FIFA ametnik kiitis Venemaad: mida vähem demokraatiat, seda parem MM

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jerome Valcke.
Jerome Valcke. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise Jalgpalliliidu (FIFA) peasekretär Jerome Valcke teatas, et mida vähem demokraatiat jalgpalli MMi korraldajariigis esineb, seda parem MMile.

Valcke sõnul on tuleval aastal Brasiilias toimuva MMi korraldamisega kaasnenud hulk probleeme just seetõttu, et Lõuna-Ameerika riigis on valitsusel liiga mitu tasandit. Ühtlasi avaldas prantslane lootust, et 2018. aastal Venemaal president Vladimir Putini käe all selliseid muresid ei esine. «See võib kõlada nagu hull jutt, aga MMi on kergem korraldada, kui on vähem demokraatiat. Kui riigil on väga tugev ja otsustusvõimeline juht nagu näiteks Putin, on meil korraldajatena lihtsam võrreldes näiteks Saksamaaga, kus tuleb asju eri tasanditel läbi rääkida,» vahendab Reuters Valcke sõnu Brasiilia MMi korraldajate sümpoosiumil.

Valcke sõnul on Brasiilia «probleem» selles, et riigi poliitiline struktuur on jagunenud kolmeks. «Riik, osariik ja linn tähendavad erinevaid inimesi, erinevaid eesmärke ja huvisid. Nii on üsna raske MMi korraldada,» lisas ta.

FIFA president Sepp Blatter meenutas aga 1978. aasta MMi, mille korraldas sõjaväehunta võimu all olnud Argentina. «Olin õnnelik, et nad võitsid, sest see ühendas rahvast ja riiki, eriti tolleaegse poliitilise režiimi valguses. Ma ei kujuta ette, mis oleks juhtunud, kui nad oleksid kaotanud – Holland lõi ju veel finaali lõpuminutitel posti. Mäng ja maailm oleksid muutunud,» nentis Blatter, täpsustamata siiski, mida ta selle all silmas pidas.

Samas kõnes nimetas Blatter FIFAt üheaegselt konservatiivseks, liberaalseks ja sotsialistlikuks. «Oleme katoliiklaste sugused konservatiivid, kui asi puudutab mängureegleid ja kohtunikke. Turule minnes oleme liberaalid,» märkis ta kommertslepingute sõlmimisele viidates. «Kui aga läheb raha jagamiseks, oleme nagu Marx ja Engels. 70 protsenti kõigist tuludest suunatakse erinevate arenguprogrammide raames rahvuslikele alaliitudele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles