Seoses Tour de France’iga on lahvatamas suur dopinguskandaal

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1998. aastal võidutses Tour de France'il Marco Pantani, keda süüdistati pidevalt samuti dopingu tarvitamises. 2004. aastal suri mees kokaiini üledoosi tõttu.
1998. aastal võidutses Tour de France'il Marco Pantani, keda süüdistati pidevalt samuti dopingu tarvitamises. 2004. aastal suri mees kokaiini üledoosi tõttu. Foto: SCANPIX

Austraalia ajaleht Herald Sun kirjutab, et seoses jalgratturite mitmepäevasõidu Tour de France’iga on lahvatamas taas suur dopinguskandaal. Seekord on tõsiselt luubi alla võetud 1998. aasta Tour de France ja väidetavalt kasutati toona EPO-t väga laialdaselt ja nüüd kavatsetakse süüdlased ka avlikkuse ette tuua.

Väidetavalt on paljusid 1998. aastal võetud dopinguproove uuesti testitud ning need on näidanud EPO tarvitamist. Kuigi tagasiulatuvalt ei ole võimalik kellegi tulemusi enam tühistada, siis võib ajalehe teatel ohtu sattuda mitme praeguse treeneri edasine karjäär sportlaste juhendajatena.

Tõe väljaselgitamise juures on olnud abiks ka Prantsusmaa ametivõimud ja väidetavalt tullakse saadud tulemustega päevavalgele sel kolmapäeval. Esmakordselt testiti 1998. aasta proove uuesti 2004. aastal ja Prantsusmaa spordilehe L’Equipe’i andmetel näitasid enamus proove EPO tarvitamise jälgi.

Alates tänavuse aasta märtsist on Prantsusmaa võimud küsitlenud seoses 1998. aasta Tour de France’iga 84 inimest, et panna kokku nimekiri dopingut tarvitanud ratturitest. Teiste seas on dopingu tarvitamises süüdistatud Prantsusmaa jalgrattalegendi Laurent Jalaberti, kes tunnistas maikuus, et ta ei saa kindlalt väita, et ta ei ole dopingut tarvitanud. Samas lisas Jalabert, et ta siiski usaldas oma meeskonna arste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles