Pohlak: Liivamägi raudselt süüdi

Jaan Martinson
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak ja pressišeff Mihkel Uiboleht annavad aru, mille alusel Elvis Liivamägi süüdi mõisteti.
Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak ja pressišeff Mihkel Uiboleht annavad aru, mille alusel Elvis Liivamägi süüdi mõisteti. Foto: Toomas Tatar

Tallinna Kalevi jalgpallur Elvis Liivamägi üritas kihlveopettust ja sai tähtajatu ehk eluaegse mängukeelu.
 


Eesti Jalgpalli Liidu (EJL) distsiplinaarkomisjon, olles põhjalikult tutvunud kogu olemasoleva informatsiooniga ning teinud kindlaks, et Tallinna Kalevi jalgpallur Elvis Liivamägi on rikkunud jalgpalliliidu distsiplinaarmäärust ning sellega kahjustanud raskelt ausameelsuse ja sportlikkuse põhimõtteid, määras talle tähtajatu mängimise, juhendamise ja ametiisikuna tegutsemise keelu.

Eelnev on EJLi ametlik ja kantseleilik sõnastus, millele allpool rahvakeelne selgitus.
Olemasolev informatsioon – võimalikke kihlveopettusi registreeriva süsteemi Betradar näit, Kalevi mängijate tunnistused ja hulk kaudseid tõendeid.

Distsiplinaarmääruse rikkumine – üritus korraldada Eesti meistriliiga mängus Kalev – Levadia kihlveopettus ehk tagada kalevlaste suureskooriline kaotus.
Tähtajatu keeld – eluaegne keeld, mida saab lühendada uute asjaolude selgumisel või siis, kui mängija on ümber kasvanud.

Terminitega on asjad ühel pool ning siinkohal see, mis selgus eilsel pressikonverentsil, kus EJLi president Aivar Pohlak rääkis ja avalike suhete juht Mihkel Uiboleht vahele segas.

Betradari kinnitus
Käesoleva aasta 6. juuli päeval sai Pohlak kõne – kellelt, ta muidugi ei ütle – et Kalevi ja Levadia mängus proovivad ühed mängijad ahvatleda teisi tahtlikult kaotama. Selleks hetkeks oli Betradar hakanud juba vilkuma. Peagi sai Pohlak teisegi kõne ja varsti oli ka radar tulipunane.

Oli piisavalt infot, et kokku kutsuda kolmest inimesest koosnev komisjon, kes otsustas esmakordselt Eesti jalgpalli ajaloos mängu ära jätta. «Pelgalt Betradari andmete põhjal me seda teha ei tohi, seega oli meil piisavalt teavet, et nendel väidetel on tõepõhi all. Olime sajaprotsendiliselt kindlad,» selgitas Pohlak. Mängijatele teatati, et putsasid pole vaja jalga tõmmata, vaid pool tundi enne kohtumise algust, sest vahepeal sai koguda lisainfot.

Järgmisel päeval kutsuti kokku erikomisjon koosseisus Pohlak, Arvu Sild ja Priit Penu, kes asus tunnistajaid üle kuulama ja juurdlust korraldama. Pohlaku kinnitusel räägiti kahtlusaluste ja viie Kalevi jalgpalluriga, kuid see arv, nagu ta hiljem teatas, on öeldud üldsusele hämamiseks. «Usume, et mängijad andsid ausaid ütlusi ning me saime pildi selgeks. Lisaks on meil ka kaudseid tõendeid, mis süüle viitavad.»

Kalevi juhid kõnelesid eelnevalt ka Sander Karust kui kahtlusalusest. Karu viibib paraku piiri taga, pole ütlusi andmas käinud ja seepärast otsus tema suhtes viibib.

Liivamägi ise eitab süüd – ta polevat teistele kalevlastele teinud ettepanekut mäng kaotada. Uibolehe selgituste kohaselt tunnistas Liivamägi küll seda, et oli teadlik Kalevi mängijatele tehtud pakkumistest mõjutada mängutulemust nii eelnevates kui ka tulevastes kohtumistes, kuid mitte pakkujast. Seega võttis Liivamägi omaks süü vaikimises, sest jalgpallur on distsiplinaarreeglite järgi kohustatud võimalikest kihlveopettustest asjaomaseid instantse teavitama.

Liivamägi andis selgitusi ka EJLi distsiplinaarkomisjoni ees, kes kuulas ära nii tema kui ka erikomisjoni ning tegi otsuse karistada Liivamäge tähtajatu keeluga olla jalgpalli juures mistahes moel. Pohlaku sõnul laieneb otsus FIFA kaudu üleilmsele tasandile. «Tunnistanuks ta süü ausalt üles, olnuks karistus leebem,» kinnitas Pohlak ja lisas, et mitmed varasemad Kalevi kohtumised äratanud kahtlust ning neid uuritakse täiendavalt.

Spordikohus aitab
Liivamäele on määratud karistus, kuid mees ise raiub, et on süütu. Kuidas ta end kaitsta võib? Kohtus? Kohtus mitte, sest allkirjastades jalgpalluri litsentsi, nõustub mängija sellega, et jalgpallialaste vaidluste puhul ei pöördu ta tavakohtusse, vaid annab asja lahendada EJLi apellatsioonikomisjonile, kuhu praegu kuuluvad juristid Priit Kotkas, Aivar Pilv ja Enno Heringson.
Kui Liivamägi pole ka apellatsioonikomisjoni otsusega rahul, on tal õigus kaevata edasi rahvusvahelisse spordikohtusse.

Pole teada, kas Liivamägi mujalt õigust otsib, kuid Pohlakul on selge veendumus: «Ma ei näe võimalust, kuidas saaks keegi teda õigeks mõista.»

Politsei uurib asja

Eesti Jalgpalli Liidu presidendi Aivar Pohlaku sõnul on prokuratuurile edastatud kõik Elvis Liivamäe juhtumiga seotud materjalid, kuid kas politsei uurimist alustab, pole selge.

«Kaks kihlveopettuse juhtumit on olnud menetluses, kuid pole kuhugi jõudnud. Narva Transi asja

uurib politsei pikemat aega. Kui see lahenduse saab, võetakse ehk praegune juhtum käsile,» sõnas Pohlak. «Tegu on keerulise ja aeganõudva protsessiga.»

Kihlveopettusega tegelejate kett on pikk, kuid EJL saab kinni püüda ja karistada vaid ühe otsa lülisid. Piiritaguste asjapulkadeni Eesti käsi ei ulatu, küll aga võiks siinsed vahendajad vahele võtta, mis lööks õhu pisut klaarimaks.

«Loodame, et ükskord saame ka Eesti vahendajad kätte,» jäi Pohlak optimistiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles