Kas keegi uutest tulijatest murrab naiste koondisesse?

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

2015. aasta Euroopa meistrivõistluste valikmängudeks valmistuv naiskond alustas sel nädalal ühistreeningutega. «Sel aastal on kõik oluliselt paremas vormis kui möödunud suvel, kuna klubihooaeg alles lõppes,» sõnas koondise peatreener Jaanus Levkoi. «Edu saavutamiseks peame mängima kiiret ja ehk ka veidi avantüristlikku korvpalli. Mängijad on enamjaolt kogenud ja karastunud. Ise ei tohi kedagi karta, väljakul on ju mõlemas tiimis viis inimest ja meil on oma šansid olemas.»

Eesti läheb juuni alguses vastamisi turniiri korraldava Luksemburgiga, lisaks Hollandi ja Kreekaga, edasi järgmisse faasi pääseb vaid alagrupi võitja. «Hollandi ja Luksemburgiga oleme varem kohtunud ning nende tase on teada. Kreeka kohta lubasid lätlased meile infot anda, nad kuulusid eelmisel suvel samasse gruppi,» kommenteeris peatreener.

Eemale jäävad koondisest kevadel Valgevene meistriks ja Balti liiga võitjaks tulnud Jana Rannaveski, lisaks Valeria Kast, Oksana Miil ja Kerttu Jallai. Ent samal ajal on ka neli debütanti – Anastassia Ptitsõna, Pirgit Piibur, Trine Kasemägi ja Marit Maaring.

Vaid 17-aastane Kasemägi on debütantidest ilmselt kõige tõenäolisem koondisesse pääseja. Ka mängujuht Ptitsõna näitas hooaja jooksul kohati väga head mängu. «Usun, et võimalus on olemas. Näitan ennast treeningutel parimast küljest ja kui pääsen, on hästi, kui ei, pole ka midagi hullu,» sõnas Kasemägi, kes tegi korralikke mänge nii Eesti-Läti ühisliigas kui Balti liigas. Ühisliigas viskas ta mängus keskmiselt 13 punkti ja sai kätte kümme lauapalli. Lisaks aitas Audentese SG / Noortekoondise suurüllatusena Eesti liigas hõbedale. Terve hooaja peale kogunes tal eri liigades mänge üle saja, nagu ka peatreener Jaanus Levkoil.

Järgmisel kevadel keskkooli lõpetav neiu on ka mitmete USA kõrgeima divisjoni ülikoolide huviorbiidis. «Viis kooli on minuga tõsisemalt suhelnud, sügiseks tahaksin sellega ühele poole saada,» ütles ta. Üheks kosilaseks on näiteks sprinter Marek Niidu ülikool Arkansases. Ka Levkoi usub, et seni erinevaid noortekoondiseid esindanud Kasemägist võiks täiskasvanute koondisele abi olla. «Edurivi meil väga võimas ei ole, usun, et Trine võib reaalselt naiskonda mahtuda,» sõnas Levkoi.

«Sel aastal on koondises rohkem konkurentsi,» sõnas naiskonna kapten ja kogenuim mängija Merike Anderson. «Eelmisel aastal oli 12 mängijat, aga nüüd tuleb ka vanadel olijatel end rohkem tõestada ja see paneb rohkem pingutama. Aga vorm on hea, hooaeg ju alles lõppes ja peame vaid koostööd lihvima,» lisas Anderson, kel uueks hooajaks juba välisleping olemas. Pikalt erinevates liigades pallinud tagamängija jätkab karjääri Belgias Castors Braine’i naiskonnas. «Saan 100% keskenduda, ei pea mõtlema, et pean end kellegi jaoks näitama. Nii on hea mängida.»

Koondise sisekliima on tema sõnul positiivne. «Koondises on alati hea olla, tunneme kõik üksteist hästi ja isegi kui on vahel veidi ütlemist, siis järgmisel päeval on see unustatud,» lisas Anderson. «Grupi esikoht oleks Eesti korvpallis üllatuspomm, teine koht rahuldav ja kolmas pettumus. Kui oma ära teeme, on kõik võimalik,» ütles ta edasipääsuvõimaluste kohta.

Pärast möödunud suve rikkunud terviseprobleemidest jagu saamist on võitlushimu täis ka üks koondise liidreid Viive-Kai Rebane. «Mina lähen kõiki mänge võitma, ka Venemaad (koondis peab Venemaaga kaks kontrollkohtumist – toim)!» pakatas Rebane enesekindlusest, lisades, et pisut on siiski tunda ka klubihooaja väsimust. «Natuke on väsimus kallal, aga ei midagi hullu.» Samuti on taas rahvuskoondise särgi selga tõmmanud Tallinna Ülikooli naiskonnas hea hooaja teinud Pirgit Püü.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles