Temposõidu kirglik duell: Taaramäe versus Kangert

Jaan Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsepõlvest peale on need kaks meest, Rein Taaramäe (vasakul) ja Tanel Kangert, omavahel vägikaigast vedanud.
Lapsepõlvest peale on need kaks meest, Rein Taaramäe (vasakul) ja Tanel Kangert, omavahel vägikaigast vedanud. Foto: Sille Annuk

Täna toimub Tallinna külje all Jüris kahe rattaässa – Rein Taaramäe ja Tanel Kangerti – järjekordne kirglik duell temposõidus. Võitjale riputatakse kaela Eesti meistri kuld. Asjatundjate arvates on šansid võrdsed.

Taaramäe ja Kangert, ühe aasta mehed, on aegade jooksul maha pidanud arvukalt omavahelisi lahinguid, kuid täiskasvanute Eesti meistrivõistlustel saadakse kokku alles teist korda. Kangert triumfeeris aastatel 2008 ja 2010 ning Taaramäe 2009 ja 2011, ent siis polnud teist osapoolt kohal. Esimest korda lükkasid mõlemad ratta joonele mullu – Kangert Girolt ja Šveitsi tuurilt tulnuna, Taaramäe Tour de France’ile minemas. Võitis Taaramäe 34 sekundiga ehk mitte ülekaalukalt, aga mitte ka napilt.

Sama seis on tänavu: Kangertil on esimene pool hooajast seljataga, Taaramäe tähtsaim võistlus algab pooleteise nädala pärast. Ehk siis üks hakkab vormi kaotama, teine vormi tõusma.

Eesti Jalgratturite Liidu peasekretär ja teoreetik Urmas Karlson annab esmalt väikse eelise Taaramäele, kuid tühistab kohe oma arvamuse. «Kui distants oleks veidigi mägine, siis pakuksin võitjaks Taaramäed. Tasasel maal mängib enam rolli absoluutjõud ning seda on, arvan, meestel võrdselt. Või Kangertil pisut rohkem. Tõusudel aga loeks jõud kehakaalu kilogrammi kohta ning see näitaja peaks Taaramäel parem olema. Raske öelda. Kangertil on kaks ränka velotuuri jalgades, Taaramäe hakkab hoogu üles saama. Tegelikult on minu arvamus spekulatiivne ning eks rajal selgu, kes keda.»

Vanameister Jaan Kirsipuu vastab küsimusele, kas Kangert või Taaramäe, küsimusega: «Aga miks mitte Gert Jõeäär? Temagi on kõva temposõitja. Eestimaa velotuuril oli Jõeäär supervormis, ehk on nüüdki.»

Õigupoolest ei julge ka Kirsipuu võitjat välja pakkuda. «Kõik sõltub sellest, kas Taaramäe on leidmas õiget vormi. Teoorias peaks ta olema soosik, teisalt ... Äsja Dauphiné velotuuril oli ta mägedes enam-vähem, mõnel etapil väga hea, kuid eraldistart ei tulnud kõige paremini välja. Kangert omakorda peaks pärast kahekuist võistlustsüklit olema tühi, kuid Šveitsi velotuuri viimane etapp näitas, et tal on jõudu küll. Näis, kas tal jätkub tunniseks maksimumpingutuseks veel kütust. Eelmise aasta Eesti meistrivõistlustel sõitis ta Taaramäega pool distantsi võrdselt, kuid lõpus vajus ära.»

Tegelikult peaks Kangert, hetkel üks tugevamaid temposõitjaid maailmas, olema Taaramäele hea mõõdupuu. Isegi kui Kangert on pärast Šveitsi tuuri pisut järele andnud, pole teda lihtne alistada. Esikoht näitaks Taaramäe head vormi.

Eesti meistrivõistluste temposõit sõidetakse Jüris, võistluskeskus on spordihoone ees. Võistluse avavad naisjuuniorid kell 11. Naised lähetatakse 25 km pikkusele võistlusmaale 11.30, meeste start on 14 ja sõita tuleb neil 42 kilomeetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles