Tarva mäng, mille võitis Rock

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarva ääremängija Kaido Saks üritab palli üle Tanel Kurbase korvi saata.
Tarva ääremängija Kaido Saks üritab palli üle Tanel Kurbase korvi saata. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Eesti meistriliiga poolfinaalseerias pakkus Rakvere Tarvas võitluses Tartu Rockiga vägeva etenduse, kuid võita ei suutnud.

Rakvere Tarvas pakkus eile veel ühe meeldejääva etenduse. Koduse meistriliiga poolfinaalseeria teises kohtumises juhiti koduväljakul Tartu Rocki ees pea kogu kohtumise jooksul. Jõudude vahekorda arvestades ebaloogilist tulemust siiski ei sündinud. Suurema valikuga Rock võttis jõuga oma – 91:89 – ja läks kahe võiduga seeriat juhtima.

«Täna oli juba meie mängu moodi ja Rock löödav nagu Tartuski,» tõdes Tarva peatreener Andres Sõber. «Meil oli võimalus, kuid oma asju ei tehtud ära.» Sõbra kolleeg, Tartu Rocki peatreener Gert Kullamäe oli sama meelt. «See oli puhtalt Rakvere mäng. Kui skoor läheb nii suureks, on see juba nende eelis.»

Kullamäe nõuab oma hoolealustelt sellist kaitsemängu, mis jätaks vastased 60 punkti kanti, kuid eile viskas Tarvas juba esimese poolajaga 50 silma. «Üks ühe vastu mängides oli meie kaitse väga vilets,» viitas ta probleemidele.

Rain Veideman, kes mõned aastad tagasi aitas Tarva koduse liiga finaali, ent nüüd pallib Rocki särgis, leidis samuti, et Rock läks väljakuperemeeste pakutud mänguga kaasa. Ta rääkis, et suurel vaheajal kordasid treenerid põhitõed uuesti üle ja teisel poolajal muutus kaitsemäng paremaks. Kuid probleem nimega Maris Laksa jäi neil lahendamata.

«Kui ta paneb sisse, tulevad teised ka kaasa, lisaks veel kodupublik…» lausus ta. «See oli tõeline play-off-kohtumine ja kui me juba sellises mängus võidu kätte saime, siis see näitab, et oleme valmis sellised heitlusi pidama.»

Veideman tunnistas, et Rock polnud eilseks heitluseks hästi valmis. See aga viitab meeskonna igipõlisele välismänge puudutavale probleemile. Kullamäegi nõustus, et meeskond mängis kehvemini kui kaks päeva varem kodus, ent ei tahtnud selle põhjustesse süüvida. «Ma ei oska selle koht pragu midagi öelda. Asjad lihtsalt on nii,» lausus ta.

Kolmandal veerandajal jõudis Rock viigini ja näis, et Tarvas murdub, kuid nii lihtsat alistumist polnud seekord mängus stsenaariumisse kirjutatud. Tarvas pääses veel kord kümnekonna punktiga juhtima. Vahe hakkas virumaalaste jaoks katastroofiliselt vähenema alles mängu lõpu eel.

«Ma ei ütleks, et lõpp oli õnnetu, probleemid olid mujal. Kui juhtisime kümne punktiga, hakkasime seisu hoidma ja loobusime oma kiirest stiilist. Ja kui mängujuhilt võetakse väljaku keskel kaks korda pall käest ära… vahe vähenes hoobilt neljale punktile,» selgitas Sõber eduseisu sulamist. «Häälestusime ju väga hästi ja tegutsesime kiirelt. Selline mäng näitabki head mehed ära.»

Tegelikult tekkis Tarval viimastel sekunditel võimalus mäng oma kasuks pöörata. Nad olid ühe punktiga taga ning oli võimalus lõpuni rünnata. Brandis Raley-Ross võttis otsustava läbimurde enda õlule, kuid hästi kaitses seisnud Vallo Allingu pani käed pallile peale.  

Teist mängu järjest oli Tarva parim 22 punkti visanud Laksa. Sama arvu punktideni jõudis ka Reimo Tamm, Brandis Raley-Ross lisas 19 silma. Samas jäi niigi lühikese pingiga meeskonnal puudu ühe võtmemängija Juris Umbraško panusest. Silmanähtavalt longates mänginud, kuid ikkagi 32 minutit platsil viibinud lätlane tegi vaid kaks pealeviset, millest tabas ühe. «Juris on mulluse vari – tal on jalg valus ja see segab mängimist,» lausus Sõber.

Samal ajal kui Tarvast kimbutab mängijate nappus, oli Rocki eilse võidu võtmeks just pikk pink. Probleeme ei tekitanud seegi, et reedel palaviku kiuste mänginud Timo Eichfuss jäi eile üldse pingile. Seevastu tõusid olulisse rolli vanemad mehed Vallo Allingu ja Marek Doronin, kellega Kullamäe selles seerias võib-olla enam nii palju ei arvestanudki.

Doronin kogus 18 punkti ja üheksa lauapalli, kolmanda keskmängijana raskel hetkel sekkunud Allingu kontosse kanti 11 minutiga üheksa punkti. «Usun, et võitsimegi tänu sellele, et meil oli rohkem mehi,» leidis Kullamäe.

Seeria kolmas kohtumine peetakse neljapäeval Tartus. Kui Rock võidab, kindlustavad nad sellega koha finaalis. Suur küsimus seisnebki selles, kas Tarval jagub veel jõudu veel kord end kokku võtta ja anda tartlastele sama vägev lahing.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles