Kultuurkapital taastas Veerpalu olümpiavõitja stipendiumi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalu: Eesti suusaajaloo esimene olümpiakuld tuli Salt Lake Citys 2002.
Andrus Veerpalu: Eesti suusaajaloo esimene olümpiakuld tuli Salt Lake Citys 2002. Foto: Toomas Huik

Eesti Kultuurkapital (kulka) lisas spordiarbitraaži kohtus õigeks mõistetud murdmaasuusatamise olümpiavõitja Andrus Veerpalu taas olümpiavõitja stipendiumi saajate nimekirja.

Vahepeal saamata jäänud stipendiumid makstakse Veerpalule tagantjärele, ütles kulka juhataja Olavi Laido BNS-ile.

Kultuurkapital toetab korra kvartalis kõiki Eesti olümpiavõitjaid 1150 euro suuruse toetusega. Andrus Veerpalu sai stipendiumi 2011. aasta lõpuni, kuid mulluses esimeses jaotuses Veerpalu enam stipendiumi saajate hulgas ei olnud ning ta ei saanud seda kogu eelmise aasta jooksul. Tänavuse esimese jaotuse nimekirjas on Andrus Veerpalu nimi taas sees.

Seega jäi Veerpalul dopinguvaidluste tõttu kultuurkapitalilt saamata nelja jaotuse stipendium ehk 4600 eurot.

Kultuurkapitalilt saavad olümpiavõitja stipendiumi ka uisutaja Ants Antson, kettaheitja Gerd Kanter, vehkleja Svetlana Lozovaja, kümnevõistleja Erki Nool, jalgrattur Aavo Pikkuus, veepallur Mait Riisman, jalgrattur Erika Salumäe, suusataja Kristina Šmigun-Vähi, korvpallur Tiit Sokk, ujuja Ivar Stukolkin, tõstja Jaan Talts, kõrgushüppaja Jüri Tarmak ja kolmikhüppaja Jaak Uudmäe.

Rahvusvaheline spordiarbitraaži kohus (CAS) rahuldas 26. märtsil suusataja Andrus Veerpalu  kaitsjate apellatsiooni ja tühistas talle määratud kolmeaastase võistluskeelu, kuid märkis, et tõendid viitavad siiski dopingu kasutamisele.

CAS märkis langetatud otsuses, et tühistas Veerpalule mõistetud kolmeaastase võistluskeelu menetluslike vigade tõttu, kuid märkis, et paljud tegurid näitavad siiski, et Veerpalu on keelatud aineid kasutanud. Veerpalu kinnitas pärast CAS-i otsuse teatavaks tegemist vaid lubatud ainete tarvitamist.

Rahvusvahelise suusaliit FIS peab CAS-i otsuse kohaselt maksma suusataja Andrus Veerpalule 10 000 Šveitsi franki ehk ligi 8200 eurot.

Veerpalu dopingusaaga sai alguse 2011. aasta jaanuari viimastel päevadel, mil dopingukütid võtsid suusatamise maailmameistrivõistlusteks harjutanud Veerpalult treeningu järgselt dopinguproovi. Kaks nädalat hiljem osutus proov positiivseks, kuid avalikkus sellest teada ei saanud. Veerpalu teatas ainult, et ei osale tervislikel põhjustel Oslo MM-il ja lõpetab karjääri.

Aprillis 2011 korraldas Eesti suusaliit pressikonverentsi ja tegi teatavaks, et nii A- kui ka B-proov osutusid positiivseks. Veerpalu keelatud ainete kasutamist omaks ei võtnud.

Rahvusvahelise suusaliidu (FIS) dopingupaneel kuulas Veerpalu üle, kuid langetas 2011. aasta suvel otsuse, et suusataja on süüdi. Pärast seda läks vaidlus edasi rahvusvahelisse spordiarbitraažikohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles