Rootsis keelati jäähoki MMil Valgevene fännide ebaseaduslik lipp

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Velgevenes enam mitte kasutusel olev ja keelatud lipp
Velgevenes enam mitte kasutusel olev ja keelatud lipp Foto: Wikipedia.org

Rootsis Stockholmis asuvas Globeni hallis nähti Valgevene jäähokifännide käes ebaseaduslikku Valgevene lippu ning selle kasutamine keelati seal.

Jäähoki MMi korraldajad lasid selle lipu konfiskeerida, edastab Helsingin Sanomat.


 Valgevene diktaatorist president Aljaksander Lukašenka on selle lipu kasutamise täielikult keelanud.

 Valgevenelased plaanivad täna lipu keelamise tõttu Stockholmis protesti. Täna toimub ka Valgevene ja Rootsi meeskonna kohtumine.

 Valgevene vana lippu nähti esmakordselt tribüünil lehvimas möödunud nädala reedel, kui toimus Valgevene-Tšehhi matš, mis oli MMi avamäng.

 Korraldajad märkasid seda kohe ning lipp eemaldati.

 «See on kummaline. Lipp on Valgevene ametlik tunnus. Selline käitumine välismaal näitab, et Rootsi allub Valgevene diktatuurile,» lausus Rootsis asutatud inimõigusorganisatsiooni Info Belarus esindaja Isabel Sommerfeld.

 Jäähoki maailmameistrivõistluste korraldaja Tony Wiréhn selgitas lipueemaldamist, et tegemist ei ole Valgevene ametliku riigilipuga, vaid poliitilise väljendusega, mis ei sobi spordiga kokku.

 «Rahvusvaheliste reeglite järgi ei tohi spordivõistlustel oma poliitilisi seisukohti avaldada. Selle tõttu lipp konfiskeeriti,» selgitas Wiréhn.

 Globenis nähti jäähokifännide käes lippu, mis oli Valgevenes kasutusel 1918 – 1939, natside okupatsiooni ajal 1942 – 1944 ning 1991 – 1995.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles