Opositsionäärid üritavad pommiplahvatustega Bahreini vormel-1 etappi nurjata

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bahreini protestijad ei soovi vormel-1 etappi oma riigis näha.
Bahreini protestijad ei soovi vormel-1 etappi oma riigis näha. Foto: SCANPIX

Bahreini pealinnas Manamas toimunud autopommiplahvatuse eest vastutuse võtnud rühmitus kinnitas, et nende eesmärk on nurjata eesoleval nädalavahetusel riigis peetava vormel-1 etapi läbiviimine.

Plahvatus kärgatas pühapäeva õhtul Manama finantskvartalis. Selle toimumise eest võttis vastutuse opositsioonirühmitus «14. veebruar». Bahreini siseministri sõnul plahvatuses keegi vigastada ei saanud. «Terroristlik rühmitus kasutas pühapäeva öösel Manamas gaasiballooni, et süüdata auto ja põhjustada plahvatus,» teatas ministeerium pressiteates.

Plahvatus toimus vaid paar tundi pärast seda, kui Bahreini infominister Samira Rajab oli avalikus sõnavõtus kinnitanud, et olukord Bahreinis on rahulik. Samuti süüdistas Rajab välismeediat toimuva ülepaisutamises. «Vägivald ei ole läheneva vormel-1 etapi eel sagenenud,» lausus ta.

Samas täidavad Manama tänavaid igapäevaselt protestijad, vaatlejate hinnangul on sadakond inimest etapi lähenedes vahistatud. Üks tundmatuks jääda sooviv vaatleja avaldas imestust, et plahvatus toimus just sadama lähistel asuvas finantskvartalis. «Selles piirkonnas on karmid turvameetmed. Kui midagi sellist suudeti korraldada, tekitab see enne vormel-1 etappi muret,» lausus ta BBCle.

«14. veebruar» kinnitas oma osalust sotsiaalmeedia kanalite kaudu ning kinnitas, et tegu on esimese korraga, kui rühmitus selliseid meetmeid võtab. Oma nime on rühmitus saanud 2011. aasta 14. veebruaril toimunu järgi - tol päeval hõivasid rahumeelsed protestijad Manamas asuva Pärliväljaku.

Kolm päeva hiljem asusid julgeolekujõud neid pisargaasi ja kumminuiade abiga laiali ajama, puhkenud vägivaldses konfliktis hukkus 35 inimest, neist viis politseinikud. Sajad inimesed said vigastada ja tuhanded saadeti sama aasta veebruaris-märtsis vanglasse. Sestsaadik on inimõiguslaste hinnangul riigis hukkunud 50 inimest.

2011. aastal vormel-1 autod rahutuste tõttu Bahreinis ei võistelnud, kuid mullune etapp toimus ilma intsidentideta. Vormel-1 sarja juht Bernie Ecclestone on seejuures alati probleemide olemasolu eitanud ning ka läinud nädalavahetusel Hiinas peetud etapi ajal ütles ta BBCle, et ei näe ainsatki põhjust, miks Bahreini etapp ei peaks õnnestuma.

Bahreini valitsuse jaoks sümboliseerib vormel-1 etapp seda, et kahe aastaga on olukord kuningriigis taas stabiliseerunud. Opositsiooni hinnangul on aga sobimatu riigis sellist üritust korraldada, sellal kui valitsus ei ole suutnud reformimise lubadustest kinni pidada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles