Treeneri ülestunnistus tabas dopingut tarvitanud ujumispiigat šokina

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anita Stepanenko.
Anita Stepanenko. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Esmaspäeval arutasid Lasnamäe Ujumisklubi juht Irina Dunets, mais positiivse dopinguproovi andnud sama klubi 17-aastane ujuja Anita Stepanenko ja tema treener Nikolai Borzov, kuidas keerulises olukorras edasi toimida.

Selleks hetkeks teadis avalikkus, et Eesti 17-aastane naisujuja andis positiivse dopinguproovi, kuid Stepanenko ja Borzovi nimed olid kõlanud vaid spekulatsioonides. Samas oli selge, et pärast

uurimise lõppu avalikustatakse nimed nagunii ning seepärast arvas klubi juht, et sportlane ja treener peaksid tegema ise avalduse.

Kuid see, mida ütles Borzov, mõjus ülejäänud kahele, kelle väitel oli kogu lugu üks suur mõistatus, nagu pead tabanud labidalöök. «Nikolai tunnistas, et andis Anitale tema enda teadmata dopingut,» rääkis Dunets Postimehele. «Anita puhkes nutma, teda tabas šokk … hüsteeria.»

Ka Dunets ise oli segaduses, Borzov on ta pikaaegne elukaaslane. «Ma ei suuda mõista, miks ta seda teed läks … see jääb mulle elu lõpuni mõistatuseks,» lausus naine pisaratega võideldes. Kuid samas lisas ta, et on mehele ja tema õpilasele toeks. «Neid ei tohi praegu üksi jätta. Elus juhtub kõike.»

Eile saatsid Borzov ja Stepanenko Eesti Ujumisliidu kaudu avalikkusele avalduse. «Käesolevaga kinnitan, et andsin keelatud ainet Anita Stepanenkole, mille tarvitamisest tema ei olnud teavitatud ega teadlik. Ainet kasutati 14 päeva jooksul eesmärgiga taastada sportlase organism pärast treeningkoormuseid. Teavitan, et kõik selle sportlase eelnevad tulemused olid saavutatud ilma keelatud aineid tarvitamata,» kirjutas Borzov.

Stepanenko aga kinnitas, et pole kunagi teadlikult keelatud aineid tarvitanud, kuid nüüd on selgunud, et treener andis talle taastumiseks vahendeid, mis sisaldasid keelatud aineid. «Tunnistan oma süüd selles osas, et olen olnud hooletu ja pole kontrollinud, mida mulle antud vahendid sisaldasid,» kirjutas ta.

Eile pärastlõunal algatas Põhja ringkonnaprokuratuur juhtunu kohta kriminaalasja, kuna teise inimese dopingu kasutamisele kallutamine on Eestis kriminaalkorras karistatav. Borzovi jaoks on see aga lühikese aja jooksul juba teine kriminaalasi. Juuni lõpus tabati ta purupurjus olekus oma autoga lapsi sõidutamas. Toona mõõdeti mehe joobeks kolm promilli.

Borzovi toonast purjutamist võib seostada ka dopingulooga, kuna mees oli ise selleks ajaks õpilase positiivsest proovist teadlik. Lähedaste hinnangul kasvasid sellises olukorras pinged lihtsalt üle pea.   

Postimehel ei õnnestunud eile Borzoviga rääkida. Dunetsi sõnul sattunud mees depressiooni ja lõpuks tuli tal arstidelt abi otsida. Nüüd olevat ta küll kodusel ravil, kuid pole võimatu, et tal tuleb haiglasse tagasi minna. Meediaga suhtlemisest pole ta huvitatud.

Borzovi lähedaste ja teda hästi tundvate inimeste jaoks on arusaamatu, kuidas seni pühendunult töötanud treener võis dopinguni jõuda. Nende kirjelduste põhjal on tegemist mehega, kes hoolis oma õpilastest isegi rohkem kui lihastest lastest.

«Anital on elus seljataga rasked ajad ning just Nikolai andis talle väga tõsist tuge,» rääkis Dunets. «Ta tõusis igal hommikul 5.15 ja valmistas Anitale hommikusöögi, võttis ta kodunt oma auto peale – elame siin lähestikku – ja viis treeningule, seejärel sõid nad teise hommikueine ning siis sõidutas ta tüdruku kooli. Õppimine oli Nikolai jaoks oluline, tema sportlaste hinded pidid olema korras.»

Üks on kindel, treenerina Borzov enam ei tööta. Juba pärast purjuspäi sõitmise ilmsiks tulekut lahkus ta töölt, alaliit teeb aga EOK kutsekomisjonile ettepaneku tema kutsekvalifikatsioon kustutada ja litsents peatada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles