Ülikogenud NBA keskmängija tuli kapist välja: olen gei

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jason Collins.
Jason Collins. Foto: SCANPIX

NBAs mängiv keskmängija Jason Collins tegi ajalugu, tulles kõigi USA profiliigade peale esimese meessoost tegevsportlasena kapist välja ja tunnistades, et ta on gei.

34-aastane Collins kuulub tänavu Washington Wizardsi ridadesse, kuhu ta vahetati veebruaris Boston Celticsist. 2001. aastal drafti avaringis 18. mehena valitud Collins on NBAs mänginud 12 hooaega, neist enamiku New Jersey Netsi, aga ka Memphis Grizzliesi, Minnesota Timberwolvesi ja Atlanta Hawksi särgis.

Collins andis avameelse intervjuu mai algul ilmuva Sports Illustratedi ajakirja kaaneloo jaoks. «Olen 34-aastane NBA keskmängija. Olen mustanahaline. Ja olen gei,» lausub Collins seal. «Mu eesmärk polnud saada esimeseks avalikult homoseksuaalseks sportlaseks mõnes Ameerika profiliigas. Aga kuna ma olen seda, siis võime sellest vabalt rääkida. Ma ei tahaks olla see poiss, kes ajab klassis käe püsti ja ütleb – olen teistsugune. Mulle meeldiks, kui keegi teine oleks seda juba teinud. Aga kuna pole, siis pean mina käe tõstma,» jätkas Collins.

«Olen jõudnud oma elus kadestamisväärse punktini, kus võin teha seda, mida ise tahan. Ja ma tahan korvpalli mängida. Armastan endiselt seda mängu ja mul on veel midagi pakkuda. Samas tahan olla siiras ja aus. Avatus ei pruugi täielikult eelarvamusi ümber lükata, aga see on hea algus. Kõik sõltub haridusest. Olen valmis rääkima iga mängijaga, kelles minu kapist väljatulek ebameeldivusi tekitab. Homoseksuaalsus ei ole vaba valik. See on raske ja mõnikord ka üksildane tee,» lisas Collins.

Collinsi edukaim hooaega oli aastatel 2004/05, kui ta mängis Netsi eest keskmiselt 31,8 minutit ning kogus selle ajaga 6,4 punkti ja võttis 6,1 lauapalli. 2003. aastal mängis ta Netsiga ka NBA finaalseerias, kus jäädi siiski 2:4 alla San Antonio Spursile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles