Skandaal Venemaal: Spartak ähvardab kohtunike tõttu liigat boikotiga

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valeri Karpin (vasakul) vaidleb kohtunik Sergei Karasjoviga.
Valeri Karpin (vasakul) vaidleb kohtunik Sergei Karasjoviga. Foto: SCANPIX

Venemaa jalgpalli kõrgliigas on lahvatanud skandaal, mille keskmes on Eesti sündinud Valeri Karpin ja tema juhendatav Moskva Spartaki meeskond.

Kired lõid lõkkele pärast pühapäeval toimunud kohtumist Moskva CSKA ja Spartaki vahel, kus Spartak asus 2:0 juhtima, ent CSKA viigistas tänu viimasel minutil antud penaltile. Pärast lõpuvilet läks vihane Karpin õigust nõudma väljakukohtunikult Sergei Karasjovilt ning alaliidu distsiplinaarkomitee (RFU) määras talle selle eest kolmemängulise meeskonna juhendamise keelu ja 100 000 rubla trahvi.

Spartaki omanik Leonid Fedun esines nüüd väljaandes Sport-Ekspress teravate süüdistustega Venemaa kohtunike aadressil – tema sõnul pole vilemehed objektiivsed ning olulisteks mängudeks tuleks nende asemele kutsuda välismaalased. Fedun ähvardas, et kui seda ei tehta, võib Spartak asuda Venemaa meistrivõistlusi boikoteerima.

«Minu meelest oli vile traditsiooniline – selles mõttes, et kohtunik üritas meie vastaste suhtes igati toetavalt tegutseda,» ironiseeris Fedun. «Ja ma ei räägi penaltist, vaid see on üldisem teema. Juba mitmendat mängu järjest on nii, et me juhime, aga siis hakkab kohtunik ainult ühes suunas vilistama,» lisas Fedun, kes oli juba varem palunud, et Karasjovi antud mängu vilistama ei pandaks, kuid tema soovi ignoreeriti.

«Võtsin RFU ees jutuks teema, et peaks kutsuma, ütleme, sõltumatud kohtunikud. Aga härra Giner (Moskva CSKA juhatuse esimees Jevgeni Giner – toim) ütles, et talle on väliskohtunikud väga halva mulje jätnud. Minu meelest on risti vastupidi ning hoopis meie kohtunikud valmistavad mulle väga sageli kurbust. Seetõttu teen järgmisel koosolekul uue pakkumise – kas tulevad välismaa kohtunikud või laseme endale tabelisse kirjutada 0:3 kaotuse. Keeldume põhimõtteliselt sellise süsteemiga mängimast,» teatas miljardärist klubiomanik.

Kui viimasel ajal on arutatud ka Ukraina ja Venemaa liigade liitmist, siis Feduni meelest ei lahendaks see olemasolevaid probleeme. «Samas on kummaline öelda, aga viis-kuus aastat tagasi oli seis veel hullem. Siis tuli aga võistlusmoment välismaa kohtunikega ja äkitselt muutusid ka meie omad paremaks. Sai vähemalt selgeks, et nad võivad küll eksida, aga seda ükskõik kumma meeskonna kasuks. Peaksime võimalikult ruttu tagasi selle süsteemi juurde pöörduma,» lausus Fedun.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles