Mihkel Mardna: stanozolol on eriti ohtlik just naistele

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spordiarst Mihkel Mardna.
Spordiarst Mihkel Mardna. Foto: Toomas Huik

Spordiarst Mihkel Mardna rõhutas Kuku raadiole antud intervjuus taaskord, et alaealise puhul langeb vastutus dopingainete manustamise korral selle eest vastutanud täiskasvanule. Eesti ujumismaailmas ilmnenud stanozololi ja 17-aastase Anita Stepanenko juhtumi puhul tõi Mardna välja ka asjaolu, et eriti ohtlik on see aine naissoost isikutele.

«Salaja ei saa mitte midagi manustada,» rääkis Mardna Kuku raadiole. «Seda saab teha mõne teise nime all, kas näiteks vitamiinide või toidulisandite nime all. Kui noorel inimesel puuduvad teadmised näiteks mõne aineterühma ohtlike kõrvaltoimete kohta, langeb vastutus ikkagi peamiselt treenerile või inimesele, kes tema menüüsse sellise aine on lisanud,» rõhutas Mardna veelkord, et eelkõige tuleks otsa vaadata neiu treenerile Nikolai Borzovile, kes avalikult dopingaine andmist tunnistas.

Mardna lisas, et kuigi stanozolol on kõigile ohtlik, avaldab see eriti ränka mõju naisterahvastele. «Pikema perioodi vältel võib see põhjustada pöördumatud terviserikkeid. Sekundaarsete sugutunnuste muutumine on kõrvaltoimete puhul kõige tühisem asi. Naissportlase puhul on püsivad terviserikked tõsisemad, edasises elus võib see tähendada ka näiteks viljatust,» kirjeldas Mardna ohtlikke kõrvalmõjusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles