Videokokkuvõte: maailma raskeim amet on Chelsea peatreenerikoht

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roman Abramovitš.
Roman Abramovitš. Foto: Reuters / Scanpix

Internetis levib video venelase Roman Abramovitši ajast Londoni Chelsea omanikuna, mis tõestab, et Chelsea peatreeneriamet on üks maailma keerulisemaid.

Abramovitš hankis Chelsea 2003. aasta juulis ja tema esindusmeeskonna esimene peatreener oli Claudio Rainieri. Rainieri käe all saadi Premier League’is hõbemedalid ning Meistrite liigas jõuti poolfinaali. Rainieri võiduprotsent oli 61, kuid Abramovitšile sellest ei piisanud ning hooaja lõpus sai ta kinga.

2004. aasta juunis palgati samal aastal FC Portoga Meistrite liiga võitnud Jose Mourinho, kes oma isiksusega tõusis üsna kiiresti pressi ja fännide seas legendi staatusesse. Mourinho saavutas kiiresti edu: kolme aastaga võitis ta kuus trofeed ning tema võiduprotsent oli 67. Paraku häiris klubi omanikku fakt, et Meistrite liiga karikat ei suudetud võita ning 2007. aasta septembris sunniti legendaarne portugallane lahkuma.

Samal kuul võttis peatreeneriameti üle Avram Grant. Grant viis Chelsea Meistrite liiga finaali, kus jäädi alles penaltitega alla Manchester Unitedile. 67-protsendilise võiduprotsendiga Grant vabastati ametist pärast Meistrite liiga finaali ehk 2008. aasta mais.

Järgmiseks sai õnne proovida praegune Brasiilia koondise loots Luiz Felipe Scolari. Brasiillase pidu ei kestnud pikalt – 0:2 kaotus Liverpoolile oli Abramovitši jaoks piisav ning 2009. aasta veebruaris lasti mees lahti. Tema võiduprotsendiks jäi 56.

Ühele legendile järgnes teine. Järgmiseks sai oma oskused proovile panna hollandlane Guus Hiddink, kes juhendas meeskonda hooaja lõpuni. Tema võiduprotsent oli koguni 73 ning Chelsea võitis ka FA karika.

2009. aasta juunis määrati meeskonna etteotsa itaallane Carlo Ancelotti. Kohe esimesel hooajal võitis Chelsea Premier League’i ja FA karika. Järgneval hooajal karikaid ei võidetud ja see oli piisav põhjus itaallase vallandamiseks. Ancelotti võiduprotsendiks jäi 61.

Pärast Ancelottit määrati Chelsea etteotsa «uueks Mourinhoks» kutsutud Andre Villas-Boas, kes võttis ameti vastu 2011. aasta juunis. Villas-Boase aeg Chelsea soli konarlik ning selle lõpetas 0:1 kaotus West Bromile 2012 märtsis. Portugallase võiduprotsendiks jäi vaid 48 ning ameti võttis üle abitreener Roberto Di Matteo.

Di Matteo käe all võideti kohe samal hooajal FA karikas ja kaua oodatud Meistrite liiga. Paraku algas uus hooaeg konarlikult ning peatreener võiduprotsendiga 57 lasti 2012. aasta novembris lahti.

Ajutiseks peatreeneriks määrati hispaanlane Rafael Benitez, kes oli kohe algusest peale Chelsea fännide seas ebapopulaarne. Ometi tüüris Benitez klubi Premier League’is pronksini, lisaks võideti Euroopa liiga. Pärast viimase võitmist läksid tema ja Chelsea teed lahku. Benitezi võiduprotsent oli 58.

Uuest hooajast juhendab klubi taas Mourinho...

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles