Sprindilegend: Bolt suudab maailmarekordeid parandada veel kahe aasta jooksul

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Frankie Fredericks.
Frankie Fredericks. Foto: SCANPIX

Kahekordne olümpiamedalist Frankie Fredericks avaldas enne homme algavat kergejõustiku MMi arvamust, et sprindikuningas Usain Bolt ei ole veel oma viimast sõna öelnud ja suudab jätkuvalt maailmarekordeid parandada.

Namiibialane Fredericks, kes võitis 1992. ja 1996. aastal nii 100 kui ka 200 meetri jooksus olümpiahõbeda, usub, et augustis 27-aastaseks saav Bolt püsib veel mõnda aega maailma tipus. «Minu kalendri järgi on tal veel kaks aastat aega – saavutasin oma tippvormi 28-aastaselt –, ehkki mu karjäär jätkus 37. eluaastani ja jooksin isegi siis veel 10,13,» sõnas Fredericks Reutersi vahendusel. «Usun, et ta suudab 200 meetris veel kiiremini joosta. 100 meetris on nii palju asjaolusid, mis peavad klappima – kaks meetrit sekundis puhuv taganttuul, täiuslik start… ta on küll suurt kasvu mees, aga kui ta pingutab, suudab ta veelgi oma aega kärpida.»

Pikka kasvu Bolt tunnistas juulis peetud Teemantliiga etapi järel ka ise, et ehkki ta sai kirja oma hooaja tippmargi 9,85, oli tema start nii kehv, et tugevamate vastaste puhul võinuks ta jääda koguni viiendaks-kuuendaks. Stardipaugu etteaimamine maksis talle aga valusalt kätte kaks aastat tagasi Daegu MMil, kui ta tegi 100 meetri finaalis valestardi ja diskvalifitseeriti.

Frederecksi arvates on Bolti suurim probleem Moskvas väärilise konkurendi puudumine. «Usain vajab kedagi, kes teda tagant tõukaks. Kui aga treeningpartner (Yohan Blake – toim) kaasa ei tee, kas ta suudab ennast ise nii palju sundida?» küsis Fredericks, kuid vastas kohe ise: «Samas näitas ta Oslos minu rekordit lüües, et suudab.» Bolt jooksis juuni keskel 200 meetris Oslo Bisletti staadioni tippmargi 19,79, senine tipptulemus oli kuulunud 17 aastat just Fredericksi nimele.

6. juulil sai jamaicalane aga Pariisis kirja 19,73, mis on ka tänavuse hooaja maailma edetabeli parim aeg. Bolti nimel olevad 100 ja 200 meetri maailmarekordid pärinevad 2009. aasta Berliini MMi päevilt, kui ta jooksis välja ajad 9,58 ja 19,19. Pärast seda on Bolti tipptulemus 100 meetris olnud 9,63 ja 200 meetris 19,32. Mõlemad ajad sündisid mullu Londoni olümpiamängudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles