall. Foto on illustreeriv.
Võrkpall. Foto on illustreeriv. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Lausanne`is peetud Rahvusvahelise Võrkpalliliidu FIVB uue administratsiooni istungil arutati põhiliselt organisatsioonilisi küsimusi. Mahukalt käsitleti võrkpalli populariseerimise teemat ja eesmärgiks on läbilöögi võimaluste suurendamine Ameerika kommertsturul.

Nagu eeldada võis, pälvis suurt tähelepanu võrkpalli määrustesse puutuv teema. FIVB on arutanud saabunuid ettepanekuid määruste muutmiseks. Näiteks geimi pikkuse lühendamiseks 25-lt punktilt 21-le. Kuid seda veel heaks ei kiidetud, kirjutab volley.ee.

Arutati küsimust palli vastuvõtmisest ülalt, konkreetsemalt vastuvõtu puhtust. Ka see ettepanek ei pälvinud kohest poolehoidu ja olemasolevaid määrusi muutma ei ajendanud. Küll aga kinnitati videokontrolli (nn kullisilm) kehtestamise süsteem, mispeaks aitama kohtunikel fikseerida, kas pall kukkus väljaku piiridesse või väljapoole. Seda rakendatakse tänavusel Maailmaliiga ja Grand Prix finaalturniiril, aga võimaluse korral ka nende võistluste eelstaadiumis.

Rahvusvahelise kategooria kohtuniku Mati Koorepi kommentaar: «Suuremaid ja väiksemaid muudatusi määrustes tehti rohkem, kuid rakendama hakatakse alles uute võistlustsüklite puhul. Erandiks sai määruste punkt number 9.2.4., mis käsitleb vea (kaks puudet) fikseerimist pallingu vastvõtul sõrmedega ülaltsöödul. Selle punkti rakendamine on edasi lükatud määramata ajaks. Rangemalt hakatakse jälgima esimese ülaltsöödu puhul palli viskamist, püüdmist. See on üks enim vaieldavusi tekitanud punkte.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles