Endrekson saatiski neljapaadi kuradile

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel aastal istusid koos neljapaadis Kaspar Taimsoo (paremalt), Tõnu    Endrekson, Allar Raja ja Andrei Jämsä. Tänavu sooviti taas panna kokku tugev neljapaat, kuid esmalt jäeti sealt välja Jämsä ja seejärel loobus Endrekson. Nende kohad täidavad nüüd Kaur Kuslap ja Sten-Erik Anderson.
Eelmisel aastal istusid koos neljapaadis Kaspar Taimsoo (paremalt), Tõnu Endrekson, Allar Raja ja Andrei Jämsä. Tänavu sooviti taas panna kokku tugev neljapaat, kuid esmalt jäeti sealt välja Jämsä ja seejärel loobus Endrekson. Nende kohad täidavad nüüd Kaur Kuslap ja Sten-Erik Anderson. Foto: Liis Treimann

Eelmisel nädalal koostatud neljapaat on esimesed trennid teinud, kuid seda Tõnu Endreksonita.

Eelmise nädala neljapäeval otsustas Eesti Sõudeliidu juhatus kokku panna uue neljapaadi ja selle otsuse järgi pidid ühte paati istuma Kaspar Taimsoo, Allar Raja, Tõnu Endrekson ja võrreldes eelmise aastaga uue mehena Kaur Kuslap. Nüüd paatkonna treeningud juba käivad, kuid Endreksoni asemel istub seal hoopis Sten-Erik Anderson.

Juhatuse eelmise nädala otsuse järel väljendasid pahameelt nii Endrekson kui ka Andrei Jämsä, kes mulluse neljapaadimehena jäi sel korral valikust välja. Praegu harjutabki neljane koosseisus Taimsoo, Raja, Kuslap ja Anderson Matti Killingu käe all Pärnus ning Endrekson ja Jämsä treenivad ühestel Tatjana Jaansoni juhendamisel.

Nooremate võimalus

«Arutasime Endreksoniga ka enne juhatuse koosolekut, et võiks proovida nimetatud neljapaati, ja siis ta sõnas, et peab veel mõtlema. Nüüd andis ta aga kindla «ei»,» sõnas juhatuse koosseisu kuuluv Taimsoo, kellel on soov siiski sõita neljasega. Praegu nad koos Rajaga kahepaati istuda ei kavatse. «Noori poisse tuleb ka aidata ja see on sõudeliidu huvides, et neid sõudmise juures hoida. Nüüd on antud neile võimalus end tõestada.»

«Kui ta (Endrekson) ei soovinud sellise koosseisuga neljasesse istuda, siis pole midagi teha. Mõtleme siis juba natuke kaugemale ja vaatame tervet OM-tsüklit ja üritame tõsta ka nooremate meeste motivatsiooni,» põhjendas paatkonna treener Killing, miks praeguseks on koosseisu kaasatud Kuslap ja Anderson.

Endreksoniga ei õnnestunud Postimehel eile kontakti saada, kuid Jämsä sõnul ei ole neil praegu plaani koos kahekesi kahepaati istuda. «Harjutame koos Tõnuga ühestel. Hetkel meil muid sihte ei ole. Eks võib igasuguseid otsuseid veel tulla, kuid samas ka mitte tulla,» märkis Jämsä, kes sai juhatuse otsusega õiguse osaleda ühepaadil Luzerni MK-etapil.

Vaatamata sellele näeks kogenud sõudja siiski ennast mõnes suuremas seltskonnas: «Minu arvamus ei ole muutunud. Tahaksin neljast sõita ja peaksin neljast sõitma. Ühesega pole mul kõrgele jõudmiseks piisavalt andekust. Teen trenni edasi ja olen valmis igaks asjaks!»

Siiski avaldas ta, et olümpial käinud neljapaadi (Taimsoo, Endrekson, Raja, Jämsä) taasloomine oleks Endreksonile arvatavasti siiski meeltmööda olnud. «Tõnu ütles, et tal oleks ikka huvi proovida ühest, aga kui istuda neljasesse, siis koos minuga,» märkis Jämsä.

Samas andis Endrekson juba varemalt mõista, et tema uue kooslusega neliku koostööst huvitatud ei ole. «Ütlesin sõudeliidule juba varem, et kui teha neljane, siis ainult sama koosseisuga, nagu olime Londoni olümpial. Kui sõudeliit mind ei kuula, siis soolaku sisse oma neljapaat!» lausus Endrekson eelmisel nädalal pärast juhatuse otsust.

Seega jääb õhku küsimus, miks ei koostatud taas mullu edukaks osutunud neljapaati, vaid asendati seal kogenud Jämsä noorema Kuslapiga. «Võib ju vaadata erinevaid asju – Jämsä pole suutnud end ühesel avada ja samas astusid nad (Jämsä ja Endrekson) sügisel ise neljasest välja, võib ju vaadata ka parameetreid, et Kuslapil on pikkust rohkem. Tavaliselt tehakse OMi-järgsel aastal muudatusi ja oleme samas situatsioonis. Tuleb proovida ka teistsuguseid kooslusi,» märkis Killing, kes sõnas siiski, et hea meelega oleks ta tänavuse hooaja ettevalmistust alustanud mulluse koosseisuga. «Oleks tahtnud sealt edasi minna, kuid seekord läks siis sedapidi. Sügisel Jämsä ja Endrekson ise palusid võimalust ennast väiksematel paatidel tõestada. Ei oska selle peale rohkem midagi öelda.»

Vajadusel kahepaati tagasi

Seega ongi praegu seis, kus uus neljapaat harjutab sihiga jõuda Luzerni MK-etapil kuue sekka (see tagaks pääsme MMile) ja Jämsä ning Endrekson treenivad endiselt ühestel. Siiski ei ole veel kõik lõplikult selge ja muudatusi võib ju tulla veelgi. «See ei ole välistatud, et pärast Luzerni MK-etappi istuvad Allar ja Kaspar taas ikkagi kahepaati,» avaldas Killing.

«Meil on kahepaat vajadusel alati tagataskust võtta – saame ühe päevaga taas rütmi paika,» lisas Taimsoo omalt poolt.

Hiljutisel EMil samuti neljapaadis istunud Kuslap ja Anderson, toona veel koos Joosep Laose ja Vladimir Latiniga, on pakutud võimalusest kohe kinni haaranud, kuid samas oli see ka neile mõneti üllatav.

«Mulle oli see ju väga hea uudis, kuid teadsin, et mõnele tekitab see pettumust,» tunnistas esmalt Jämsä asemel neljapaati kaasatud Kuslap. «Siiski arvan, et ka praeguses koosseisus on piisavalt potentsiaali.»

«Hindan väga kõrgelt seda võimalust, et saan sõita koos vanemate ja tugevamate sõudjatega,» lisas Endreksoni asemel paati istunud Anderson. «Samas on igal aastal ju paatkondade koostamisel probleeme olnud. Kui Tõnu peaks aga järsku ringi mõtlema, siis võib-olla pean oma koha loovutama. Ega kindlat midagi ei tea.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles