Kõresaar peab koondise asemel ravile pühenduma

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kardo Kõresaar otsustas tervise nimel kuuks võrkpallist kõrvale tõmbuda.
Kardo Kõresaar otsustas tervise nimel kuuks võrkpallist kõrvale tõmbuda. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Jõulude ja uue aasta vahel hakkas Eesti koondise ja Pärnu klubi võrkpallur Kardo Kõresaar tundma treeningutel ja mängudes häirivat õhupuudust. Esialgu ei osanud ta aimata midagi halba, kuid Eesti-Läti ühisliiga finaalmängude ajal muutus olukord hullemaks – lisaks õhupuudusele tõmbusid jalad krampi ja taastumine muutus peaaegu olematuks. Kuid ka siis ei saanud Kõresaar oma seisundist selget pilti ja jätkas täie jõuga treeningutel rassimist, sest tulemas olid Eesti meistriliiga otsustavad mängud.

«Tartuga peetud poolfinaalseeria esimese mängu ajal lõi korraks hinge täitsa kinni ja selle tagajärjel tundsin peapööritust,» meenutas Kõresaar. «Pöördusin arsti poole, kelle juures olin hiljuti andnud vereproovi, ja tema saatis mind kopsuspetsialisti juurde. Seal sain teada, et mul on astma.»

Kõresaarele kirjutati kange ravim ja järgmises mängus tundis ta ennast platsil juba paremini. «Enne ravikuuri alustamist tundsin sportides tõelist piina, trenni teha oli väga raske,» sõnas Pärnu meeskonna võtmemängijate hulka kuuluv mees. Rohtude abil mängis ta koduse meistriliiga hooaja lõpuni ja oli üks peategelasi Tallinna Selveriga peetud finaalseerias, mis lõppes siiski pärnakate 2:3 kaotusega.

Eesti koondise peatreener Avo Keel kutsus korraliku hooaja teinud pärnaka ka Eesti koondisse, kuid teisipäeval teatas mängumees loobumisest.

«Arst ütles, et päris terveks ei saa ma sellest kunagi, aga praegu soovin, et näitajad muutuksid natukenegi paremaks.»

«Põhimõtteliselt oleks mul võimalik rohtude abil kohe mängimisega jätkata, kuid otsustasin, et teen kuuajalise pausi, ehk muudab see asja paremaks. Tegemist on ju ikkagi minu tervisega,» selgitas Kõresaar ja lisas, et ootamatult ilmnenud haigus jääb teda saatma kogu elu. «Arst ütles, et päris terveks ei saa ma sellest kunagi, aga praegu soovin, et näitajad muutuksid natukenegi paremaks.»

Teadupärast on astmaravimid väga levinud vastupidavusaladega tegelevate sportlaste hulgas ning tihti tuleb nende tarvitamiseks hankida eriluba. Kõresaar kasutab raviks pulber­inhalaatorit, mille abil võtab ta ravimit mitu korda päevas. Arstide sõnul olevat annused kanged ja seepärast saatis ta järelepärimise dopinguagentuuri, et saada teada, kas rohu tarvitamise ajal võib üldse tippspordiga tegeleda. Kõresaare õnneks sai ta vastuse, et rohi mahub dopingureeglite järgi lubatu piiridesse.

«Ravimist on palju abi, võrreldes selle ajaga, kui ma rohtu ei tarvitanud, on enesetunde vahe nagu öö ja päev,» rääkis Kõresaar. «Tavaliselt võtan rohtu ka enne mängu algust, kuid ärevatel hetkedel tekib vahelt ikkagi õhupuudus ja siis kulub neli või viis pallivahetust, et normaalne hingamine taastuks.»

Kõresaar on kogu elu olnud spordipoiss. Noore poisina tegeles ta suusatamisega, hiljem paelus teda rohkem võrkpall. Kunagi varem pole aga astma endast märku andnud, seepärast ei mõista Kõresaar, millega seoses haigus nüüd välja lõi.

Kõiksugu vigastused on aga Kõresaart saatnud läbi terve karjääri. Alles möödunud sügisel pidi ta randmevigastuse tõttu loobuma pooltest EM-valikturniiri mängudest.

Varasemast on Kõresaar olnud kimpus õlavigastusega, mis viis ta ka operatsioonilauale. Müstiliselt must oli pärnaka jaoks 2011. aasta, kui neerukivid sundisid ta haiglaravile, seejärel vigastas ta kaks korda kõhulihast, maadles seljavaluga ja kõige tipuks väänas nii tõsiselt hüppeliigest, et jalg pandi kipsi. Asjade selline käik pani teda vahepeal loobumismõtteid heietama, ent lõpuks sai mänguisu siiski võitu. Nüüd andis astma uue löögi.

Seekord pole aga loobumisest juttugi. Pärast kuuajalist puhkust kavatseb ta taas tõsiselt treeningutele pühenduda ja sõita suvel Eesti koondisega universiaadile Venemaale Kaasanisse.

Juba tuleval nädalal kogunevad Eesti koondise kandidaadid treeningulaagrisse, et alustada ettevalmistust MM-valikturniiriks. Kõresaare asemel sai viimasel hetkel koondisekutse tänavu Soome esiliigas pallinud Martti Rosenblatt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles