Viikmäe lahkus võimsa pealelöögiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahkumismatšis 40 minuti jooksul mitme pealelöögini jõudnud Kristen Viikmäe tänas staadionile kogunenud 3192 pealtvaatajat.
Lahkumismatšis 40 minuti jooksul mitme pealelöögini jõudnud Kristen Viikmäe tänas staadionile kogunenud 3192 pealtvaatajat. Foto: Liis Treimann

Kristen Viikmäe pidas Eesti koondise särgis karjääri viimase kohtumise, kui mullu profisportlase karjääri lõpetanud mees jooksis väljakule matšis Valgevenega.

Eesti jalgpallikoondise ajalugu tunnistas eile viiendat mängu, kus mõni tippsportlase karjääri lõpetanud mängumees pidas oma lahkumismängu. Pidulikult saadeti seekord «pensionile» Kristen Viikmäe, kes sai matšis Valgevenega väljakul viibida 40 minutit ja jõudis selle ajaga tekitada vastaste värava all paar ohtlikku olukorda.

Tipuründajana platsile jooksnud mees tegi rünnakul igati väärika esituse ja sai väljakult lahkudes teenitult kuulda ka publiku tunnustavat aplausi.

«Värav jäi ju löömata, aga muidu oli täitsa mängitav,» tunnistas Viikmäe vahetult pärast väljakult lahkumist, et vaatamata pikale koondisepausile tundis ta ennast väljakul mugavalt. «Kui mõnes olukorras võis tunduda, et värav oli lähedal, siis tegelikult see nii lähedal ikkagi ei olnud. Lõpus läks raskeks ka ja pärast spurte kulus taastumiseks aega.»

Väike värin oli sees

Varasemalt on lahkumismäng peetud Marko Kristali, Martin Reimi, Mart Poomi ja Indrek Zelinski auks. Võrreldes nimetatud meeste mänguminuteid nende viimaseks jäänud kohtumistes, püstitas Viikmäe selles vallas tippmargi ja järgmistele meestele on uue tähisena ees 40 mänguminutit. Seni oli «rekordi» omanikuks Martin Reim, kes enda viimases koondisemängus viibis Ekvatoriaal-Guinea vastu väljakul 32 minutit.

Koos eilsega karjääri jooksul 115 koondisemängu pidanud Viikmäe tunnistas, et mängu eel oligi ehk kerge ärevus sees, kuid platsil loksus juba kõik paika. «Oli ikkagi nagu tavapärane koondisemäng. Väljakul olid ka ju paljud samad mehed, kellega olen koos mänginud. Enne matši oli veidi teistsugune tunne, kuid väljakule minnes oli juba nagu iga teine koondisemäng,» tunnistas eilne päevakangelane.

Veel viimane võimalus

Kohtumise jooksul tekkis Viikmäel ka mitu väravavõimalust ning nendest parimaks kujunes 18. minuti olukord, kus ta sai paremast äärest tulnud pallile pea vahele, kuid mänguvahend lendas üle värava. Siiski raputas ta heast võimalusest rääkides endale tuhka pähe ja tunnistas, et ega vorm ei ole enam ju sama, mis parematel päevadel. «Selles olukorras oli vaja lihtsalt kõrgemale hüpata,» märkis karjääri jooksul Eesti koondise kasuks 15 väravat löönud ründaja.

Lisaks nimetatud situatsioonile tekkis Viikmäel veelgi võimalusi pealelöögiks ning neid ta ka kasutas. Nii lahkus ründaja väljakult vägeva pauguga, kui tema viimane pealelöök lendas kõrge kaarega üle värava ja maandus tribüünil.

«Nägin juba, et Rimo (Hunt) on valmis minu asemel väljakule tulema ja seepärast lõin peale. Eks jalg oli juba pehme ja niimoodi ta läks. Teadsin, et rohkem võimalusi mul ei tule,» muigas Viikmäe.

Kui tippjalgpallist sai Viikmäe eile väärikalt ära saadetud, siis nüüd ootavad teda meelis­alal ees uued ja huvitavad väljakutsed. «Tõenäoliselt jään ikka jalgpalli juurde. Mulle meeldib töötada noortega ja teen seda edasi,» tunnistas Nõmme Kalju noortetöö juht.
--------------------------------------

Tujutu Eesti kaotas Valgevenele

Eesti koondis ei olnud Valgevenele kaotanud viimases neljas kohtumises ehk 17 aastat, kuid eile õhtul sai see rida 0:2 kaotusega otsa.

Avapoolajal oli Eesti valdavam pool ja meil oli ohtlikumaid võimalusi. 11. minutil keerutas Konstantin Vassiljev karistuslöögi ristnurga suunas, kuid mõne sentimeetri jagu liiga kõrgele – latt. Mitu head šanssi avanes ka lahkumismängu teinud Kristen Viikmäel, kuid needki jäid kasutamata, samuti jäi pehmeks Dmitri Kruglovi karistuslöök.

Pisut üle poole tunni oli mängitud, kui hoopis Maksim Skavysh pääses paremalt äärelt läbi ja söötis vastu rutanud Pavel Londakust mööda – pall jõudis tühja värava ette Anton Putsilole, kes segamatult skooris. Poolaja lõpul avanes šanss ka Henri Anieril, kuid kaks kaitsjat ära petnud ründaja kõmmutas mööda.

Teine poolaeg kulges uniselt, kuni mängitud sai pisut üle tunni. Siis jäi Taavi Rähn keskkaitses Valgevene ründajaga hätta, tõmbas vastase maha ja taanlasest kohtunik Jakob Kehlet ei kõhelnud – punane kaart.

Sinisärgid ei visanud püssi põõsasse ja üritasid viiki päästa, kuid kümme minutit enne mänguaja lõppu pääsesid külalised kaitseliinist läbi ja Vitali Radzionau vormistas lõppskoori. Valgevenel oli šanss teha seisuks ka 3:0, kuid selles olukorras päästis eestlased Pavel Londaku ilus tõrje. Eestlased jäid vastastele alla eeskätt keskväljal, kus Konstantin Vassiljev tegi pigem alla enda keskmist taset esituse. Samuti ei toiminud vahetusmeeste koostöö. Valgevene sai aga kohale saabunud hääleka toetajate armee ees väärt võidu enne peagi toimuvat kahte valikmängu meie põhjanaabrite soomlastega.

Eesti koondis peab järgmise kohtumise Lillekülas reedel, kui võõrustatakse Trinidadi ja Tobago koondist.

Maavõistlus

Eesti – Valgevene 0:2

Väravad: 32. Anton Putsil0, 80. Vitali Radzionau

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles