Nigel valik võib muuta peasekretäri konkursi suunatud pakkumiseks

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korvpalliliidu presidendil Jüri Ratasel on uue peasekretäri valimisel rohkesti mõtlemisainet.
Korvpalliliidu presidendil Jüri Ratasel on uue peasekretäri valimisel rohkesti mõtlemisainet. Foto: Peeter Langovits

Eesti Korvpalliliit peaks pärast juulis Tallinnas toimuvat U20 EM-finaalturniiri saama uue peasekretäri, kuid alaliidu presidendi Jüri Ratase sõnul jäi konkursile laekunud avalduste arv loodetust väiksemaks. Pealegi polevat möödunud esmaspäevaks laekunud üheksa sooviavalduse hulgas piisavalt häid valikuid.

«Võib-olla tuleb meil minna hoopis suunatud pakkumiste teed,» ütles Ratas, andes sellega selgelt mõista, et pole konkursil osalejate valikuga rahul. Ta lisas, et peasekretäri teema võib tulla arutusele homme koguneval juhatuse koosolekul, kuid kindlasti pannakse ettepanekud lauale 17. juunil toimuval koosolekul. Otsuseid võib oodata jaanipäevaks. «Mul on mõned mõtted, kellele võiks otsepakkumise teha, kuid ma pole veel nende inimestega isegi sellest rääkinud.»

Kuhi ja Soonik kandideerivad

Tasub meenutada, et sama teed läks Eesti Olümpiakomitee peasekretäri leidmisel ka Neinar Seli, kes jättis kõrvale kõik konkursil osalenud kandidaadid ja võttis otsepakkumise abil tööle Siim Suklese.

Üheksa ametliku kandidaadi hulgas on talvel alaliidu presidendivalimistel Ratase peasekretärikandidaadina üheks trumbiks olnud Keio Kuhi. Samuti esitas avalduse vahepeal kuus aastat Eesti jäähokit juhtinud, ent enne seda läbi ja lõhki korvpalliinimene olnud Riho Soonik. Postimehe teada saatsid avalduse ka kaks üldsusele tundmatut tütarlast, kes ilmselt arvasid, et tegemist on kontorisekretäri konkursiga, ülejäänud viis inimest olevat kõik mingil määral korvpalliga seotud, ent väga tuntud inimesi nende hulgas polevat.

«Jah, võin kinnitada, et esitasin peasekretäri konkursile avalduse,» tunnistas Soonik ja leidis, et senise teenistuskäigu põhjal ei tohiks talle võrdväärseid konkurente leiduda. «Olin aastaid korvpalli sees – võtsin treenerina Idaliiga, tulin viis korda Eesti meistriks, olin pundis, kui Eesti koondis sai EMil 6. koha. Olin Eestis esimene korvpallimänedžer.»

Sooniku sõnul oli korvpallist eemal oldud aeg piisavalt pikk, et meelisala järele tekiks igatsus. Lisaks andsid mitmed tema jaoks autoriteetsed inimesed mõista, et kandideerimine oleks õigustatud. «Sipelgad jooksevad jälle mööda keha, seega tuleb asi uuesti ette võtta. Avalduse juurde kirjutasin ka motivatsioonikirja – minu eesmärk on selge, 2023. aastal peaks Eesti mängima EM-finaalis!»

Ratas hoiab ohje

Kuhi ei hakanud samuti varjama, et osaleb peasekretäri konkursil, kuid väitis, et ei tea midagi oma konkurentidest ega ka sellest, kas Ratas peab teda ja teiste kandidatuure piisavalt väärikaks. «Mina ei tea nendest asjadest midagi ja mina ei otsusta selle juures midagi,» rääkis juba aastaid korvpalliliidus koondiste juhina tegutsev mees. Praegu peab ta enda jaoks olulisemaks erinevate koondistega ja läheneva U20 EMiga tegelemist.

Peasekretäri valikuga tegelemine ongi seni olnud peamiselt Ratase õlul ning talvel valitud juhatuse liikmeid pole ta esialgu sellesse pühendanud. Näiteks juhatuse liige ja alaliidu noortekomisjoni juht Henri Ausmaa tõdes, et ei tea võimalikest kandidaatidest midagi. Sama kinnitas samuti juhatusse kuuluv Jaak Salumets. Viimase sõnul olevatki see peamiselt presidendi asi.

«Uus president valib endale lauapuhastaja. Olen ka seda meelt, et suunatud pakkumine on sellise koha täitmiseks kõige efektiivsem,» leidis Salumets, kes peab avalikuks tulnud kandidaatidest parimaks Kuhit. «Ta on alaliidus töötades kõik etapid läbi käinud ja see annab talle edumaa. Ma ei taha ka Sooniku kohta öelda, et ta tuleks kohe maha kriipsutada, kuid tema vastu ei tööta mitte oskused, vaid tema varasemad tegemised.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles