Nurger kipub USAsse ennast arendama

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti koondise tsenter Rauno Nurger korvi all heitlemas.
Eesti koondise tsenter Rauno Nurger korvi all heitlemas. Foto: Toomas Huik

Pärast alagrupiturniiri ei pidanud füüsis vastu ja sellest tuli minu enda mängus langus. Vilets füüsiline vorm polnud EMile eelnenud treeningute tagajärg, vaid probleem oli hooaja jooksul tegemata jäänud töös. Sõitsin pidevalt Tallinna ja Rapla vahet, see väsitas ega jätnud füüsiliseks treeninguks aega,» tunnistas Eesti U20 korvpallikoondise tsenter Rauno Nurger.

Möödunud hooajal pallis Nurger Eesti meistriliigas Rap­las, ent õppis samal ajal Audentese spordikoolis. Seal tegi ta oma hommikused treeningud, õhtuseks harjutuskorraks sõitis aga Raplasse.

Paraku jäid meistriliigas pallimise hetked napiks – ta pääses küll platsile 31 mängus, ent keskmiselt vaid 11 ja pooleks minutiks. Selle ajaga viskas ta 3,8 punkti ja võttis 2,7 lauapalli. «Kokkuvõttes polnud see hea, et pidin nii palju sõitma, kuid Rapla oli meistriliiga klubidest minu jaoks kindlasti parim variant.»

19-aastane ja 208 cm pikkune Nurger on Tallinnas toimunud U20 EMil kolm võitu saanud, ent lõpuks ikka eelviimase kohaga leppinud ja B-divisjoni pudenenud Eesti meeskonnas seda tüüpi mängumees, kes võib tulevikus koputada ka täiskasvanute koondise uksele. Kogu turniiri jooksul püsis ta agentide tähelepanu all, kuid napp kehaline vastupidavus ei võimaldanud noormehel oma oskusi maksimaalselt näidata.

«EMil oli enne igat mängu närv sees, sest teadsin, et agendid jälgivad. Kui aga mäng pihta hakkas, unustasin selle ära,» rääkis Nurger, kes lootis silma jääda just neile, kes pakuvad võimalust minna USAsse. Peale oma mänguoskuse saab ta loota ka Rapla meeskonna abitreeneriks oleva Toomas Annuki lobitööle. Varemgi mängijaid Hispaaniasse ja Ameerikasse vahendanud Annuk on Nurgeri puhul selgelt USA-usku.

«Ta ei läheks kohe ülikooli, vaid esimesel aastal oleks ettevalmistavas koolis. Seal tehakse temaga individuaalselt tööd ja aidatakse füüsiliselt järele,» selgitas Annuk. «Euroopa klubides peaks ta hakkama end kohe mängumehena näitama.»

Samas on paljud treenerid teisel arvamusel, ka Nurgeri senisele tasemel viinud ülikogenud Märt Kermon. «Mina küll ei usu, et USA oleks tema jaoks kõige õigem valik. Tal on veel küllalt puudusi, mille kõrvaldamise kallal tuleb töötada. Selleks pole küll vaja kuhugi välismaale minna, vaid saab ka kodus teha,» leidis Kermon.

Nurgeri jaoks on aga peamine eesmärk Eestist välja pääseda ja USA tundub talle selleks kõige parema variandina. Ta tahab end niipalju arendada, et suudaks tulevikus mängida suure ääre ehk number 4 positsioonil. «Pean end arendama füüsiliselt, aga ka tehniliselt ja parandama oma viset,» rääkis ta. «Juba Raplas tegi Annuk minuga sel eesmärgil palju individuaalset tööd.»

Kuid miks ei võiks seda tööd kodus jätkata? Annuki sõnul ei saa ta siin nii jäägitult treeningutele keskenduda kui Ameerikas. Üks põhjusi olevat ka konkurentsi puudus, mis ei sunni ennast piisavalt tagant piitsutama.

Nurger pole aga ainus U20 koondises mänginud pallur, kes tahaks uut hooaega välismaal alustada. Näiteks Martin Jurtom käis EMiks valmistumise ajal end näitamas ühes Sloveenia meistriliiga klubis. Kas sinna minekust ka asja saab, pole veel teada. EMil jäid tema sooritused tagasihoidlikuks.

Eesti koondise põhituumikust mõtleb välismaast ka tagamees Martin Paasoja. Samas tunnistas ta, et seni pole ühtegi pakkumist tulnud ja kui ei tulegi, jätkab ta ilmselt Raplas. Suure tõenäosusega pole Raplast kuhugi mujale minna ka koondise põhimängujuhil Rait-Riivo Laanel, kellele pole samuti pakkumisi tehtud.

Oliver Metsalu peaks esialgsete plaanide järgi liikuma Rakvere Tarvast Raplasse. Seni Hitos mänginud Sander Saaret seostatakse aga omakorda Tarvaga. Mihkel Schleicher tunnistas, et tulevik pole veel selge, ent andis mõista, et soovib korvpalliga edasi tegeleda. Kus, seda näitab aeg.

Sõber: Itaalia ja Rootsi mängud jäävad kripeldama

Eesti U20 korvpallikoondise peatreener Andres Sõber pani koduse EM-finaalturniiri hindeks kolme miinuse. «Lootsin, et saame alagrupist edasi, sest meil oli ju näiteks mäng Itaaliaga olemas – nemad olid väga närvis ja kõik oli võimalik. Itaalia ja Rootsiga mängud jäävad kripeldama, aga poisid tegid oma töö ausalt ära,» sõnas ta.

Eile alistas Eesti turniiri viimase ja eelviimase koha otsustanud mängus Gruusia 79:70. Peale nende kahe langes B-divisjoni Ukraina, kes kaotas eile Tšehhile.

«Võrreldes tugevamate meeskondadega on meil ikka materjali vahe, eelkõige just pinki vaadates,» hindas Sõber oma meeskonda.»

Kapten Rait-Riivo Laane leidis, et vaatamata väljalangemisele mängiti tublilt ja keegi ei lasknud jalga lõdvaks. «Tegime ise mitmeid häid mänge ja mängupilt oli kohati täiesti normaalne, kuid lõppkoht jääb kripeldama,» lausus ta. «Meil ei õnnestunud oma potentsiaali välja mängida, aga ma ei oska öelda, miks nii juhtus,» lisas Martin Paasoja.

Eile õhtul peetud ülipõnevas finaalis alistas Itaalia 67:60 Läti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles