Tarva kaitse oli Rapla jaoks betoonist tugevam

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarva pallurid (kollases) moodustasid Rapla jaoks läbimatu müüri.
Tarva pallurid (kollases) moodustasid Rapla jaoks läbimatu müüri. Foto: Andres Haabu

Rakvere Tarvas alistas Eesti meistriliiga pronksiseeria avamängus Rapla TYCO ja on teisest järjestikusest pronksist vaid võidu kaugusel.

«Panime täiesti lati alt läbi – ehk nagu ütles Priit Tomson oma raamatus: sa oled nii kaua enesekindel, kui vastu tuleb veel enesekindlam mees,» sõnas Rapla TYCO korvpallimeeskonna peatreener Indrek Ruut pärast Eesti meistriliiga pronksiseeria avamängus Rakvere Tarva käest saadud kaotust.

Poolfinaalis Kalev/Cramoga sitkelt tegutsenud ja tänu sellele paljude silmis sümpaatiat võitnud Rapla meeskond ei suutnud Tarva snaipreid pidurdada, ise aga põrkuti rakverelaste poolt üles seatud maa-ala kaitse vastu. Just maagiline nimetus «maa-ala kaitse» oli eilse kohtumise võtmesõna.

Algusest peale mängu juhtinud Tarvas võitis võõrsil 75:63 ja on pronksmedalist vaid võidu kaugusel. Seeria teine mäng peetakse kolmapäeval Rakveres.

«Mängisime täpselt nii, nagu ma enne mängu soovisin, ja maa-alaga olid nad tõesti hädas,» sõnas Tarva peatreener Andres Sõber, ent tema väljendusviisist puudus seekord harjumuspärane bravuurikus. «Me ei jaksakski nende vastu mees-mehe-kaitset joosta.»

Tõepoolest, Rapla rünnakud sumbusid tihti enne, kui viskelegi jõuti, kolmepunktijoone taga söödeti palli üksteisele edasi ja tagasi, ent otsustavat murret ei järgnenud. Rapla spordihoone pilgeni täis tribüünide ees tegutsedes läksid mõned mängijad hoopis krampi.

«Ma ei saa aru, miks on vaja hakata maa-ala kaitse vastu mängima teistsugust korvpalli. Millegipärast hakatakse… aga mäletatavasti oli ka Ateena Panathinaikos Euroliiga veerandfinaalis Barcelona maa-ala vastu hädas. Kõik see on kinni kahe kõrva vahel,» arutles Ruut. «Olime ju tegelikult selleks valmis, kuid mängu käigus läksid meestel kokkulepitud asjad meelest ära. Tundub, et osad mehed olid natuke ülevalmistunud.»

Ruut tõdes, et poolfinaalis näidatud hea mängu järel võisid paljud arvata, et on Tarva ees soosikuseisuses, kuid tegelikult pole ju Rakvere meeskond sugugi vilets.

Veerandfinaalis Kaleviga tekitas rohkelt kõneainet Rapla agressiivne ja tihe kaitse. Erinevalt Kalevist polnud aga Tarva palluritel selle murdmisega suuri raskusi. Tegelikult oli ka Rapla kaitse iseenesest eelmise seeriaga võrreldes vähem agressiivne.

«Seis näitab seda, et meil polnud rünnakul ülemäära raske,» nentis Tarva mängujuht Reimo Tamm. Ruudu hinnangul aga polegi agressiivne kaitse Tarva vastu päris õige relv.

«Tarvas on hoopis teist tüüpi meeskond kui Kalev või TTÜ ja nende vastu ei saa täpselt samamoodi mängida,» märkis ta ja lisas, et agressiivne kaitse sobib paremini distsiplineeritud rünnakujoonisega meeskondade vastu. «Tarvale aga selline kaitse sobiks, neile ju meeldib rünnata teravalt ja kiirete söötudega. See ongi nende mäng.»

Ruut lisas, et mängu eel lepiti siiski kokku, et kasutatakse agressiivsemat kaitset, kuid see ei õnnestunud ning Tarva tagamehed harutasid mängu hästi laiali.

Tarvas oli eilsel mängul täiskoosseisus. Viimases poolfinaalis Tartu Rockiga jalavigastuse tõttu eemale jäänud Tamm ja kogenud lätlane Juris Umbraško olid rivis ja vedasid meeskonda hästi. Tamme arvele jäi 16 punkti ja viis söötu, Umbraško kontosse aga 13 punkti ja kolm söötu. Mõlemad mehed veetsid platsil 36 ja pool minutit. Seejuures oli vähemalt Umbraško olekust näha, et vasaku jala hüppeliiges on tal endiselt haige.

«Alguses oli päris raske, trennid jäid ju vahele,» tunnistas Tamm ja kinnitas, et pealtnäha rahulikum kaitseformatsioon ei võimaldanud siiski platsil puhkehetki ja rassida tuli ikkagi mehemoodi. Kahe võtmemängija seisund sundis Tarvast ka rünnakul rahulikumalt tegutsema ja enda kohta pikemalt kombineerima.

«Mulle endale ja tegelikult ka mängijatele see aeglane stiil ei meeldi, kuid täna oli vaja nii mängida. Poisid usaldasid mu arvamust ja see tõi edu,» lausus Sõber.

Eile peeti ka esimene üleminekumäng, kus esiliiga võitja Kohila alistas meistriliiga viimase meeskonna Kohtla-Järve Hito 82:68. Kohila meeskonda vedasid kogenud meistriliiga mängijad: Margus Klementsov viskas 22, Heigo Erm 16 ja Heiko Niidas 12 punkti.

Rakvere Tarva järelkasv sai aga eile juurde ühe väärt tiitli – poiste C2 vanuseklassis, kus mängivad 2000. aastal ja hiljem sündinud noormehed, alistati Eesti meistriliiga finaalis Erkmaa Korvpallikool 54:50. Seejuures tuldi viimastel minutitel välja kaotusseisust. Pronksimängus alistas Kalev/Viasat Tartu Salva/Rocki.

B-klassi tüdrukute meistriks tuli Star Girls, hõbe kuulus Kalev/Cramole ja pronks Tallinna Kalevile.

Korvpall

Eesti meistriliiga pronksiseeria

Rapla TYCO – Rakvere Tarvas 63:75

Rapla: Pärn 19, Laane 16, Paasoja 14, Soo 4, Voolaid 4, Pilk 4, Dorbek 2.

Tarvas: Laksa 22, Tamm 16, Umbraško 13, Raley-Ross 11, Stewart 10, Lindmets 3.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles