NFL andis Veerpalu tõttu alla

Jaan Martinson
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvaheline spordiarbitraaži kohus rahuldas eile suusataja Andrus Veerpalu kaitsjate apellatsiooni ja tühistas talle määratud kolmeaastase võistluskeelu.
Rahvusvaheline spordiarbitraaži kohus rahuldas eile suusataja Andrus Veerpalu kaitsjate apellatsiooni ja tühistas talle määratud kolmeaastase võistluskeelu. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Ameerika jalgpalli liiga (NFL) mängijate assotsiatsioonil (NFLPA) õnnestus lükata kasvuhormooni testimine kaugemasse tulevikku. NFL peab mängijate nõudmisel tegema eriuuringud, mis näitaks, milline on ameerika jalgpalluri kasvuhormooni tase, kas see erineb tavainimese omast.

Alles seejärel tohib lülitada tehisliku kasvuhormooni HGH dopingainete nimekirja. Nõudmised suruti läbi tänu Andrus Veerpalu protsessile, kus spordikohus eestlase õigeks mõistis.

NFL võis kiruda maad ja taevast, kuid pidi tunnistama kohtu otsust, kus on kirjas, et kasvuhormooni testimeetodi piirmäärad pole paigas. NFLPA tagus seepeale endale vastu rinda, et meie oleme rääkinud kaks aastat sama juttu, aga keegi ei kuulanud.

Hiljuti jõudsid NFL ja mängijad kokkuleppele, et esmalt tuleb teha põhjalikud uuringud, mis näitaks, kas suurte ja tugevate, aastaid jõusaalis rassinud jalgpallurite kasvuhormooni tase on sama kui tavainimesel. Selleks võetakse tänavuse hooaja alguses treeninglaagris kõigilt mängijatelt vereproovid.

Kokkuleppes on selgelt kirjas, et vereproove ei kasutata mitte mingiks muuks otstarbeks – sellest ei otsita keelatud aineid –, vaid saadetakse joonelt laborisse. Kasvuhormooni näitudest tehakse biostatistiline analüüs ning pannakse paika jalgpallureile kehtivad piirmäärad, mille ületamisel oleks tegu keelatud aine tarvitamisega ning sportlasele määrataks neljamänguline võistluskeeld.

Rahvusvaheline Antidopingu Agentuur (WADA) tervitas NFLi mängijate nõutud uuringuid, mis andvat kinnitust, et isovormide test, mida Veerpalu kaitsjad kritiseerisid, tegelikult töötab, kui piirmäärad teaduslikult paika saadakse.

Samas tõdevad paljud USA teadlased, et jalgpallurid venitavad lihtsalt aega. «Ma ei usu, et NFLi mängijad oleksid erilised inimesed,» sõnas Oregoni ülikooli professor Linn Goldberg.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles