Vormelilegend: naistel napib vormel-1 sarjas võistlemiseks vaimukindlust

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sir Stirling Moss
Sir Stirling Moss Foto: SCANPIX

Stirling Moss, keda peetakse kõigi aegade parimaks MM-tiitlist ilma jäänud vormelipiloodiks, avaldas arvamust, et naissõitjad ei saaks vormel-1 sarjas hakkama, kuna neil puudub selleks vaimujõud.

«Minu arust on neil piisavalt füüsilist jõudu, aga kahtlen, kas nad suudavad olla piisavalt kindlameelsed, et ratas-rattas heitlusi pidada,» lausus 83-aastane Moss Daily Mailile. «Häda on selles, et võidusõit on tegelikult üsna väsitav. Tänapäeval leidub küll väga tugevaid ja jõulisi naisi, aga kui riskid oma eluga, siis arvan, et võistlusolukorras annab see pinge endast märku.»

Vormel-1 etapile on ajaloo jooksul startinud vaid kaks naist, neist viimane oli itaallanna Lella Lombardi 1976. aastal. 1992. aastal proovis võistlema pääseda ka itaallanna Giovanna Amati, kuid ei kvalifitseerunud kolmel katsel kordagi võistlussõidule.

Hoolimata Mossi kõhklustest on naiste arv vormel-1 sarjas viimastel aastatel siiski aina kasvanud. Mullu sai Monisha Kalteborn esimese naisena tiimipealikuks, asudes juhtima Sauberi võistkonda. Hiljuti teatas aga Williams, et tiimi asutaja Frank Williamsi tütar Claire hakkab tööle võistkonna juhi asetäitjana. Eelmisel aastal oli vormel-1 sarjas ka kaks naissoost testsõitjat – Susie Wolff keeras Williamsi ja Maria de Villota Marussia rooli. Paraku lõppes de Villota karjäär mäletatavasti testisõidul toimunud ränga avariiga, kus ta kaotas parema silma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles