Legendaarsele Indianapolise 500 miili sõidule stardib esikohalt üllatusmees

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ed Carpenter stardib karjääri jooksul esmakordselt Indy 500 võidusõidule esikohalt.
Ed Carpenter stardib karjääri jooksul esmakordselt Indy 500 võidusõidule esikohalt. Foto: SCANPIX

Järgmisel pühapäeval USAs kuulsal Indianapolise ovaalrajal peetava legendaarse Indy500 võistluse kvalifikatsiooni võitis suurtiimide pilootide ees üllatuslikult Ed Carpenter.

Carpenter on seejuures IndyCari vormelisarjas tänavu ainus mees, kes on ühtlasi nii tiimi omanik kui ka sõitja. Nelja ringi keskmiseks kiiruseks sai ta oma Dallara-Chevrolet’l 228,762 miili tunnis (366,93 km/h). Teise aja sõitis välja kolumbialasest uustulnuk Carlos Muñoz ning kolmanda ehk viimase esirea stardikoha hõivas Marco Andretti.

32-aastast Carpenteri ei saa siiski mingil juhul kogenematuks nimetada, sest ta võistleb IndyCari sarjas juba alates 2003.aastast, olles selle aja jooksul teinud kaasa 132 etapil ning saanud kaks võitu – mullu Fontanas ja tunamullu Kentuckys. Hooaja kokkuvõttes on tema parimaks jäänud siiski 2009. aastal saavutatud 12. koht. «Kaks etapivõitu olid toredad, kuid esimene stardikoht Indianapolises on parim. Penske ja Andretti meeskondadega võrdselt sõitmine on juba iseenesest vägev saavutus,» vahendab Reuters Carpenteri sõnu.

Kvalifikatsiooni algus lükkus seejuures vihmasaju tõttu edasi, kuid jahedates ja niisketes tingimustes panid oma võimu ikkagi maksma Penske ja Andretti sõitjad. Carpenter mahtuski seejuures ainsana peale viie Andretti ja kolme Penske piloodi üheksa parema hulka, kes selgitasid omakorda parimalt kohalt startija.

Teisest reast lähevad rajale E. J. Viso (Andretti), A. J. Allmendinger (Penske) ja Will Power (Penske), kolmandast aga Ryan Hunter-Reay (Andretti), sõidu kolmekordne võitja Helio Castroneves (Penske) ja sel hooajal neljast etapist juba kaks võitnud kanadalane James Hinchliffe (Andretti).

Sarja üldliider, endine vormel-1 piloot Takuma Sato sai kirja alles 18. aja. Teistest varem F1-sarjas võistelnud meestest stardib Justin Wilson 14. ja  Sebastien Bourdais 15. kohalt.

Indianapolise 500 miili sõit, kus kuulsal ovaalrajal läbitakse 200 ringi, toimub tänavu juba 97. korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles