Ebaõnnesõdur Laasma täitis ema soovi ja viskas rekordi

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TLMPM03: HEITJATE SEERIAVÕISTLUSE 3. ETAPP, 15JUL13.
Heitjate seeriavõistluse 3. etapp audentese staadionil. Risto Mätas, Liina Laasma
tt/Foto TOOMAS TATAR/POSTIMEES
TLMPM03: HEITJATE SEERIAVÕISTLUSE 3. ETAPP, 15JUL13. Heitjate seeriavõistluse 3. etapp audentese staadionil. Risto Mätas, Liina Laasma tt/Foto TOOMAS TATAR/POSTIMEES Foto: TOOMAS TATAR/PM/SCANPIX BALTICS

Kaks suve tagasi Tallinnas odaviskes juunioride Euroopa meistriks kroonitud Liina Laasma on pärast noore karjääri tipphetke pidanud taluma valusaid tagasilööke – eelmine suvi jäi tal valutava küünarliigese tõttu vahele, sügisel pidi ta aga paranemiseks heitma lõikuslauale. Järgnes pikk taastusravi ja ettevaatlik harjutamine, kus odani jõuti alles möödunud nädalal.

Kogu vaeva kroonis aga eile heitjate seeriavõistlusel visatud isiklik rekord 60.25 – MMi B-normi täitmine!

Vägev tulemus sündis neljandal katsel, kahest viimasest üritusest piiga loobus. Ta haaras oma spordikotist mobiiltelefoni ja helistas emale. «Enne võistlust helistasin samuti emale ja ta ütles mulle, et viskaksin rekordi. Tundub, et ta sõnus ära, tahtsin kohe seda temaga jagada,» rääkis Laasma. «Ema küsis esimese asjana, kas käsi jäi terveks. Aga tundsin, et ta oli minu pärast väga õnnelik. Kogu selle aja on ema mind väga palju toetanud.»

Loopis sarapuukeppe
Kuigi ema soovis tütrelt rekordit, polnud odapiiga ise kaugeltki nii optimistlik. Pärast võistlust tunnistas ta, et ei osanud nii head tulemust oodata. Võistlemagi tuli ta vaid selle pärast, et enne järgmise nädala lõpus peetavaid Eesti meistrivõistlusi end korraks võistlusolukorras proovida.
Kogu oma karjääri Tõstamaal Jaan Tamme juhendamisel harjutanud Laasma alustas mullu sügisel koostööd Toomas Merilaga.

Talvel meie hulgast lahkunud Tamm oli juba siis tõsiselt haige ja sokutas oma andeka õpilase vanahärra Merila juurde. Nüüd, kui esimene tõsine tulemus käes, julgeb Laasma kinnitada, et uus treener on teinud temaga väga head tööd. Kahekesi koos on tulemuse poole liigutud ettevaatlike sammudega.

Ettevaatlikkusele sundis soov küünarliiges lõplikult terveks ravida. Mullu suve hakul käis ta esimesel lõikusel, kus prooviti saada jagu närvivalust. Paraku polnud sellest abi ja lõpuks sai selgeks, et opereerida tuleb hoopis küünarnukisidemeid. Õigupoolest tegi doktor Madis Rahu talle uue sideme, selleks vajalike kiudude võtmiseks tehti aga lõige ka teise käe randme piirkonda.

Taastumine oli aeganõudev. Esimest korda proovis Laasma oda visata varakevadises treeninglaagris Hispaanias. «Tundsin, et asi pole veel hea. Tulime koju tagasi ja hakkasin viskama sarapuukeppe. Seejärel võtsin juba kätte kerge 400-grammise oda, seejärel 500-grammise ja lõpuks vana Vene 600-grammise oda,» kirjeldas ta treeninguid.

«Kuna ma ei saanud tugevalt visata, keskendusin peamiselt tehnikale – tähtis oli see, et küünarkukk ei liiguks viske ajal küljepealt välja. Treener jälgis seda tähelepanelikult, sest vanasti oli mul see viga küljes.»

Vaatamata raskustele ei mõelnud Laasma kordagi lõpetamisele. Karjäär oli ju alles nii alguses, pealegi kannustab teda kirg odaviske vastu.

Järgmine võistlus on Laasma jaoks Eesti meistrivõistlused, kuidas jätkub pärast seda ettevalmistus Moskva MMiks, pole aga veel teada. Esialgu polnud tal tiitlivõistlust plaanis, kuna hooaja ainsaks eesmärgiks oli jääda terveks. «Nüüd tuleb ilmselt plaane natuke korrigeerida,» nentis ta.

Leppik viskas rekordi
Meeste võistluse põnevamad hetked jäid viimasesse vooru. Esmalt viskas Risto Mätas 80.11 ja tõusis liidriks, seejärel paugutas aga Laasma treeningkaaslane Erki Leppik isikliku rekordi 80.98. Kõigest kaks sentimeetrit vähem kui Moskva MMi B-norm.

«Treener ütles, et minu ja Liina vahe peaks olema 20 meetrit, ja täpselt nii oligi,» lausus Leppik. «Kaks nädalat tagasi oli seis vilets, kuid nüüd sain hoojooksu paika ja asi paranes. Eelmisel nädalal viskasin treeningute parima tulemuse 79 ja pool meetrit.»

25-aastane odaviskaja ei hakanud MM-normist lahutama jäänud sentimeetrid leinama, vaid ütles kohe, et küll see tulemus talle alistub.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles