Treeneri ülestunnistus: mina andsin alaealisele Eesti ujujale dopingut

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anita Stepanenko.
Anita Stepanenko. Foto: Mihkel Maripuu

Mai lõpus toimunud Eesti-Soome maavõistlustel ujumises positiivse dopingurpoovi andnud 17-aastase Anita Stepanenko treener Nikolai Borzov tunnistas, et just tema andis oma õpilasele stanozololi nimelist dopingainet.

Avaldame ujumisliidu poolt Postimehele edastatud mõlema osapoole avaldused:

Avaldus

Käesolevaga kinnitan, et andsin keelatud ainet A. Stepanenko’le, mille tarvitamisest tema ei olnud teavitatud ega teadlik. Ainet kasutati 14 päeva jooksul eesmärgiga taastada sportlase organism pärast treeningkoormuseid. Teavitan, et kõik selle sportlase eelnevad tulemused olid saavutatud ilma keelatud aineid tarvitamata.

Arvan, et minu tegu on professionaalne viga ja olen valmis koostööks Eesti Ujumisliiduga ja WADA’ga.

Lugupidamisega,

Nikolai Borzov

Lugupeetud Eesti Ujumisliidu  juhatus,

Head  spordisõbrad ja treeningkaaslased,

Pean kahetsusväärsusega teatama, et andsin mais 2013. a  dopinguproovi, mis osutus mulle juunis edastatud teate kohaselt positiivseks. Ka 8. juulil avaldatud B-proovi tulemus oli positiivne.

Seoses minu suhtes tuvastatud positiivse dopinguprooviga soovin selgitada  järgmist.

Kinnitan, et ma pole kunagi oma sportlaskarjääri jooksul kasutanud teadlikult mingisuguseid keelatud aineid. Olen treeningprotsessis nii ettevalmistusperioodil kui ka võistlushooaja kestel ise kasutanud tavapäraseid ja spordimeditsiinis lubatud vahendeid. On selgunud, et treeneri poolt minule taastumiseks antud vahendid on sisaldanud keelatud aineid. Ma ei oska ega soovi hetkel selle asja kohta rohkem kommenteerida. Olen nõus tegema koostööd antidopinguga. Tunnistan oma süüd selles osas, et olen olnud hooletu ja pole kontrollinud, mida minule antud vahendid on sisaldanud.

Lugupidamisega,

Anita Stepanenko

Eesti ujumisliidu (EULi) presidendi Karol Kovaneni teatel on nii Borzov kui ka Stepanenko andnud ujumisliidule nõusoleku asjasse puutuv info ja oma nimed avalikustada. Lisaks toob Kovanen välja veel järgmised punktid:

* Edasist uurimist teostab SA Eesti Antidoping

* EULi huvi on, et juhtumi üksikasjad selgitatakse välja võimalikult põhjalikult ning kiiresti. EUL on omalt poolt hetkel teinud kõik endast sõltuva, et teavitada juhtunust avalikkust ning abistanud juhtumi uurimist teostavat antidopingut.

* Treener on töölt kõrvaldatud ning sportlane võistluskeelu all kuni antidopingu otsuseni.

* Tegu on väga tõsise intsidendiga. Treeneri käitumine on olnud täielikult vastutustundetu ja kõiki üldisi ning EULi tõekspidamisi eirav. Ainuke õige käik selle loo juures on olnud asja ülestunnistamine.

* Sportlase osas viib juurdluse läbi antidoping. Hetkel on liiga vara teda süüdi või õigeks mõista. Faktid ja väited tuleb üle kontrollida.

* EUL avaldab tunnustust Lasnamäe ujumisklubile, kes on juhtumi uurimisele siiani igakülgselt kaasa aidanud. Soovime, et see intsident ei heidaks ennatlikult varju kogu klubi tegevusele, vaid mõistetaks, et senise info valguses on tegu olnud ühe treeneri tegevusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles