Endine peatreener Põhjala: Budõlini süsteem ei toimi

Jaan Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aavo Põhjala
Aavo Põhjala Foto: Liis Treimann

Judokoondise endine peatreener Aavo Põhjala arvab, et Aleksei Budõlini süsteemi on raske toimima saada.

«Martin Padar on 34, Künter Rothberg saab 30, neile uusi trikke ei õpeta. No miks nad peaksid minema Budõlini juurde mingit Brasiilia partermaadlust tegema?» kehitab Põhjala õlgu. «Igal teisipäeval käime kõigi Eesti judokatega sparringut tegemas, aga koondise trennides mitte.»

Põhjala meenutas, et tema ei õpetanud Budõlinile ainsatki võtet. «See polnud minu, vaid Budõlini isikliku juhendaja rida. Istusime temaga maha, kooskõlastasime treeningplaanid ja kalendri ning asi toimis. Legendaarne judoõpetaja Andres Lutsar ütles: «Viiulit saab mängida vaid üks mees.» Peatreener peab looma koondise, millel on hea õhkkond ja kindlustunne. Aga kuulutada: tulge kõik minu juurde trenni, mina teen teist mehed... Sa pead judokat vähemalt kolm aastat tundma, et teda tõsiselt treenida. Muidu võid asja untsu keerata. Nii juhtus Bu­dõliniga, kui ta treenerit vahetas.»

Lõpetuseks ütleb Põhjala, et tulemus on tõe kriteerium: «Budõlin pole juunioride koondisega kahel viimasel aastal midagi korda saatnud. Ja kui üldse keegi võib EMilt medali saada, siis on see veteran Padar. Aga kus on meie järelkasv?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles