Aukartust äratav nimekiri: dopinguga põrunud kuulsad sprinterid

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ben Johnson (paremal) Souli olümpiamängudel.
Ben Johnson (paremal) Souli olümpiamängudel. Foto: SCANPIX

Täna teatas USA sprinter Tyson Gay (100 m jooksu kõigi aegade teise tulemuse omanik), et ta on jäänud vahele keelatud ainete tarvitamisega. Lisaks tuli avalikuks ka endise maailmarekordimehe Asafa Powelli positiivne dopinguproov. Samas on sprindimaailmas olnud suuri dopinguskandaale varemgi.

Läbi aegade üks kuulsamaid dopinguskandaale lahvatas 1988. aasta Souli olümpial, kui dopinguga põrus 100 m jooksus esimesena finišijoone ületanud Ben Johsnon. Hiljem naases ta tippsorti ja põrus taaskord dopinguga.

Eelmisel kümnendil oli üheks tuntumaks patustajaks naiste seas valitsenud Marion Jones. Tema mäletatavasti ei andnud küll kunagi positiivset dopinguproovi (välja arvatud üks positiivne A-proov), kuid seoses BALCO labori skandaaliga jäi ka tema vahele ning hiljem tunnistas ta ka oma süüd. Lisaks jäi dopinguga vahele ka tema elukaaslane Tim Montgomery, kes tuli maailmameistriks 1999. aastal ja olümpiavõitjaks 2000. aastal.

BALCO skandaaliga oli seotud ka Suurbritannia üks läbi aegade edukamaid sprintereid Dwain Chambers, kes on praeguseks tippsporti naasnud.

Praegustest tipptegijatest on dopinguga põrunud ka Justin Gatlin ja seda koguni kahel korral. Vahepeal pikka võistluskeeldu kandnud Gatlin tegi mäletatavasti tippsporti tagasi tulles kaks starti ka Eestis. 2004. aasta 100 m jooksu olümpiavõitja teenis mullu Londonis teatavasti pronksmedali.

2004. aasta Ateena olümpiamängude eel lahvatas samuti dopinguskandaal, kui korraldajate suurlootused Ekaterini Thanou ja Konstantinos Kenteris sattusid mootorrattaga «õnnetusse». Hiljem äärati mõlemale võistluskeeld.

Loomulikult pole tegemist ainsate sprinteritega, kes dopinguga põrunud, kuid nimetatud skandaalid on saanud kõige rohkem vastukaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles