Pettuse korraldajad jäävad kardetavasti püüdmatuks

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elvis Liivamägi (paremal) läheb lähiajal jalgpalliliidule süüdistuste kohta aru andma.
Elvis Liivamägi (paremal) läheb lähiajal jalgpalliliidule süüdistuste kohta aru andma. Foto: Stanislav Moškov / Õhtuleht

Nädalavahetusel tabas Eesti klubijalgpalli kihlveoskandaal, kui jäeti ära Tallinna Kalevi ja FC Levadia kohtumine. Seetõttu on Kalev eemaldanud meeskonnast Elvis Liivamäe ja Sander Karu. Praeguseks on esimene andnud lubaduse minna jalgpalliliitu juhtunu kohta ütlusi andma, kuid teine mees võib seotud olla ka ühe varasema pettusega.

Seni on mõlemad mehed oma süüd eitanud. Samas on teada, et Karul on ka varasemast juba silma peal hoitud ning tema tegemised on ennegi huvi äratanud. «Karu kohta tuli meile hooaja eel ka hoiatus, et ta võib kihlveopettustega seotud olla,» märkis Kalevi president Raimo Nõu. «Siiski usud ja tahad inimestest ikka parimat ning nii andsime talle ka võimaluse.»

Postimehele teadaolevalt viitas Nõu eelmisel aastal toimunud FC Viljandi ja Nõmme Kalju kohtumisele, kui Karu kuulus veel Viljandi ridadesse. Toonane matš lõppes Kalju 9:1 võiduga. Praeguseks juba välismaal viibival Karul võib olla veel teisigi probleeme. «Olen nüüd kuulnud, et ta hoiab vist ka sõjaväest kõrvale,» avaldas Nõu.

Klubi on süüs veendunud

Lisaks märkis Kalevi president, et kahe jalgpalluri viimased avaldused ei ole adekvaatsed. «Tõendeid ma ei saa praegu täpsustada, kuid lisaks erinevatele tõenditele on meil ka tunnistajad ja nende süüs ei ole mingit kahtlust,» nentis ta.

Samas on ka teada, et Karu ja Liivamägi ei olnud kihlveo­pettuse organisaatorid ning nende kaudu ja abil sooviti läheneda ülejäänud meeskonnale (Karu ja Liivamägi pöördusid klubi eestlastest mängijate poole ning pakkusid neile ühe palluri kohta 3000 kuni 5000 eurot) ja niimoodi tagada soovitud tulemus ehk Levadia suureskooriline võit. Teada on ka pettuse korraldajad, kuid nende süü tõendamine on ilma asjaosaliste tunnistusteta praeguses seisus sisuliselt võimatu. Varasem praktika näitab, et vahelejääjad hoiavad selle koha pealt oma suu lukus.

Siiski paistab ka siin tunneli lõpus valgus ja praegu oodatakse, mis saab eelmisel aastal prokuratuuri jõudnud Narva Transi kihlveoskandaalist. Kui sellest juhtumist tuleks puhta jalgpalli jaoks positiivne pretsedent, siis oleks võimalik edaspidi petturite vastu veelgi tõhusamalt võidelda.

«Tegemist on uut tüüpi kuriteoga kogu maailmas, mille vastu  võitlemiseks on rahvusvaheline koostöö alles arenemas,» põhjendas Eesti Jalgpalli Liidu infojuht Mihkel Uiboleht, miks pettuste niiditõmbajad on seni avalikkuse eest mitmel puhul varjule jäänud. «Praktika näitab, et aega võib minna küll mitu aastat, aga varem või hiljem jõuatakse eksinud inimeste karistamiseni. Alaliidu uurimisest edasi minev koostöö ehk politsei uurimine ja vastav raamistik on paljudes riikides kujunemisjärgus, kuid meil on mitmeid positiivseid näiteid.»

Kalev jätkab

Laupäevase mängu peale tehti panuseid nii välismaal kui ka Eestis ning kurikaelte arvatav kasum oleks õnnestumise korral olnud kümnetes tuhandetes eurodes. Arvestades, et üle maailma on kihlveokontorite aastane käive umbes 100 miljardit eurot, pole midagi imestada, et sealt üritatakse keelatud võtteid kasutades oma osa saada.

«Võitluses pettustega on ülioluline rahvusvaheline koostöö, mida praegu korraldab FIFA Interpoli eriüksusega ning UEFA Euroopa tasandil. Praktiliselt igal nädalal õnnestub selle koostöö tulemusena mõni pettur vahele võtta. Oleme selle süsteemi osa ja suhtleme regulaarselt kõigi kolme organisatsiooniga,» selgitas Uiboleht.

«Oluline on mõista, et tulemust saab manipuleerida vaid siis, kui keegi väljakul olevatest inimestest on asjaga seotud. Seega tuleb sportlastel seljad kokku panna, et hoida oma ala puhas. Kõik on kohustatud igast neile teadaolevast infokillust, pettusest või selle katsest koheselt alaliitu teavitama,» lisas ta.

Järgmise nädala teisipäeval koguneb Eesti Jalgpalli Liidu distsiplinaarkomisjon, et arutada juhtunut ja edasisi samme. Nii on juba Liivamägi jõudnud alaliiduga kokkusaamise ja tunnistuse andmise osas kokkuleppele.

Pärast plaanitud pettuse ilmsikstulekut mainiti Kalevi leerist, et võimatu pole ka esindusmeeskonnast loobumine. Eilseks olid nii mustad mõtted kadunud, tänavune hooaeg tahetakse korralikult lõpetada ja tuleval aastal taas samm edasi teha.

«Teeme alaliiduga koostööd, et mängijaid juurde saada ja niimoodi hooaeg soliidselt lõpetada. Järgmine aasta tahame juba edasi minna uue hooga,» rääkis Nõu. «Eile (üleeile) oli moment, kus meil oli ainult 13 mängijat, kuid praegu on juba lootust olukorra paranemisele.»

«Jalgpalliliit on pöördunud erinevate klubide poole, et leida Kalevile mängijaid juurde. Liiga stabiilsuse huvides tuleb neid aidata,» sõnas Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak, kes lisas, et kindlasti ei anta mängijaid vaid FC Florast ning esialgu on nimedest vara rääkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles