Distsiplinaarkomisjon määras Elvis Liivamägile jalgpallis tegutsemise keelu

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna pärastlõunal andis Eesti Jalgpalli Liit ametlikult teada, milline saatus ootab kihlveopettuses kahtlustatavaid Tallinna Kalevi jalgpallureid Sander Karu ja Elvis Liivamäge. Liivamägile määrati tähtajatu jalgpallis tegutsemise keeld.

«Kindlasti on olnud meeldivamaid hetki, aga sellistele olukordadele tuleb avatud silmadega otsa vaadata. Pea liiva alla peitmine meid ei aita,» lausus Eesti Jalgpalliliidu president Aivar Pohlak. «Kui meile tuli 6. juunil signaal kahtlasest mängust, asusime kohe tegutsema. Kontrollides Sportradarit, selgus kiiresti, et väidetel on tõepõhi all,» kirjeldas Pohlak tänasel pressikonverentsil.

Pohlak rõhutas, et Liivamägile määratud tähtajatu keeld tähendab sisuliselt eluaegset keeldu. «Kuid täiendavate tõendite korral on distsiplinaarkomisjonil õigus teha selles osas uusi otsuseid – kui näiteks ollakse veendunud, et persoon on ümber kasvanud. Kui küsite, miks otsuses ei käsitletud teist nime, siis Karu ei viibi praegu Eestis. Temaga on korduvalt suheldud ja antud talle viimane tärmin, millal ta peab ütlusi andma. Seetõttu on praegu tegu vaid protsessi ühe etapiga ja uurimine jätkub,» lausus Pohlak. «Lisaks kõigele, mis puudutab Karu, on selle protsessi käigus tulnud meile täiendavat informatsiooni. Persoone, kelle suhtes on kahtlusi, on veelgi.»

Pohlaku sõnul ei võimaldanud vana distsiplinaarmäärustik määrata suuremat karistust senistest maksimaalselt paari aasta pikkustest keeldudest. Kui kevadel kõrvaldati kaheksa mängijat jalgpalli juurest aastaks, siis põhjus on selles, et nende osas on kriminaaluurimine veel käimas. «Kui süü leiab tõendamist, on neid ootamas sama karistus. FIFA praktikat vaadates laiendatakse see ilmselt ka ülemaailmseks,» lausus Pohlak.

Pettusest süüdistatavatest pole keegi keelatud tegu üles tunnistanud. «Elvis Liivamägi eitas kõike ja süüdistas teisi. Olulisi tunnistajaid oli kokku viis, nende sõnul esines nii rahalisi kui ka mitterahalisi pakkumisi. On olemas lisaks veel rida kaudseid tõendeid, mis kinnitavad tunnistajate juttu ja panevad selle loogikasse. Ainult radari põhjal pole meil õigust mängu ära jätta,» lisas Pohlak. «Ütlen välja sellise fakti – näiteks eilse Tallinna Kalevi ja Flora mängu puhul radar sisuliselt vaikis, ehkki loogika pidanuks ütlema, et Kalevi kaotusvõimalus on suur, kuna neil on meeskond õhukeseks jäänud. Sellegipoolest andis Sportradar vaid paar madala taseme signaali, mis ei tähenda sisuliselt mitte midagi. Enne ärajäetud mängu oli aga signaale umbes viiskümmend. Ning ka paar eelnevat Kalevi mängu on, ütleme hästi lihtsalt, kahtlased.»

Jalgpalliliit on teinud Pohlaku sõnutsi petuskeemi uurimisel edusamme, kuid lõplikult on asja tuumani väga raske jõuda. «Eesti-poolsetest tegevustest on päris hea pilt ees, Eesti-välistest veel mitte ja võib-olla ei tulegi kunagi. Igal sellisel asjal võib olla ka mitu algatust, üks Eestist ja üks välismaalt,» nentis Pohlak.

Kihlveopettuse uurimise erikomisjoni kuuluvad jalgpalliliidu juhatuse liikmed Arvu Sild, Priit Penu ja Aivar Pohlak.

Eellugu:

KIhlveopettuse skandaal lahvatas meistriliigas 6. juulil, kui Tallinna Levadia ja Tallinna Kalevi mäng umbes pool tundi enne avavilet edasi lükati. Jalgpalliliidu kinnitusel olid neile saabunud selged signaalid, et mängutulemusega üritatakse manipuleerida. Väidetavalt oli kihlveokontorites tehtud märkimisväärselt suuri panuseid Levadia mitmeväravalisele võidule.

Kaks päeva hiljem arvas Tallinna Kalev meeskonnast välja S.K. ja Eesti noortekoondislase Elvis Liivamägi, nimetades just neid mängijateks, kes üritasid pettust läbi viia ja ka meeskonnakaaslasi sellesse kaasata. Mõlemad mehed on seni kõik süüdistused ümber lükanud ja kinnitanud, et nemad pole kihlveopettusega seotud.

Eile avalikustas Kalevi president Raimo Nõu ERRile antud intervjuus, et kahe mängija eemaldamise järel langes kahtlus kokkuleppemängus ka Kalevi türklasest leegionärile Fatih Altundagile. Tema kohta polnud klubil ega alaliidul küll samasuguseid ümberlükkamatuid tõendeid, ent mängija soovis ise klubiga lepingu lõpetada. Tänaseks ongi 25-aastane Altundag Kalevist lahkunud.

Ehkki mitmest mängijast sunnitud loobumine pani Kalevi nii raskesse seisu, et korraks kaaluti ka meistriliigas osalemisest loobumist, leiti koostöös alaliidu ja teiste klubidega olukorrast väljapääs ning jätkatakse. Nii liitus Kaleviga hiljuti üks noormängija FC Florast ja koguni kolm Tallinna Levadiast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles