Vana autoga sõitnud Ott Tänak oli imele lähedal

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2013. aasta kujunes vaheaastaks. Muuhulgas osalesid Subaruga kihutanud Tänak ja Martin Järveoja Lätis peetud Eesti meistrivõistluste etapil.
2013. aasta kujunes vaheaastaks. Muuhulgas osalesid Subaruga kihutanud Tänak ja Martin Järveoja Lätis peetud Eesti meistrivõistluste etapil. Foto: Ray Põder

Ott Tänak võttis Tallinna rallil oma päevinäinud Subarust viimast ja mõnes mõttes oli ta isegi suurem võidumees kui ralli üldvõidu saanud Georg Gross.

Reedel ja laupäeval toimunud kihutamine oli viimaste aastate põnevaim. Viimase kiiruskatse eel juhtis WRC-autoga sõitnud Gross Tänaku ees vaid 0,2 sekundit, kolmandal kohal asunud venelane Aleksei Lukjanuk jäi maha 1,8 sekundit.

Gross vormistas viimasel kiiruskatsel siiski võidu. Sarnaselt Tänakuga N-rühma autoga sõitnud Lukjanuk oli viimasel kiiruskatsel teine, ent edestas Tänakut vaid sekundiga. Nii jäi uuemat ja kõikide tehniliste näitajate poolest paremat tehnikat kasutanud venelane lõpuks Tänakule alla vaid 0,6 sekundiga.  

«Pikkade ja kiirete sirgetega kiiruskatsel polnud mul mingit võimalust – WRC-masina ülekaal pääses seal selgelt maksvusele,» nentis Tänak ja andis mõista, et ei loonud endale viimasel kiiruskatsel Grossi alistamiseks kuigi suuri illusioone. Juba laupäevasel pikal lõunapausil oli ta nentinud, et WRC-autoga võitlemine pole päris loogiline ja sellises tempos püsimiseks tuleb rajal võtta riske.

Viimati roolis Tänak võistlusolukorras autot mulluse MMil lõpus. Vahepeal oli ta tegev peamiselt omanimelise hooldetiimi juhtimisega. Tema suurtoetaja Oleg Gross leidis siiski, et kui Tänak tahab veel kunagi MM-sarja naasta, tuleb end näidata ja kätt soojas hoida ning häda pärast kõlbab selleks ka päevinäinud Subaru ning Eesti ja Läti meistrisarja kihutamised.

«Õige sõidurütmi leidmine polnud kerge ja võttis aega,» tunnistas Tänak. «Paljud on rääkinud, et Subaruga polegi võimalik võidu eest sõita, suutsin tõestada vastupidist.»

Lisaks harjumatule autole pidi Tänak kohanema ka uue kaardilugejaga. Temaga ühes autos istunud Martin Järve­oja pole siiski algaja, vaid saanud MM-rallidel karastust Karl Kruuda kaardilugejana.

«Teatud detailid vajasid harjumist, kuid tagantjärele võin öelda, et ei pannud Martinit ralli ajal tähelegi. See ei tähenda, et ma oleks peast sõitnud, vaid viitab sellele, et ta tegi head tööd ja ühtegi ebakõla ega keerulist hetke ei tekkinud.»

Tänak ei osanud öelda, milliseks tänavune hooaeg kujuneb. Mõistagi sooviks ta kihutada kõrgemal tasemel, kuid selle jaoks pole raha. Esialgu on kindel vaid see, et eeloleval nädalavahetusel sõidab ta koos Järveojaga Lätis Talsi rallil.

«Edasiseks esialgu täpset plaani pole – Eesti ja Läti rallidel osalemine ei jookse kindlasti mööda külgi alla, kuid peame veel mõtlema, kuidas on otstarbekas raha kulutada,» rääkis Tänak.

Gross murdis võiduga oma Tallinna ralli needuse. «Ma ei teagi, miks mul siin varasematel aastatel on viltu vedanud, alati on mingi tehniline apsakas võidulootustele kriipsu tõmmanud. Nüüd on needus murtud!» sõnas Gross.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles