Euroopa jalgpalli suve kõige kuumemad müügiartiklid: väravavahid

Oliver Lomp
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marc-Andre ter Stegen
Marc-Andre ter Stegen Foto: SCANPIX

Mai alguses välja kuulutatud iganädalane rubriik, kus Postimees.ee tutvustas tuleva suve kõige kuumemaid müügiartikleid jalgpalli, on jõudnud viimase positsioonini. Kui eelneval kolmel nädalal tutvustasime põnevamaid ründajaid, poolkaitsjaid ja kaitsjaid, kes võivad suvel klubi vahetada, siis viimasel nädalal on luubi all väravavahid.

Postimehe lugeja, avalda arvamust, milliste väravavahtide puhul sooviksid kindlasti näha klubivahetust?

Victor Valdes (Barcelona)

Barcelona kauaaegne esiväravavaht andis juba lõppeva hooaja keskpaigas teada, et soovib elus uusi väljakutseid ning tahab klubi vahetada. Valdesi karjäär Barcelonas on olnud ebastabiilne ning on olnud isegi aegu, kus meest on peetud katalaanide esindusklubi nõrgimaks lüliks, kuid viimastel aastatel oluliselt paranenud vorm ja meeletu kogemustepagas teevad Hispaania koondislasest kindlasti ühe tahetuma väravavahi.

Veel kuu aega tagasi tundus üsna tõenäoline, et hispaanlase uueks klubiks saab Londoni Arsenal, kelle peatreener Arsene Wenger mehest väga lugu peab, kuid viimasel ajal tundub, et favoriidiks on tõusmas Prantsusmaa kõrgliigasse tõusnud pururikas AS Monaco. Mängijateturul juba võimsaid samme tegeva Monaco ambitsioonide täitmiseks oleks tippklassi väravavaht väga oluline nüanss. 31-aastasena on Valdes väravavahi kohta veel ka piisavalt noor, et jõuab pikka aega tipptasemel mõne klubi väravat kaitsta. Seega oleks hispaanlane Monaco jaoks kindel pikaajaline investeering.
 

Alex McCarthy (Reading)

23-aastase McCarthy jaoks on lõppenud hooaeg olnud imeline. Ta alustas hooaega Readingus põhiväravavaht Adam Federici järel teise numbrina, kuid tõusis siis Federici eksimuste ja vigastuse tõttu esinumbriks ning hoidis mitmete suurepäraste esitustega seda staatust hooaja lõpuni. McCarthy tegi hooaja parima esituse aprilli keskel Liverpooli vastu, kus teenis mängu parima tiitli ja vastaste peatreeneri Brendan Rodgersi kiiduavaldused: «Temast saab kindlasti maailmaklassi väravavaht.»

Hooaja tõeline tipphetk saabus mehe jaoks aga 16. mail, kui talle teatati, et Inglismaa koondise peatreener Roy Hogdson on mehe kutsunud Inglismaa koondisesse mängudeks Iirimaa ja viiekordse maailmameistri Brasiiliaga (mäng toimub kuulsal Maracanal!). Mõistagi pole mehe edulugu märkamatuks jäänud Premier League'i tippklubidele ning Chelsea, Tottenham ja Liverpool on mehe vastu elavat huvi juba välja näidanud. Et McCarthy tahab kindlasti ka edaspidi algkoosseisu kuuluda, peaks kõige loogilisem variant olema Liverpool, kelle esiväravavaht Pepe Reina lastakse ilmselt Barcelonasse Valdesi asendajaks.
 

Marc-Andrè ter Stegen (Borussia Mönchengladbach)

Noor sakslane sai küll alles kuu aega tagasi 21-aastaseks, kuid on juba kahel viimasel hooajal kuulunud Saksamaa Bundesliga parimate väravavahtide sekka. Stegenit peetakse legendaarse Oliver Khani mantlipärijaks. Hoolimata noorusest meeldib ka talle kaitseliini organiseerida ning kui viimased käsklustele ei allu, võib noormees püha viha täis minna. Lisaks on ta ka mängustiililt väga agressiivne ja julge, mis paneb isegi üks-üks olukorras ründajatel jalad värisema.

Teinekord on agressiivsus ka tagasilööke toonud – eelmisel hooajal kaotas ta treeningul kokkupõrkes Mönchengladbachi väravavahtide treeneri Uwe Kampsiga kaks esihammast. Stegenist on olnud huvitatud Milano Inter ja Londoni Arsenal, kuid noormees ise tahab olla veel kõrgema lennuga. Ta ütles, et lahkub Mönchengladbachist ainult siis, kui Barcelona pakkumise teeb. Ja Barcelona otsib väravavahti...
 

Simon Mignolet (Sunderland)

Belgia koondislane on ekspertide sõnul üks väga oluline põhjus, miks Sunderland suutis sel hooajal Premier League'i püsima jääda. Märtsis alles 25-aastaseks saanud Mignolet teenis oma suurepäraste tõrjetega tänavu mitu mängu parima tiitlit ja aprillis Sunderlandi peatreeneriks saanud Paolo di Caniol saab ülimalt raske olema enda esinumbrist kinni hoida.

Mingolet vastu on huvi tundnud eelkõige Liverpool ja Londoni Arsenal ning väidetavalt ollakse temast nõus välja käima 10 miljonit naela (11,7 miljonit eurot). Belglase taset tõestab seegi, et juhul kui selline summa käiku läheb, saaks temast ajaloo kallim väravavaht, kes Premier League'i siseselt klubi vahetanud (väravavahtide ülderkord kuulub Manchester Unitedi väravavahile David De Geale 17 miljoni naela ehk 20 miljoni euroga).
 

Julio Cesar (Queens Park Rangers)

Veel mõned hooajad tagasi peeti Brasiilia koondislast üheks parimaks väravavahiks maailmas. Milano Interiga võitis mees 2010. aastal Meistrite liiga karika, kuid järgmisel hooajal hakkas vorm alla käima. Varem äärmiselt kindla tegutsejana tuntud mees hakkas sageli enda mängu sisse lubama endale mitte omaseid eksimusi ning lõpuks otsustas Inter teenekast mehest loobuda. Suurte ambitsioonidega Premier League'i hooaega alustanud Queens Park Rangers noppis endiselt väärtusliku mehe üles ja kuigi nad ise ei suutnud mõnevõrra üllatuslikult kõrgliiga kohta säilitada, leidis vähemalt Cesar Inglismaal uue hingamise. Kuna Inglismaa tugevuselt teine liiga peaks 33-aastase kogenud puuriluku jaoks olema ilmselgelt liiga madal tase, vahetab ta suure tõenäosusega klubi.

«Ma ei näe võimalust, et ta järgmine aasta meil mängiks. Ta peab olema tippkliubi väravavaht Inglismaal, Hispaanias või Itaalias. Ta on piisavalt hea ükskõik millise klubi jaoks. Ta kuulub Brasiilia koondisesse ja tal on järgmisel aastal MM tulekul – Championship pole tema jaoks,» tõdes ka Queens Park Rangersi peatreener Harry Redknapp.

Julio Cesarit on seostatud AC Milani ja AS Romaga, kuid viimasel ajal on uksele kõige tugevamalt koputama hakanud Londoni Arsenal. Cesar pole seni soovinud oma tulevikust rääkima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles