Gay, Powell ja teised ehk dopingušokk

Jaan Martinson
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pekingi olümpia finaal. Pildil viis meest, neist neli patust ja vaid võitja Usain Bolt dopingust puhas.
Pekingi olümpia finaal. Pildil viis meest, neist neli patust ja vaid võitja Usain Bolt dopingust puhas. Foto: SCANPIX

Kas tippsportlane võiks tarvitada kõiki aineid, sest tarvitatakse niikuinii?
 


Ühel hetkel läheb asi lootusetult hapuks. Sprindi kolmekordne maailmameister Tyson Gay teatas, et on tarvitanud keelatud aineid. Viis jamaicalast – ka kunangine planeedi kiireim mees Asafa Powell – jäid dopinguga vahele, nagu kolm Venemaa ratturit ja väidetavalt mitu tosinat Türgi atleeti ... Kõik see on ühe nädala saak, kuhu võib lisada paar prügikala – kaks Indoneesia ujujat ja Poola laskuri.

Kas puhast tippsporti üleüldse eksisteeribki või on õigus neil, kes üha häälekamalt kuulutavad, et dopingujamale tuleb teha lõpp – kes tahab, pangu pilli, sest niikuinii pannakse. Siis olevat asi vähemalt aus.

Aus mäng ... Maailmas on üheksa meest jooksnud 100 meetrit alla 9,8 sekundi.
9,79, Ben Johnson. Püstitas Souli olümpial maailmarekordi ning võeti dopinguküttide poolt kinni, sest oli tarvitanud anaboolseid steroide.

9,79, Maurice Greene. Pole vahele jäänud, kuid Mehhiko kettaheitja Angel Guillermo Heredia väidab, et sai Greene’ilt 40 000 dollarit dopingainete – ka steroidide ja EPO – eest.

9,79, Justin Gatlin. Ateena olümpiavõitja jäi 2001. aastal vahele amfetamiini ja 2006. aastal testosterooni tarvitamisega.

9,78, Tim Montgomery. Tunnistas testosterooni ja kasvuhormooni tarvitamist.
9,78, Nesta Carter. Oli väidetavalt nende viie jamaicalase seas, kes äsja vahele jäid.
9,72, Asafa Powell. Andis pühapäeval teada, et tema dopinguproov oli positiivne.

9,69, Tyson Gay. Andis pühapäeval teada, et tema dopinguproov oli positiivne.
9,69, Yohan Blake. 2009. aasta MMil leiti tema uriinist 4-methyl-2-hexanamini, mis pole dopingainete nimekirjas, kuid Jamaica alaliit määras talle kolmekuise võistluskeelu.

9,58, Usain Bolt. Puhas.
Gay juhtumi puhul on märkimisväärne, et mees oli üleilmne eeskuju, osales USA Antidopingu programmis «Minu võit ... Olen täielikult puhas.» Ja kuulutas: «Olen täielikult puhas, sest usun ka tegelikult aususesse ning lisaks lööks ema mu maha, kui petaksin.»

Niipalju on Gay aus, et ei hakanud tagasi ajama, vaid tunnistas dopingu tarvitamist ning oma süüd, mis seisnenud inimeste usaldamises. «Ma ei hakka valetama, ei hakka rääkima, et tegu on vea või sabotaažiga. Usaldasin üht inimest ja sain kõrvetada.»

Esiteks vastutab iga sportlane, eriti nõnda kogenud kui 30-aastane Gay, kõige selle eest, mis tema organismi satub. Ja teiseks: Gay ei täpsustanud usaldusejuttu – kas keegi kinnitas, et pruugitud ainet pole dopinguproovis näha või lubas, et Gayd ei tulda sel päeval kontrollima?

Jamaica dopingujõuk – Powellile lisaks on teada, et vahele jäid ka olümpiakulla ja kaks hõbedat võitnud sprinter Sherone Simpson ning kettaheitja Allison Randall – vannub jumalakeeli süütust, et nemad pole teadlikult keelatud aineid tarvitanud. Antidoping pisaraid ei usu.

Küll aga pidas Itaalia politsei kinni jamaicalaste tiimi liikme Stephen Francisi, kelle käest said patused väidetavalt toidulisandit, milles oli keelatud ainet oksilofriini.

Dopingu-uudiste järel saanuks maailm justkui üheaegse elektrišoki. Vahele jäänud sportlased on šokis – kuidas nii, meie ei teadnud midagi ... Kergejõustikumaailm, kui lugeda intervjuusid, on šokis ... Šokeeriv on seegi teave, et 44 Venemaa kergejõustiklast kannab hetkel dopingukaristust, mispärast nõuavad mõned, et tänavu augustis algav MM Moskvalt ära võetaks. Kui jutud enam kui 30 Türgi kergejõustiklase vahelejäämisest samuti tõele vastavad ...

«Meil saab edaspidigi olema neid kurbi päevi, kui me asju ümber ei mõtle ...» vihjas Doug Logan, endine USA Kergejõustikuliidu tegevjuht, Tyson Gay vahelejäämisele ning kuulutas, et sportlased võiksid tarvitada, mida soovivad. «Minu vaated võivad praegu õiged tunduda vaid pisikesele osale, kuid arvan, et selles suunas peaks liikuma. Seadused, mida ei saa ümber teha, ei vääri üldse seaduse nime.»

Endine Trinidadi ja Tobago sprinter Ato Boldon polnud oma sõnavõtus nii resoluutne, kuid märkis samuti, et pooldab kergemate keelatud ainete lubamist – steroidid, kasvuhormoonid ja veredoping peaks jääma keelatuks: «Niikuinii kasutavad kõik midagi.

Küsimus on vaid selles, kes jääb vahele. Kui sa tead üsna kindlalt, et sinu konkurent kasutab mingeid aineid, ja keegi tuleb ka sulle neid pakkuma, siis võtad need vastu teadmisega, et oled nii konkurentsivõimeline.»

Doping pole ebaeetiline?

Bioeetika professor, ameeriklane Max Mehlman avaldas nädal tagasi artikli, kus leidis, et profisportlased, need, kes raha teenivad, võiksid arstide järelevalve all tarvitada praegusi dopingaineid.

«Sport teeb ise mängureeglid,» selgitas Mehlman. «Tehkem siis! Dopingainete tarvitamisel pole põhimõttelist ega

eetilist probleemi. Miks tarvitatakse anaboolseid steroide? Et lihased ei rebeneks, vaid kasvaks ja tugevneks. Mis siin on valesti? Selles ju peitubki mängu hing! Aegade algusest saati on sportlased otsinud vahendeid, mis aitaks neil olla vastastest paremad.»

Mehlman tahab teada, miks võivad sõdurid kasutada dopingainete nimekirja kuuluvaid erguteid, püsimaks 48 tundi järjest ärkvel? Kas nende tervist see ei tapa? Miks lubatakse sportlastele valuvaigisteid, kuid mitte aineid, mis trauma kiiremini välja raviks? «Vastavalt uuringutele pole valdav osa dopingainetest, kui neid tarvitada mõistuse piires, arsti ettekirjutuste alusel, tervisele kahjulikud. Dopingut ei tohiks kasutada noored ega amatöörid, küll aga profisportlased, kes tarvitavad seda niigi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles