Šveitsi jooksutreener asub suusasprintereid tippu viima

Jaan Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus peatreener peab Anti Saarepuu (vasakul) ja Peeter Kümmeli kiiruse üles leidma.
Uus peatreener peab Anti Saarepuu (vasakul) ja Peeter Kümmeli kiiruse üles leidma. Foto: Liis Treimann

Eesti sprindikoondise treenerisaaga on lõppenud. Sel talvel juhendab kiirsuusatajaid šveitslane Chris­toph Schmid, kes on kümme aastat treeninud Šveitsi jooksjaid ning viinud isikliku õpilase Andre Bucheri 800 m maailmameistriks ja kahele EM-hõbedale.

Schmid tunneb siiski ka suusatamist, ta töötab praegu kolme Šveitsi koondislasega – Eligius Tambornino, Martin Jäger ja Laurien van der Graaffiga – ning on konsulteerinud kahel hooajal Soome sprintereid.

Välistamismeetod aitas

Kui sai selgeks, et Eesti koondise senine sprinditreener Bjørn Kristiansen saab hundipassi, läks kiireks. Suusajuhid helistasid Soome koondise peatreenerile, rootslasele Magnar Dalenile – tema aitas omal ajal Eestisse tuua Norra määrdegeeniuse Magne Myrmo – ning üheskoos leiti seitse-kaheksa võimalikku kandidaati.

Välistamismeetodil jäädi pidama Schmidil. Šveitslase plussideks olid akadeemiline haridus (mida Kristiansenil polnud), varasem edu treenerina (ta ei tule Eestisse kätt proovima) ja esmane soov teha tulemust, mitte aga küsida kõrget palka. Leping sõlmiti üheks hooajaks.

Suusaliidu spordidirektor Raul Olle tõdes, et Šveitsi tasemel töötasu Schmidile välja käia ei suudetud, kuid too jäi pakutuga rahule: «Schmid oli palgaküsimuses äärmiselt mõistev ja andis teada, et eelkõige huvitab teda rahvusvaheline koostöö.»

Olle sõnul uuriti eelnevalt põhjalikult šveitslase tausta ning küsiti tema käe all harjutanud Soome koondislaste hinnangut. Kuuldi vaid häid sõnu. Schmidi teadmised kuni neli minutit kestva pingutuse – ehk siis keskmaajooksu või suusasprindi – olemusest olla muljetavaldavad. Tõsi, suusatamise tehnilistesse nüanssidesse Schmid ei sekku, tema asi on treeningute ülesehitus paika panna ja sportlased füsioloogiliselt maailma tipu lähedale viia. Juba on Schmid saatnud Eestisse teoreetilised materjalid, mis on tema treeningtöö aluseks.

Kuna koostöö sündis nõnda äkiliselt, saab Schmid Eesti sprintereid otseselt juhendama asuda alles 25. juunil, mil peetakse esimene ühine treeningkogunemine Otepääl. Ent vahepeal Norras toimuvaks lumelaagriks seab Schmid treeningplaanid.

«Esmase kokkuleppe põhjal töötab Schmid iga kuu nädal või kaks koos meie suusatajatega, muul ajal juhendab ta neid distantsilt,» selgitas Olle. «Otepääl pannakse suusatajatega koos paika harjutuskavad kuni Sotši olümpiani.»

Ettevaatlik Kümmel

«Teil on suured traditsioonid ja ma usun koondise potentsiaali, vähemalt sprinterite puhul,» sõnas Schmid usutluses ETV spordiuudistele. «Ma olen jälginud neid palju aastaid. Jah, see on suur väljakutse – vaadata, mida on võimalik teha.»

Sprindikoondislane Peeter Kümmel, kes sai uue peatreeneri nime teada reedel, ei osanud Schmidi kohta esialgu midagi öelda. «Ju ta hea treener peab olema, kui suusaliit ta palkas. Ootan, kuni Schmid meiega ühendust võtab, siis saab ehk pildi selgemaks. Praegu oleme just laagris ja treenime plaanide järgi, mis on varasemalt edu toonud,» jäi Kümmel napisõnaliseks ega hõisanud ennatlikult. «Vaatame, mida tulevik toob. Usume ja loodame.»  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles