Pikk saaga läbi: kurikuulus dopinguarst mõisteti reaalselt vangi

Oliver Lomp
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eufemiano Fuentes
Eufemiano Fuentes Foto: SCANPIX

Maailma rattasporti raputanud «Operacion Puerto» ehk Hispaania doktori Eufemiano Fuentese ja tema nelja kaaskohtualuse süüasi, mis on toonud karistusi mitmele tippratturile, sai täna lahenduse: Fuentes mõisteti sportlaste tervise ohustamises süüdistatuna üheks aastaks reaalselt vangi.

Fuentest ei saanud otseselt sportlaste dopinguga varustamises süüdi mõista, kuna tema tegevuse ajal polnud Hispaanias dopingukasutamine seadusega keelatud, kuid sportlaste tervise ohtu seadmises oli teda võimalik karistada.

Skandaal nimega «Operacion Puerto» sai alguse juba 2006. aastal, kui politsei leidis läbiotsimiste käigus anaboolseid steroide, keelatud vereülekanneteks vajalikke aparaate ja verekotte. Doktor Fuentese klientide seas oli hulk edukaid profirattureid, näiteks veebruaris tema vastu tunnistusi andnud ameeriklane Tyler Hamilton. Fuentesel oli süüdistajate väitel sidemeid ka paljude muude alade tippudega.

«Operacion Puerto» ei pruugi aga Fuentese süüdimõistmisega sugugi päris lõppenud olla. Nimelt taotles maailma antidopinguagentuur WADA ligipääsu Fuentese kasutatud sportlaste verekottidele. See aga tähendab, et avalikkuse ette võivad jõuda valgustkartvad lood teistelt spordialadelt

Fuentes on ise dopinguga manipuleerimist eitanud, kuid samas kinnitanud, et tema klientide seas on jalgpallureid, tennisiste, kergejõustiklasi ja poksijaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles