Kohtunike apsust ja Veidemanist

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rocki tagamees Justin Ingram paneb Kalevi tsentri Bamba Falli viskele käe peale ja teeb seejärel vea. Kohtunikud aga arvasid, et tartlane ei üritanudki palli mängida.
Rocki tagamees Justin Ingram paneb Kalevi tsentri Bamba Falli viskele käe peale ja teeb seejärel vea. Kohtunikud aga arvasid, et tartlane ei üritanudki palli mängida. Foto: Margus Ansu

Tartu Rocki korvpallurid on saanud Eesti meistriliiga finaalseerias Kalev/Cramo vastu kaks valusat lööki – seeria teises mängus röövis Tanel Sokk neilt võidu imeviskega, kolmapäeval peetud kolmandas kohtumises saatsid kohtunikud alusetult platsilt minema Rocki mängujuhi Justin Ingrami.

Palju kirgi kütnud Ingrami loos oli mängija suhtes ebaõiglane talle vilistatud teine ebasportlik viga, mis viis ameeriklase mängust eemaldamiseni. Kohtunik Mart Uuehendrik leidis, et Ingram ei püüdnud Kalevi tsentrit Bamba Falli takistades mängida palli, vaid lihtsalt vastase kätt rammida.

Eile koos mängul töötanud vilemeeste ja komissar Mati Proosiga olukorda analüüsinud FIBA kohtunike instruktor Atso Matsalu jõudis aga seisukohale, et tegelikult polnud tegu ebasportliku veaga.

Raske mäng

«Materjalide vaatamisel on näha, et Ingram mängis palli. Viga oli jõuline, kuid ebasportliku oleks võinud jätta andmata,» rääkis Matsalu. Seejuures ei väljendanud ta oma isiklikku arvamust, vaid asjaomaste inimestega olukorra analüüsimisel tehtud järeldust.

Kuigi kohtunike otsus oli väär, on Matsalu arvamusel, et mängu lõppetulemust see ei mõjutanud, samas pole seda tagantjärele kuidagi võimalik kontrollida.

«Mäng oli väga raske ja kohtunikel vilistamine keeruline,» nentis Matsalu. «Sellises olukorras on kerge eksida. Samas ei tohi anda ebasportlikke vigu kergekäeliselt, vaid kohtunik peab olema oma otsuse õigsuses sada protsenti kindel.»

Matsalu selgitas ka Ingramile vilistatud esimese ebasportliku vea üksikasju. Palli kaotanud Ingram haaras võitlusolukorras korraks Kalevi tagamehel Ty Abbottil õlast ja sai tänu sellele eelise. «Ta võttis vastaselt ära võimaluse minna üksinda korvile ja reeglite järgi tuleb sellist asja karistada ebasportliku veaga,» lausus Matsalu, kelle sõnul oli kohtunikel raske näha seda, et Abbott takistas käega omakorda Ingramit.  

Kuigi reeglid nõuavad kahe ebasportliku vea puhul mängija eemaldamist, ei tähenda see seda, et Ingram ei saaks tänases finaalseeria neljandas kohtumises, osaleda. Rocki peatreeneri Gert Kullamäe sõnul saadeti eile ka Rocki klubi kontorisse ametlik teade, et Ingram võib täna platsile tulla. Kuigi kolmapäeval tekkis tema lahkumise järel korraks emotsionaalne tõus, oleks läbi hooaja meeskonda vedanud mängujuhita raske edu loota.

Rocki olukorra muudab ebamäärasemaks ka Rain Veidemani olukord. Seeria teises mängus põlvele viga teinud noor mängumees jättis kolmapäevase kohtumise vahele. Kas ta saab meeskonda täna aidata, selgub alles hommikul või isegi vahetult enne kohtumist.

Rockil puudub enesekindlus

Veidemanita muutub Rocki mäng ümmarguseks, sest teised samal positsioonil tegutsevad mehed Silver Leppik ja Kristo Saage on pigem eemalt viskajad. Kaks esimest mängu nullipoisiks jäänud Saage sai end viimases kohtumises käima, Leppikult, nagu ka palju mänguaega saavalt Tanel Kurbaselt pole aga punkte tulnud. Leppik ja Kurbas on ebakindlad, nagu ka enamik teisi Rocki pallureid. Kui Kullamäel ei õnnestu värinat oma meestest välja saada, lõppeb finaalseeria täna Tartus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles