Viimaseks jäänud hokikoondislaste joomingud jätkusid koju jõudmiseni

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Jäähokiliidu presidendi Jaan Mölderi hinnangul tegi Dmitri Medvedevi juhendatud koondis MMil Eesti rahvale ja lipule häbi.
Eesti Jäähokiliidu presidendi Jaan Mölderi hinnangul tegi Dmitri Medvedevi juhendatud koondis MMil Eesti rahvale ja lipule häbi. Foto: Toomas Tatar

Pärast seda kui Eesti jäähokikoondis lõpetas laupäeval Donetskis MMi I divisjoni turniiri ainsagi võiduta ja langes aste madalamale, võttis peatreener Dmitri Medvedevi üsna ümmarguse lõpukõne järel sõna kahes viimases kohtumises kapteni kohuseid täitnud Aleksandr Ossipov: «Mul on häbi! Kus te olete, Eesti tšempionid? Kas te tulite siia ainult oma võitu tähistama?»

24 tundi hiljem jõudis Eesti hokikoondis lennukiga Tallinna. Pilt, mis vastutulnutele avanes, oli justkui kaader sürrealistlikust filmist. Paljude jaoks polnud tähistamine sellekski hetkeks lõppenud – õigupoolest oli pidu pöördeid juurde saanud. Mõne hokimehe jaoks võis see olla nädalad tagasi võidetud koduse hokikulla tähistamine, mõne jaoks aga fiaskoga lõppenud MM-turniiriga kogunenud kurbuse ja pettumuse leevendamine.

Ivanov aidati lennukist välja

Selge või selgema olekuga mehed tulid saabuvate lendude uksest välja esimestena. Noored Eesti mehed Robert Rooba, Ken Kuusk ja veel mitmed igapäevaselt välisklubis mängivad hokimängijad, kes käisid Donetskis kogu südamest Eestit esindamas ja säilitasid väärikuse lõpuni.

Seejärel tilkusid aga ükshaaval ootesaali lihtsalt purjus või otseses mõttes maani täis hokimehed. Näiteks Anatoli Jaokovlev püsis vaevu jalgel ja mõni minut hiljem võis teda juba näha lennujaama ees pingil istumas, veel veidi hiljem ka lamamas. Saabusid koondise treenerid Dmitri Medvedev ja Aleksei Ložkin, samuti veidike väsinuna.

MMil kõige rohkem patustanud ja kaheks viimaseks mänguks meeskonnast eemaldatud Maksim Ivanov vajas aga juba lennukist väljumiseks kaaslaste abi. Kuidagimoodi kohvrite saabumise ruumi jõudnuna otsustas ta seal teha pikema puhkepausi. Pärast väga pikka ootamist hüppasid kaks meeskonnakaaslast läbi saabuvate reiside turvauste kohvrite ruumi tagasi, aitasid Ivanovi püsti ja talutasid ta kiiresti õue. Kottide eest hoolitses aga Maksim Ivanovi noorem vend, samuti koondisse kuulunud Sergei.

«Mul on tõeliselt piinlik,» sõnas kogu tragikomejanti kõrvalt vaadanud Eesti Jäähokiliidu president Jaan Mölder. Arstiharidusega mees tegutses MMil koondise tohtrina ja sai meeskonna siseelust päris selge pildi. «Juba homme (täna – toim) kavatsen pidada tõsise jutuajamise peatreeneriga, seejärel tuleb kutsuda kokku alaliidu juhatus ja distsiplinaarkomisjon. Peame langetama tõsised otsused.»

Möldri sõnul pole samamoodi jätkamisel mingit mõtet, sest mõne koondislase käitumine oli alatu nii meeskonnakaaslaste kui ka terve Eesti rahva suhtes. «Ma olen veendunud, et sellised asjad ei juhtunud esimest korda,» nentis ta.

Kui esialgu jõudis meediasse jutt, et neli meest jäid joomisega vahele enne turniiri kolmandat kohtumist Rumeeniaga, siis tegelikult algas pummeldamine juba palju varem. Vahele jäädi aga vaid seetõttu, et poole turniiri pealt tuli koondisse kolmas väravavaht ja peatreener Medvedev ootas hilisõhtul hotellis tema saabumist. Mängijate liikumisi jälgides tekkis tal kahtlus, et neli meest on puudu. Treener otsustas oodata, kuniks kell kolm nad saabusidki – purjus ja lisaks ka kohalik näitsik käevangus.

Treener eemaldas Maksim Ivanovi turniiri lõpuni meeskonnast. Sergei Ivanov, Artjom Rumjantsev ja Sergei Novikov pidid vahele jätma ühe kohtumise. «Tegelikult ei olnud see asi üldse nii hull, kui Eestis kirjutati ja räägiti,» püüdis Medvedev takkajärgi olukorda pehmendada. «Põhiliselt rikkus režiimi Maksim Ivanov ja kui ma peaksin koondise peatreenerina jätkama, siis temal seal kohta pole. Teiste kohta ei oska ma praegu veel nii täpselt öelda.»

Hilisõhtul oli pidu täies hoos

Tegelikult jätkus Maksim Ivanovi jaoks pidu ka pärast mängudest kõrvale jätmist. Väidetavalt veetis ta ülejäänud aja hotellis oma toas. Kui Mölder avas koristaja käest saadud võtmega Ivanovide toa ukse, et mehe seisundit uurida, püüdis hokimees end esialgu varjata, kuid veendudes selle mõttetuses, teatas, et on haige. «No see haigus võis olla tingitud ainult kehaväliste vedelike omistamisest,» hindas Mölder.

Ülejäänud nelikki ei teinud esimesest vahejuhtumist tõsiseid järeldusi. Kojusõidule eelnenud viimasel hilisõhtul käis hotellis pidu taas täie hooga …

Kuuldavasti tekitas osa meeste režiimirikkumine pingeid kogu meeskonnas. Mölder ja MMil meeskonna juhina tegutsenud Ahti-Kullervo Jõgi tõstsid esile välisklubides mängivate meeste panust, erilist kiitust pälvisid igapäevaselt Rootsis mängivad Ossipov, Aleksei Sibirtsev, Jan Rajevski ja Aleksandr Kuznetsov ning noored Rooba ja Kuusk. Need mehed hoidsid koondise mängu üleval, kuid samasuguse korralageduse jätkudes ei taha näiteks Rooba enam koondisse tullagi. «Ta ütles mulle selgelt, et sellises meeskonnas mängimine ei paku talle vähimatki huvi,» vahendas Mölder Eesti noore staari arvamuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles