Padar oma rahakoti toel Brasiiliasse judo MMile

Jaan Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Padar (valges) sooritab kauni ja kõrge õhulennu. Ent ilusal ippon’il peabki olema kaks poolt – heitja ja heidetav.
Martin Padar (valges) sooritab kauni ja kõrge õhulennu. Ent ilusal ippon’il peabki olema kaks poolt – heitja ja heidetav. Foto: Peeter Langovits

Tallinna MK-etapil alistas Eesti judokatest vaid Martin Padar kaks vastast, neli meest said ühe võidu.

Vanameister Martin Padar oli judo MK-etapil Tallinnas Eesti meestest ainus, kes suutis võita kaks vastast, sai viienda koha ja oli sellega Maarjamaa parim. «Kuigi koondis otsustas augustikuisest MMist Brasiilias loobuda, siis mina lähen. Oma rahakoti toel. Mul on vanust liiga palju, et järgmisi maailmameistrivõistlusi oodata,» kuulutas Padar üksiku hundi staatust.

Maadles ega maadelnud

Tallinna MK-etapp, kuhu kogunes keskmine koosseis – mõni tipp, hulk teise ja kolmanda ešeloni tegijaid – näitas ära Eesti praeguse asendi judomaailmas. Padar sai kaks võitu, Kristjan Tõniste ainsa noore üllatajana ning koondislased Künter Rothberg, Grigori Minaškin ja Jevgeni Salejev alistasid ühe vastase, ülejäänud meie judokad kaotasid avamatši.

Padar oli taas omaette klassist ehk kord maadles, kord ei maadelnud. Esimese matši võitis ta kindlalt, teises, poolaka Maciej Sarnackiga, tegi jalale viga ning sai seejärel kahe minutiga neli hoiatust, mis tähendas puhast kaotust.

Järgmine, miinusringi matš, oli nõnda imepärane, et tõi Padari treenerile Aavo Põhjalale imestuse näole. Padar ründas belglast Benjamin Harmegiensi raevukalt, heitis teda esmalt wasa-ari, seejärel yuko vääriliselt. Lõpuks sai Harmegiens end meeleheitlikult kaitstes neli hoiatust.

«Ma ei mäleta, millal viimati nii võimast Padarit nägin,» oli Põhjala hämmingus.

«Jalal oli mingi nihestus. Mõni aasta tagasi jätnuks turniiri pooleli, aga praegu pean end tõestama,» selgitas Padar trauma tõsidust. «Otsustasin, et kui belglast kahe minutiga ei võida, siis loobun. Vigastusega ma teatavasti väga ei maadle. Sain vastasest korralikult kinni ja läksin uljalt heitma. Heitsingi. Peaksin vist alati nõndaviisi tegutsema.»

Kolmanda koha matšis lendas Padar paraku hollandlase Roy Meyeri heitest kõrges kaares ja kaunilt selili.

Budõlin polnud rahul: «Põhjala jutud pärast Padari kaotust – mis seal tahta, see on ju Padar, kunstnik – on jama. Padaril on tehnilisi ja taktikalisi puudusi, mida saaks lihvida.»

Valmistumine olümpiaks  

«Vanemad tegijad enam ei suuda, nooremad veel ei suuda,» kirjeldas koondise peatreener Aleksei Budõlin Eesti judo hetkeseisu. «Kodusel MK-etapil  tahaks muidugi näha omade edu, aga tegu oli treeningturniiriga, mil polnud tähtsus. Tulime just Sotši laagrist, mehed on väsinud, energiast tühjad. Tegutseme tuleviku ja Rio de Ja­neiro olümpia nimel. Tööd on palju teha, oleme alles tee alguses, protsess käib. Järgmise võistluse peab koondis alles septembri lõpus, niikaua treenime.»

Koondis küll, aga koondises on vastuolud. Nii polnud Rothberg rahul, et tema nimi tõmmati nii Türgi kui Sotši laagri nimekirjast maha.

«Esiteks: need, kes valmistusid Londoni olümpiaks, peaksid tänavu koormust maha võtma,» selgitas Budõlin, miks ta Rothbergi, kes harjutab endise peatreeneri Põhjala käe all, laagrisse ei võtnud. «Teiseks... Kutsusin ta koondisega Valgevenesse harjutama, aga tema ei tahtnud. Ei saa nii, et sportlane ise otsustab, millistes laagrites osaleb, millistes mitte. Õige koondislane nõnda ei toimi.»

Kui Budõlin leidis, et Eesti judokail pole mõtet kulutada raha Brasiiliasse MMile sõiduks, sest medalit niikuinii keegi ei sihi, siis Padar on teist meelt: «Oma raha eest sõidan MMile. Olen seda otsustanud.»

Budõlin ei hinda Padari otsust nii ega naa: «Tal on oma treener, oma plaanid, koondisega Padar koos ei tööta. Tore, kui tal MMil hästi läheb.»      

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles