Mae asub Hernitsa asemel suusaliidu unistusi täitma

Jaan Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Maest sai suusaliidu uus peasekretär.
Jaak Maest sai suusaliidu uus peasekretär. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Suusaliidus tehti märgiline muutus. Senine peasekretär Margus Hernits lahkus, töö võttis üle vanameister Jaak Mae. «Nädal tagasi tehti pakkumine, mõtlemisaega ei antud. Ega ma vajanud ka. Usun, et saan tööga hakkama, tunnen teemat ja inimesi,» teatas Mae.

Ent miks lahkus kaks aastat tagasi sellele postile asunud Hernits?

«Põhjusi on mitu. Peamine: ma ei suuda tagada suusaliidu eelarvet. Käärid soovide ja tegelikkuse vahel on liiga suured,» selgitas Hernits. «Ühed on valmis unistustest juppe maha lõikama, teised mitte.»

Valmis rahakotti täitma

Kuuldavasti on suusahüppajate eelarve enam-vähem koos, kahevõistlejate oma samuti. Seega käib jutt murdmaasuusatamisest?

«Kahevõistlejad on harjunud juppide mahalõikamiseks kääre kasutama. Murdmaa soovib aga eelarvet mullusega võrreldes kasvatada.»

Tänavuste tulemuste pealt on raske raha juurde saada, või kuidas?

«Raske jah,» tõdeb Hernits.

Mae seevastu on valmis rahakotti täitma. «Võtan töö üle. Istume Hernitsaga maha ja vaatame, kaugel asjad on. Alade soovid ja plaanid on teada. Raha on vaja tõesti rohkem kui eelmisel hooajal, sest ilma mäestikulaagriteta ei tee me Sotši mängudel midagi ära. Minu kohustus ongi toetajatega kohtuda ja sponsoreid leida. Töö ei hirmuta. Meedia on mind 15 aastat treeninud, inimesi tunnen, olukorda tean. Muutub vaid see, et pean end inimestele teistviisi esitlema, peasekretärina.»

Teiste suusaalade esinejad pisut pelgavad, kas Mae ei hakka liialt murdmaaga tegelema? Uuel peasekretäril lubatakse ora tagumikus hoida.

Kohtleb kõiki võrdselt

«Mae on konkreetne mees, temaga saab asju ajada,» rääkis suusahüppaja Kaarel Nurmsalu mänedžerist isa Toomas. «Seni saan tema kohta öelda vaid kiitvaid sõnu. Aga eks Mae tea isegi: mina ja ka teised jälgivad hoolsalt, et ta oleks suusaliidu, mitte murdmaasuusatajate peasekretär. Ja kui tekib jama, küll me siis käratame. Oleks rumal, kui peasekretär ei märkaks, kelle tulemused eelmisel aastal paremad olid.»

Mae muigab, et teab tulemusi väga hästi: «Mõistagi kohtlen kõiki võrdselt. Õnneks on teised alad viimasel ajal initsiatiivi üles näidanud ja teevad head tööd. Suusaliit peab olema ühtne. Peame tegutsema meeskonnana.»

Kuna suusaliit paikneb Tallinnas, peab ka Mae end pealinna ja Otepää vahel jagama. «Pere väga vastu ei hakanud, kui neile uuest tööst rääkisin. Abikaasa ja lapsed on minu äraolekuga harjunud, kui pidevalt võistlustel ja laagrites viibisin.»

Samas kurtis Mae abikaasa Jana kord, et kui on vaja lund rookida, on mees ikka võistlusreisil. Nüüd siis Tallinnas. «Eks ma proovi kuidagi lumeküsimuse ära lahendada, aga kui ei suuda, siis saab Jana hakkama, ta on harukordselt tragi naine.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles