Karpak jahib EMil medalit

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Deniss Karpak Londoni olümpiavetel, sel suvel tahab ta tiitlivõistlustelt medaleid.
Deniss Karpak Londoni olümpiavetel, sel suvel tahab ta tiitlivõistlustelt medaleid. Foto: Liis Treimann

Finn-klassi purjetajaid kimbutas eile alanud Euroopa meistrivõistlustel tuulevaikus ning merele ei pääsetudki.
 

«Praegu ootame siin tuult ja ei tea, kui kaua läheb, enne kui merele pääseme,» sõnas Finn-klassi Eesti parim purjetaja Deniss Karpak eile keskpäeval Saksamaal Warnemündes alanud Euroopa meistrivõistluste starti oodates. Peale Karpaki osalevad eestlastest Lauri Väinsalu ja Martti Kinkar. 

Veele purjetajad avapäeval ei saanudki, sest kogu päeva valitses Warnemündes tuulevaikus. Kehvad tingimused segasid ka päev varem peetud treeningsõitu ning ähvardavad kogu võistlust.

Londoni olümpial 11. koha saanud Karpak on oma eesmärkide seadmisel alati olnud otsekohene ja nii soovib ta ka sellelt tiitlivõistluselt medalit. «Hooaja peaeesmärk on nii EMil kui ka MMil medal võtta,» kinnitas purjetaja juba aasta alguses.

Kui pärast olümpiat rääkis Karpak, et vajaka jäi kogemustest ning ka psühholoogilisest ettevalmistusest, siis nüüd on ka selles vallas tööd tehtud. «Ise olen palju lugenud ja ka ema tegeleb sellega ning aitab mind. Ka psühholoogilise poolega on tarvis tegeleda,» kinnitas purjetaja. Finn-klassi maailmameistrivõistlused toimuvad seejuures augustis koduses Tallinnas.

«Ideaalne plaan oleks siit muidugi medal saada, aga eks paistab, kuidas võistlemine keerulistes oludes sujub,» sõnas ta Warnemündest avapäeval. «Teisel päeval saame ehk veele, aga edasi tuleb taas tuulevaikus,» lisas ta.

Viimati võistles Karpak juuni lõpus Kieli regatil, kus sai teise koha. Enne seda treenis ta Itaalias Garda järvel suurepärastes tingimustes. Pärast EMi sõidab Karpak ilmselt Tallinna ja treenib kuni MMini kodus. «Paljud lähevadki siit otse Eestisse ning jäävad kuni MMini sinna, mul pole veel päris kindel, kas tulen koju või lähen mujale,» sõnas ta.

Lauri Väinsalu jääb EMil soovitud tulemuse suhtes tagasihoidlikumaks. «Mingid eesmärgid olen endale seadnud, 20 või 15 sekka tulek oleks minu jaoks hea tulemus, pean püüdma hästi esineda, ent samas ka realistiks jääma,» sõnas Väinsalu. «See on kõigi aegade kõrgetasemelisim EM, kus konkurents väga kõva.» EMil on võistlustules 17 Londoni olümpial purjetanud meest ja pea kõik tipud on kohal. Puudu on vaid hispaanlasest olümpiamedalist Rafael Trujillo.

Väinsalu soetas hiljuti uue paadi ja masti ning seetõttu on praegu veel pigem katsetamise aeg. «Kieli etapp oli seni suurim proovikivi ja seal läks päris hästi (Väinsalu sai 8. koha-toim), aga eks see tahab veel veidi harjumist saada,» sõnas ta.

Väinsalu sõnul ilmaennustus võistlust ei soosi ja tugevaid tuuli loota ei ole. «Pigem lubatakse väikest tuult, aga eks ilmaennustus on ikka ennustus, järgmine päev näitab, mis olud valitsevad. Teisipäeval loodame õigel ajal veele saada. Samas on ka kohtunike näost näha, et nad on mures ja tahtsid avapäeval kindlasti ühe sõidu kirja saada,» lisas Väinsalu ning kinnitas, et talle sobivadki pigem nõrgad tuuled.

EMi eel harjutas Väinsalu Tallinnas, kuigi eelnev hooaeg on olnud võistluspaikade poolest mitmekesine – võisteldud on nii USAs Miamis kui ka Hispaanias, Prantsusmaal ja Saksamaal. «Suvel olen peamiselt kodus treeninud, et MMiks valmis olla. Enne seda olin väga palju kodust eemal,» sõnas ta.

Ka Väinsalu loodab hooaja parimad sõidud teha MMil Tallinnas, kus loodab ka kodulahe eelisele. «Võib juhtuda, et puhuvad ka minu jaoks tundmatud tuuled, ent võimalik, et saab võistelda tuttavates tuultes, eks seegi annab väikese eelise. Konkurents on MMil veelgi tugevam, kui siin, sest juures on näiteks USA ja Austraalia purjetajad. Mingeid numbreid ei taha tulemuse kohta välja käia, aga koht 20 kanti oleks rahuldav,» ütles Väinsalu.

Augustikuine MM on juba ka eelseisva olümpiatsükli algus, sest sealt on võimalik kvalifitseeruda järgmise aasta MMile, kus jagatakse juba 2016. aasta Rio de Janeiro olümpiapileteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles